23:44:48 11.08.2022
Stiri

INTERVIU // Igor Munteanu: „Suntem obligați să căutăm alternative viabile pe piața regională de gaze, să înlocuim vechiul sistem monopolizat cu un sistem liberalizat, concurențial, nediscriminatoriu”

Actualitate 28.10.2021 10:26 Vizualizări3900 Autor: Raisa Lozinschi
INTERVIU // Igor Munteanu: „Suntem obligați să căutăm alternative viabile pe piața regională de gaze, să înlocuim vechiul sistem monopolizat cu un sistem liberalizat, concurențial, nediscriminatoriu”


„Cașcaval gratis găsim numai în capcanele pentru șoareci”, este convins conferențiarul universitar, cercetător, ex-Ambasador și fost deputat, Igor Munteanu, atunci când vorbește despre criza energetică în care s-a pomenit R. Moldova.

Într-un interviu acordat în exclusivitate Ziarului NAȚIONAL, Igor Munteanu afirmă că „Moscova folosește din plin comerțul cu gaze naturale pentru a-și atinge obiectivele sale geopolitice”, iar R. Moldova a ajuns în situația în care se află din cauza tuturor „foștilor prim-miniștri și ministere răspunzătoare de acest sector vital, care au neglijat interesul național, prelungind din inerție ori din confort personal jocurile furnizorului monopolist de gaze naturale decenii la rând”.

Ce soluții are Guvernul actual pentru ca cetățenii R. Moldova să nu înghețe la iarnă, aflați din interviul de mai jos.

Domnule Igor Munteanu, R. Moldova raportează presiune scăzută în rețeaua de gaze, companiile din domeniul energetic sunt pe cale să-și epuizeze stocurile de combustibil alternativ (păcură și cărbuni), statul a început să procure gaze din alte surse decât „Gazprom” în lipsa unui contract cu gigantul rus și iarna bate la ușă... De ce s-a pomenit R. Moldova, în toamna anului 2021, în criză energetică?

Simplu, ne-am pomenit în această criză pentru că fostele guverne ale acestui stat nu și-au îndeplinit funcțiile de bază legate de asigurarea securității energetice, nu au avut perspicacitate și voință să lupte pentru a apăra interesele legitime ale cetățenilor R. Moldova.

De vină sunt toți foștii prim-miniștri și ministerele răspunzătoare de acest sector vital, care au neglijat interesul național, prelungind din inerție ori din confort personal jocurile furnizorului monopolist de gaze naturale decenii la rând.

Totuși, dacă ar fi să îngustăm „cercul suspecților”, atunci cred că ar trebui să avem fără amânare o anchetă serioasă asupra deciziei din 21 ianuarie 2021 de modificare a formulei de calculare a prețului în Contractul de furnizare a gazelor de către „Gazprom”, prin votul transmis pe acest subiect de către reprezentantul Guvernului R. Moldova. La acea dată, Guvernul se afla în demisie, iar modificarea condițiilor de livrare a gazelor naturale, fără a se asigura de garantarea unei prelungiri a contractului, trezește suspiciuni de fraudă și înșelare a încrederii.

O decizie care a costat cetățenii R. Moldova 60 de milioane de dolari doar în luna septembrie...

Da, cel puțin. Prima întrebare ar fi ce fel de mandat a avut acest reprezentant al Guvernului în Consiliul de Administrare al SA „Moldovagaz” pe acest subiect, cine i l-a confirmat, ce instrucțiuni a primit din partea primului ministru în demisie, care avea puteri limitate la acea dată pentru asemenea modificări de contract și, în sfârșit, ce alte proceduri există pentru reprezentanții statului în diverse societăți pe acțiuni, care creează asemenea efecte financiare.

Cu alte cuvinte, simpla decizie de modificare a formulei de preț a prejudiciat consumatorii finali din Republica Moldova cu cel puțin 60 de milioane de dolari doar în luna septembrie. Noi ne batem să economisim câte 1 000 de lei din bugetele autorităților locale, iar cineva ne bagă în facturi 60 de milioane de dolari fără a purta nicio răspundere individuală. Cum se numește asta? Sabotaj, diversiune ori atac concertat?

Premierul Natalia Gavrilița a acuzat „Moldovagaz”, compania-fiică a „Gazprom”, că asigură, în luna octombrie, doar 67% din consumul de gaze al R. Moldova și nu și-ar onora obligațiunile contractuale. Ce credeți că ar urmări autoritățile de la Moscova, este aceasta o formă de șantaj la adresa Chișinăului?

