07:21:15 24.05.2024
Stiri

INTERVIU // Igor Munteanu: „Nepopularitatea Guvernului Chicu este într-atât de mare, încât schimbarea acestuia este o chestiune de timp”

Actualitate 03.06.2020 11:19 Vizualizări5326 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Igor Munteanu: „Nepopularitatea Guvernului Chicu este într-atât de mare, încât schimbarea acestuia este o chestiune de timp”


Platforma DA va pregăti o moțiune pentru demiterea Guvernului Chicu, dar o va depune „doar atunci când vor exista toate circumstanțele necesare și suficiente pentru înlocuirea actualului Guvern cu unul solid, european, capabil să facă față multiplelor provocări de sănătate, recesiune economică și izolare internațională”.

Declarația îi aparține deputatului Platformei DA Igor Munteanu, care afirmă, într-un interviu acordat Ziarului NAȚIONAL, că opoziției i-ar fi mai comod să privească dintr-o parte „cum se duce la fund acest Guvern impotent”, dar, în actuala situație de criză, „o asemenea tactică ar fi lașă, ar însemna să rămânem în cochiliile noastre de politicieni de paradă, așteptându-ne ca alții să rezolve problema, iar noi să ieșim îmbrăcați la frac și gata de puși la icoane, ca să rupem aplauzele admiratorilor”.

Ce spune Igor Munteanu despre scenariul venit dinspre tabăra socialiștilor, care îl plasează drept favorit la funcția de viitor premier, aflați din interviul de mai jos.

Dle Igor Munteanu, discuțiile despre demiterea, de către opoziție, a Guvernului Chicu au căpătat intensitate în prima jumătate a lunii mai, dar după aproape o lună s-au cam domolit. Partidele parlamentare de opoziție mai iau în calcul o astfel de posibilitate?

Platforma DA a declarat deschis că avem o criză politică și că actualul Guvern condus de Ion Chicu trebuie schimbat de urgență.

În aceste condiții, Platforma DA a anunțat că este pregătită să ofere o alternativă și va pregăti o moțiune de neîncredere, pentru demiterea Guvernului, dar o va depune doar atunci când vor exista toate circumstanțele necesare și suficiente pentru înlocuirea actualului Guvern cu unul solid, european, capabil să facă față multiplelor provocări de sănătate, recesiune economică și izolare internațională.

Din punctul meu de vedere, demersul Platformei DA este unul responsabil și justificat. Problema la care faceți referință ține însă de tertipurile și vicleșugurile acestei guvernări, care și-a propus să zădărnicească acest proces, inclusiv prin blocarea cursului firesc, prevăzut de Constituție, al demiterii unui guvern și înlocuirii lui cu altul.

Pentru moment, aceasta se folosește de riscurile provocate de starea pandemică pentru a bloca ședințele Biroului permanent, ținând deputații în condiții de izolare sanitară chiar și atunci când starea lor de sănătate este bună, iar testele medicale la Covid-19 sunt negative.

Nepopularitatea acestui Guvern este într-atât de mare, încât schimbarea acestuia este o chestiune de timp. Opoziția parlamentară nu își poate permite păstrarea unui guvern extraordinar de incompetent, infatuat,iresponsabil și antipopular.

Care ar fi cele mai mari reproșuri la adresa Guvernului condus de Ion Chicu?

Ar fi mai multe. Dar cred că acest Guvern Chicu se remarcă în special prin incompetență crasă și aroganță.

Ceea ce părea la începuturile mandatului său ca o simplă bravadă generată de niște impulsuri suburbane, vă aduceți aminte probabil renumitul său „Danke Schon” adresat prin luna noiembrie 2019 diplomaților europeni pe care-i învinuia că ar fi încurajat furtul miliardului, lucrurile au degenerat în ultima vreme.

Animat de o formă de servilism acutizat față de fostul său șef, președintele Igor Dodon, care nu care cum să-i fie ierarhic superior, Guvernul aflându-se sub control parlamentar, autoritatea legislativă supremă a statului, premierul Ion Chicu dovedește tot mai mult că este preocupat mai puțin de problemele reale ale cetățenilor și mai mult de agenda electorală a liderului PSRM.

Acesta nu ascultă pe nimeni, nu apare în public decât pentru a-și acuza adversarii imaginari și, cel mai grav, este direct responsabil de eșecuri repetate pe domeniile esențiale ale Guvernului: sănătate publică, ameliorarea șocurilor economice, relația cu partenerii externi.

