07:26:15 05.12.2020
 
Stiri

VIDEO // Opoziția și PD au ajuns la un CONSENS în privința unui VOT COMUN în Parlamentul R. Moldova, dar PSRM ar încerca să blocheze debursarea celor 70 de milioane de euro din asistența macrofinanciară oferită de UE

Actualitate 28.05.2020 12:44 Vizualizări5196 Autor: Ziarul National
VIDEO // Opoziția și PD au ajuns la un CONSENS în privința unui VOT COMUN în Parlamentul R. Moldova, dar PSRM ar încerca să blocheze debursarea celor 70 de milioane de euro din asistența macrofinanciară oferită de UE Captură privesc.eu


Opoziția parlamentară și Partidul Democrat (PD) sunt gata să-și unească forțele pentru a îndeplini condiționalitățile Uniunii Europene, iar drept rezultat R. Moldova să beneficieze de un suport financiar în valoare de 1,2 miliarde de lei, însă socialiștii se opun acestui lucru, a acuzat astăzi vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi.

Potrivit lui Popșoi, socialiștii trag de timp și parcă și-ar doresc cu tot dinadinsul să dea cu piciorul acestor bani oferiți de UE, dintre care 40% sun sub formă de grant, „cadou” pentru R. Moldova.

„Cele 100 de milioane de euro trebuiau să ajugă în R. Moldova pe vremea Guvernului Filip, însă Plahotniuc nu a dorit să îndeplinească condiționalitățile impuse de UE. Prima tranșă de 30 de milioane de euro (600 de milioane de lei) a fost debursată pe timpul Guvernului Maia Sandu. A doua tranșă urma să ajungă iarna aceasta, însă socialiștii au ignorat condiționalitățile. Dacă până în iulie curent nu îndeplinim condiționalitățile, atunci pierdem tranșa a doua în sumă de 30 de milioane de euro, dar și tranșa a treia – 40 de milioane de euro. În loc să ne mișcăm repede acum, socialiștii tărăgănează îndeplinirea condiționalităților. Ne amintim cum rupeau cămașa pentru creditul rusesc, care era foarte păgubos pentru R. Moldova. Acum vorbim despre bani reali, dintre care 40 la sută cadou”, a declarat Popșoi într-un briefing de presă.

În opinia sa, socialiștii știu că sunt deja voturile necesare pentru îndeplinirea condiționalităților și din acest motiv folosesc infectarea a doi deputați, iar mai nou a doi asistenți ai vicepreședinților Legislativului, ca pretext pentru a tărăgăna luarea unor decizii.

„Socialiștii au înțeles că sunt voturi și putem vota condiționalitățile și fără aportul lor. Astfel, după ce au văzut că PD agreează luarea acestor decizii, socialiștii trag de timp în fel și chip. De fapt, socialiștii invocă aceleași legi de care se temea Plahotniuc. E vorba de legea ONG-urilor. Această lege ar urma să intre în vigoare în 2021, iar banii ar veni când avem cel mai mult nevoie de ei. Să nu uităm că avem un deficit de 20 de miliarde de lei”, a punctat Popșoi.

CITIȚI și Opoziția solicită organizarea ședinței Parlamentului pe data de 29 mai: „Toate testele pentru COVID-19 ale deputaților noștri sunt negative. Înțelegem frica lui Dodon...”

În acest sens, vicepreședintele Legislativului a cerut ca mâine să fie organizată ședința în plen și să fie aprobate de urgență cele șase condiționalități ale UE:

1) Adoptarea proiectului legii ONG-urilor conform conceptului adoptat de Guvernul Pavel Filip în 2018;

2) Abrogarea Legii cu privire la cetățenia prin investiție;

3) Progres în recuperarea banilor din furtul miliardului, prezentarea unui raport de către Procuratura Generală la acest subiect;

4) Adoptarea unui plan de acțiuni pentru reforma justiției;

5) Un angajament public ferm al Parlamentului pentru realizarea auditului extern la Consiliul Audiovizualului și Consiliul Concurenței;

6) Reformarea Consiliului Superior al Magistraturii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
României îi pasă
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
04.12.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // De la binom la trinom

30.11.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // La mulți ani, România!

27.11.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine să-l sfătuiască...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Guvernul Chicu trebuie să-și continue activitatea și după ce Maia Sandu a câștigat funcția de președinte al R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md