Moscova folosește din plin comerțul cu gaze naturale pentru a-și atinge obiectivele sale geopolitice. Actualii lideri de la Kremlin nici măcar nu-și ascund intențiile de a câștiga instrumente de control asupra opțiunilor Uniunii Europene și a statelor sale membre.

Astăzi, Rusia asigură cca 30% din consumul intern al UE, ceea ce-i permite să revendice concesii serioase asupra politicilor legate de securitatea energetică a UE, dar și asupra altor politici - apărare și securitate, vecinătatea estică etc.

În ultimele câteva săptămâni, prețurile la gazele naturale au crescut cu 500% în toate statele europene, iar motivele acestei situații țin, în temei, de faptul că depozitele de gaze existente nu au fost completate la nivelul cerut de funcționarea piețelor, iar furnizarea de gaze noi la prețuri spot a fost condiționată de certificarea completă a conductei „North Stream 2” de către autoritățile UE.

Uniunea Europeană a fost prinsă de aceste decizii pe nepregătite, luând în considerație și noile sale politici în domeniul energiei verzi, așa-zisul Green Deal, dar și renunțarea la energia nucleară în mai multe state europene, care asigura un factor de echilibrare a sistemului energetic european.

Rusia a marcat în ultimii doi ani câteva victorii importante, acestea fiind legate de finalizarea conductei sale Northstream2, care-i permite astfel să ocolească Ucraina, principala țară de tranzit până nu demult. În acest context, SA „Moldovagaz” a executat fidel politica acționarului său majoritar, „Gazprom”, care a redus intenționat volumele de gaze livrate prin Ucraina spre R. Moldova și statele din Balcani.

Vom putea vorbi despre încălcarea contractului numai dacă actualul Guvern va dori să deschidă o acțiune legală contra SA „Moldovagaz”, până atunci aceste acuzații sunt superflue.

Și care ar fi lecțiile pe trebuie să le învățăm din această situație în care ne-am pomenit?

În primul rând, că nimeni nu va ajuta Republica Moldova, dacă nu ne vom ajuta singuri. Suntem obligați să căutăm alternative viabile pe piața regională și să înlocuim vechiul sistem monopolizat cu un sistem liberalizat, concurențial, nediscriminatoriu.

Asta ne-o cere consumatorul, după cum ne-o cere și sistemul securității naționale, care nu poate să se găsească la discreția unor interese străine.

Totuși, ceva s-a schimbat esențial în Republica Moldova. În primul rând, există o conductă recent dată în exploatare - Iași-Ungheni-Chișinău, care poate oferi alternativa reală la diversificarea furnizorilor de gaze naturale.

În al doilea rând, obligațiile legate implementarea Pachetului III energetic, care-au fost suspendate în 2011 revin după 10 ani ca o răspundere inevitabilă a Guvernului Republicii Moldova de la 1 ianuarie 2022. Acești doi factori fac împreună ca Republica Moldova să nu aibă mult de ales – actualul Guvern are obligația de înainta spre crearea unei piețe liberalizate, întemeiate pe competiție, calitate și diversificare, ajutându-se și de existența unei investiții importante de 150 de milioane de euro, făcute de compania de stat „Transgaz” în infrastructura de transport, operațională din 1 octombrie 2021.

Astfel, trebuie să ieșim din „capcana” vechiului sistem monopolizat, inechitabil, netransparent și nesustenabil, avansând spre o integrare pe orizontală a tuturor componentelor unei piețe liberalizate: transportatori, furnizori, distribuitori.

Alternativele sunt alături, se cere voință și acțiune profesionistă pentru a depăși această criză, apărând interesele consumatorului final.

De ce credeți că autoritățile de la Moscova au pus, în premieră, problema întoarcerii unor datorii ale malului drept, care s-ar fi acumulat începând cu anul 1994, plus penalitățile aplicate (709 milioane de dolari), datorie nerecunoscută de actuala guvernare de la Chișinău? Totodată, dacă problema „nu ține de politică”, așa cum ne asigură purtătorul de cuvânt al „Gazprom”, Serghei Kuprianov, de ce gigantul rus nu cere datoria de aproape opt miliarde de dolari acumulată de Transnistria pentru gazul consumat și niciodată achitat?