Ieri, pe 2 iunie, Republica Moldova a înregistrat al 300-lea deces cauzat de pandemie. Avem circa 9 000 de persoane infectate. Statistica plasează R. Moldova pe primul loc la numărul de infectări cu Covid-19 raportate la numărul de populație; suntem pe primul loc la % de medici și personal sanitar infectat, iar spitalele centrale sunt focare de infecție cu Covid-19, de care oamenilor li-i frică să se apropie. Medicii străini care-au vizitat aceste locuri au ieși îngroziți in spitale, iar starea de spirit generală în rândul persoanelor aflate în prima linie, așa cum se obișnuiește să se spună la noi, este din păcate la pământ.

Am pierdut două luni de stare excepțională în mod absolut iresponsabil, Guvernul mângâindu-i orgoliile și pasiunile politicianiste lui Igor Dodon, în loc să obțină toată asistența pe care partenerii externi ar fi putut s-o ofere și, nu în ultimul rând, pentru a obține încrederea publicului că Guvernul acestui stat este capabil să facă față tuturor sarcinilor și să demonstreze acest lucru.

Conducerea PAS a anunțat că nu va vota alături de Partidul „Șor” pentru a demite Guvernul, PPDA s-a arătat dispus să propună un premier, există nedumeriri legate de plecările din Partidul Democrat, dar mai ales față de conducerea „proeuropeană” a PD, care nu vede nimic rău într-un acord păgubos cu Rusia… Cum rezolvați această ecuație?

Să fim cât mai preciși în afirmații. Nu am nicio îndoială vizavi de faptul că toate partidele europene din actualul Parlament își doresc schimbarea acestui guvern incompetent și învechit în rele. Noi, Platforma DA, am semnalat capacitatea, voința și oportunitatea unui vot politic decisiv în Parlamentul R. Moldova.

Să le iau pe rând.

Moțiunea de cenzură va fi depusă atunci când vor exista toate circumstanțele care să ofere PAS-ului clarificările necesare. Înțeleg rezonabilitatea unora dintre ele și le-am oferit soluții plauzibile.

În ceea ce privește conduita Partidului Democrat, sunt convins că prezența acestui partid în coaliție cu PSRM este o greșeală. Acest lucru s-a manifestat și în cazul creditului rusesc, dar și în alibiurile furnizate acestui partid revizionist, PSRM, care a declanșat acțiuni de restaurare sovietică pe domeniile în care exercită control total. Am mai spus, PD sângerează după mai multe tentative de a-și aduna forțele, distanțându-se de trecutul funest și se găsește în fața unei dispariții inevitabile, dacă va insista în continuare pe decizii proaste.

Platforma DA a ieșit cu oferta sa de guvernare europeană, anticriză, de salvare națională, gândindu-se nu în mod necesar la interesele sale de partid. Ne-ar fi mai comod să privim cum se duce la fund acest Guvern impotent, cum spun englezii „unfit for the job”, trăgându-și după sine și sponsorii săi ideologici și politici, dar problema este că, în actuala situație de criză exponențială pe domeniul sanitar-epidemiologic, o asemenea tactică ar fi lașă, ar însemna să rămânem în cochiliile noastre de politicieni de paradă, așteptându-ne ca alții să rezolve problema, iar noi să ieșim îmbrăcați la frac și gata de puși la icoane, ca să rupem aplauzele admiratorilor.

Refuz să cred că oamenii politici maturi, responsabili pot gândi atât de mișelește despre misiunea politică pe care și-au asumat-o în fața oamenilor. Noi, deputații Platformei DA, ne dorim o guvernare normală, europeană, care să scoată R. Moldova din impasul și deruta ultimilor ani. Nu avem un Parlament ideal, dar cei care-și doresc această schimbare - să fie capabili s-o facă.

Vom fi deschiși la dialog și cooperare. Vom pune la temelia acțiunilor noastre legea, moralitatea și eficiența politică.

Ce ar însemna, din punctul Dvs. de vedere, menținerea acestui Guvern în funcție până la finele anului curent?

Nu pot concepe un Guvern Chicu menținut în următoarele luni. Nu concep să fim ostaticii unor circumstanțe penibile, care-au succedat demiterea Guvernului Blocului ACUM, la sfârșitul anului 2019, în rezultatul căreia s-au făcut trocuri pentru a prelua inițiativa printr-o coaliție defectă psrm-pd din care Republica Moldova a avut doar de pierdut.

Tot ce a făcut premierul Chicu a fost penibil, depășit de situație și contestabil. Este clar că acest Guvern nu mai poate face față situației sanitare, macro-economice, financiar-bugetare; ministerele se rup în bucăți datorită lipsei unei atmosfere de echipă, lipsei de motivație și management competent, iar intervențiile frecvente ale șefului statului în afacerile guvernamentale, ca baba surdă în ulcelele de la comând, complică și mai mult recuperarea urgentă a normalității în guvernarea pe care o merită cetățenii Republicii Moldova. Actualul Guvern a decăzut la rangul unui simplu actor electoral al liderului PSRM, iar pe măsură ce ne apropiem vertiginos de alegeri, această fixație a Guvernului pe asigurarea de sprijin electoral șefului său devine o problemă de paralizie instituțională.