Pentru că scumpirile de prețuri, în lipsa unui contract stabil, pun statele mici și vulnerabile în condiții de ultimatum și acesta-i modul în care Moscova este deprinsă să-și atingă scopurile.

Pentru că principala preocupare aMoscovei în R. Moldova ține de menținerea și alimentarea regimului separatist, ne putem pune o întrebare legitimă cu privire la ce fel de concesii ar dori să obțină Rusia în schimbul unei ipotetice relaxări de preț la gazele naturale.

Presa a comunicat faptul că aceste concesii ar putea fi legate de recunoașterea unor datorii la consumul de gaze de cca 750 de milioane de dolari, asupra cărora nu există însă o claritate fiscală; de renunțarea „benevolă” la Pachetul III legat de participarea R. Moldova în cadrul Comunității Energetice sau chiar, conform unor surse, renunțarea la obligațiile conținute în Acordul de Asociere UE-RM; dar și de obținerea din partea Chișinăului a unor garanții politice cu privire la „statutul special juridic garantat al regiunii separatiste” pe formula lui Dmitri Kozak, care ar oferi regimului separatist un credit politic „în alb”, înainte de orice alte condiții, cum ar fi retragerea necondiționată a trupelor rusești din regiune, demilitarizarea și democratizarea spațiului extras de sub controlul autorităților constituționale.

Admit că chestiunea „achitării imediate a datoriilor” ar urmări să testeze și pe cât sprijin politic poate conta Chișinăul în condițiile unei crize în domeniul energetic, în ajunul unei ierni complicate, cu un Guvern asumat integral de Occident, dar într-un context în care identificarea de alternative față de monopolul exercitat de „Moldovagaz” se găsește abia într-o etapă incipientă.

De altfel, contractarea primelor partide de gaze din partea unor furnizori polonezi, olandezi, ucraineni a căutat să testeze un sistem alternativ, iar greul deciziilor de reglementare a prețurilor, echilibrării sistemului național, distribuirii interne și reglării viitoarelor contracte abia urmează să fie făcut în timpul cel mai apropiat.

Posibil, Moscova contează să folosească acest episod de incertitudini ca pe un declanșator al unor nemulțumiri sociale, folosindu-se și de faptul că clientela sa de la Tiraspol controlează în continuare furnizările de electricitate pe malul drept al Nistrului, iar înlocuirea Centralei de la Kuciurgan cu alți furnizori este un proces complicat și mult întârziat, ca urmare a sabotajului sistematic din partea tuturor guvernelor trecute.

Menținând Kuciurganul în mijlocul acestui sistem electric, Chișinăul a păstrat pârghii de influență decisive în mâinile regimului separatist, care a dovedit în mai multe rânduri că poate bloca transportul de curent electric din Ucraina, parazitând pe vulnerabilitățile menținute în sistem.

Dle Munteanu, autoritățile de la Chișinău sunt „zgârcite” în privința detaliilor de la negocierile cu oficialii de la Moscova, inclusiv cu cei de la „Gazprom”, invocând o „strategie de negocieri”, însă publicația britanică „Financial Times” scrie despre faptul că Federația Rusă ar fi gata să ne ofere „gaze ieftine”, dacă R. Moldova renunță la Acordul de liber schimb cu UE și la pachetul energetic 3, așa cum ați amintit și Dvs. mai sus. Vi se pare această „afacere” bună, în interesul R. Moldova?

Presupunem că liderii de la „Gazprom” au propus să furnizeze Republicii Moldova gaze naturale la prețuri spot, adică la prețul pieței reale/imediate – 1 100 de dolari pentru mia de metri cubi, oferindu-se să ne facă un eventual discount de 25%, ceea ce ar fi echivalent cu prețul anunțat de cca 750 - 780 de dolari per mia de metri cubi de gaze.

În schimb, Gazpromul a condiționat acest preț de achitarea integrală a unor datorii ale SA „Moldovagaz” de 750 de milioane de dolari, o bună parte din care sunt penalități mai vechi pentru neplata datoriilor și datorii de pe malul stâng al Nistrului. Această abordare este inacceptabilă pentru actualul Guvern al Republicii Moldova, iar oferta ar fi ca un măr otrăvit în contextul schimbărilor politice din anul 2021.

Neîndoielnic, Moscova este nemulțumită de schimbarea politică de la Chișinău din 2021, este nemulțumită de comerțul extern tot mai integrat al R. Moldova pe piața europeană și, la fel, este nemulțumită de eșecul clientelei sale politice PSRM-PCRM, scoasă din ecuație prin votul masiv al cetățenilor.