Pentru binele nostru general, acest Guvern trebuie demis și înlocuit cu un guvern capabil.

Există opinii vizavi de asumarea de către opoziție, cu anumite costuri de imagine, votând alături de „Pro Moldova” lui Candu și Partidul „Șor”, a unui „guvern de criză”, până la alegerile prezidențiale. Opoziția, PPDA și PAS, haideți să specificăm, poartă asemenea discuții?

Platforma DA este un partid puternic integrat în familia creștin-democraților europeni. Pentru noi, prestigiul politic și menținerea principiilor etice reprezintă elemente ale moștenirii ideologice europene din care ne inspirăm în ideile și faptele noastre.

Am decis că nu vom forma o nouă coaliție politică, iar susținerea politică pe care o așteptăm din partea deputaților și grupurilor parlamentare va sprijini programul politic, echipa executivă și premierul care-și va asuma răspunderea politică pentru rezolvarea crizelor despre am vorbit mai sus.

Guvernul Chicu a pierdut deja susținerea sa politică, astfel încât formarea unei noi majorități parlamentare este aproape încheiată. Noi credem că viitorul Guvern trebuie să fie constituit după formula „DA+”, oferind o platformă inclusivă, responsabilă și profesionistă în care să se simtă confortabil mai multe personalități de certă valoare, care s-au remarcat profesional, se bucură de o reputație ireproșabilă, au sprijinul moral și politic al unor grupuri politice parlamentare, care-și doresc această schimbare și au obosit de incertitudini.

Echipa viitorului Executiv este în proces de verificări și „background checking”, proceduri obișnuite în orice sistem politic, astfel încât rog să avem puțină răbdare până aceste proceduri vor fi consumate și vom avea bucuria de a vă anunța numele aleșilor noștri pentru această misiune.

Repet, nu vom face coaliții de dragul bravadei politice și nici nu vom aplica algoritme, pentru că cetățenii pe care trebuie să-i ocrotim de intemperiile acestei plăgi sau infecții grave nu au timp de distracții și politicianisme ieftine; vom lucra cu toți cei cărora le pasă de restabilirea unei bune guvernări, care pot demonstra loialitate ordinii de drept și opțiunilor noastre ferme europene.

Dle Munteanu, anumite cercuri apropiate socialiștilor, parcă vrând să-l sperie pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, promovează ideea că Dvs. ar urma să fiți desemnat următorul premier, iar ulterior să preluați conducerea acestui partid. Acest scenariu este unul realist? De ce credeți că este lansat în paralel cu îndemnul președintelui Igor Dodon legat de revenirea la discuții cu PAS și Platforma DA, chipurile pentru a nu-l lăsa pe fugarul Plahotniuc să revină în republică?

Sunt trucuri ieftine, pe care nu le-aș comenta ca să dau satisfacție acestor consultanți de trei parale. Eu sunt omul echipei și cred că Platforma DA are un potențial ideologic, etic și politic ce merită încrederea publicului.

După cum s-a menționat și oficial în discursul președintelui Platformei DA, Andrei Năstase, partidul are cel puțin trei candidați merituoși pentru ocuparea funcției de prim-ministru, dacă circumstanțele politice vor dicta fezabilitatea acestui proiect – este vorba de Andrei Năstase, Igor Munteanu și Alexandru Slusari.

Din punctul meu de vedere, Andrei Năstase este omul potrivit să ocupe funcția de prim-ministru, iar cei mai buni dintre noi îl vor ajuta să devină un premier capabil să gestioneze cel mai bun guvern posibil într-o perioadă de pandemie globală, ale cărui referințe vor fi lideri de state și prim-miniștri din statele europene cu cele mai bune performanțe în guvernare.

Nu vor reuși ignobilii troli ai adversarilor democrației să bage strâmbe în rândurile Platformei DA ori să creeze discordii cu partenerii noștri buni din PAS, pentru că timpul ne obligă să fim altfel - mai înțelepți, mai drepți, mai consistenți, mai rezilienți și mai centrați pe ceea ce ne unește, ca reprezentanți ai unor partide orientate spre libertate, tradiție și bunăstarea cetățenilor.

Doar așa vom reține atenția partenerilor noștri strategici, iar acțiunile noastre vor crea sinergii istorice. Așa să ne-ajute Dumnezeu!

Dle Igor Munteanu, vă mulțumim pentru interviu!


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md