În aceste condiții, Moscova nu simte niciun regret dacă cetățenii R. Moldova, inclusiv vorbitorii de limbă rusă sau cetățenii săi din regiunile cu simpatii politice pro-Kremlin, vor îngheța la iarnă și asta pentru că strategia sa este de a recâștiga influența pierdută pe plan politic și economic, oferind rente generoase numai sateliților săi loiali din „vecinătatea apropiată”.

Moscova își dorește să stopeze reformele inițiate în R. Moldova, ceea ce ar lovi direct în sistemul monopolist prin care Federația Rusă a controlat economia și politica R. Moldova în ultimele decenii, apropiind-o de piața europeană.

Primele procurări de gaze din surse alternative, de la companii din Polonia și Olanda, chiar dacă la prețurile enorme ale pieței de astăzi, sunt prezentate de către actuala guvernare drept „moment istoric”. Există motive de bucurie pentru cetățenii R. Moldova?

Primele contracte semnate cu furnizori din Olanda și Polonia reprezintă aparent doar niște testări incipiente ale unei ieșiri pe piața europeană în căutare de alterative. Ambele sunt însă prea mici pentru a furniza volumele de care R. Moldova are nevoie pentru această iarnă, iar instituirea situației de alertă pe piața energetică vorbește despre faptul că actualul Guvern se teme că actualul monopolist ar putea sabota utilizarea sistemului intern de transport și distribuire în cazul trecerii la furnizori-alternativi, iar anticiparea unui asemenea comportament îi cere actualului Guvern să-și asigure atribuții excepționale pentru a gestiona în sistem de „alertă” întregul sistem care servește consumatorul final.

Notăm însă că, anual, consumul total de gaze naturale al R. Moldova se ridică la 3 miliarde de metri cubi – 1,19 miliarde de metri cubi pentru malul drept și 1,9 miliarde de metri cubi pentru malul stâng al Nistrului, iar 60% din consumul total de gaze revine lunilor de iarnă - primăvară. Asta înseamnă că, pentru ieșirea din iarnă, am avea nevoie de circa 500 de milioane de metri cubi la un preț rezonabil, ceea ce solicită nu doar aducerea lor fizică, transportarea până la frontiera Republicii Moldova, dar și distribuirea lor în rețeaua internă, colectarea de plăți de la consumatori și, fără îndoială, compensarea consumatorilor vulnerabili, care probabil nu vor fi capabili să-și achite consumul, ca urmare a scumpirilor-record.

Sunt mai multe întrebări decât răspunsuri în această privință: 1) Va prefera „Gazprom”-ul să stopeze furnizarea sa de gaze către Republica Moldova, chiar cu prețul colapsului clientelei sale din Transnistria? 2) Va accepta Moscova un preț mai generos pentru a-și păstra pozițiile sale pe piața de energie din Republica Moldova? 3) Vom găsi suficiente fonduri pentru a compensa cetățenilor o parte din consumul de gaze naturale în această situație gravă?

Sunt convins că vom avea răspunsuri la aceste întrebări chiar în zilele următoare. Cu siguranță, însă, nu ar trebui „să inventăm bicicleta” – Republica Moldova trebuie să caute alternative în statele din vecinătatea sa imediată, în special România și Ucraina, conectându-se prin bursele existente la traderi și transportatori care pot asigura produsele căutate la costuri concurențiale - gaze naturale, păcură, electricitate, pot furniza soluții de echilibrare a sistemului național, utilizând infrastructuri accesibile care pot asigura consumatorilor produsul așteptat.

Nu în ultimul rând, autoritățile trebuie să caute soluții financiare din partea Uniunii Europene și altor parteneri pentru dezvoltare, care ar amortiza costurile mari pentru populație cât mai solidar.

Priorități sunt multe, iar Guvernul trebuie să se facă și înțeles pentru populație, ceea ce îi va cere și o comunicare publică impecabilă, mai ales că ea se pliază pe alte crize - sanitare, economice.

Având în vedere întrebările pe care le-ați pus, vor îngheța cetățenii R. Moldova la iarnă? Ce prognoze puteți face?

Eu sper că nu. Dar, cum spun americanii, „speranța nu-i o strategie”. Este nevoie de o mobilizare bine coordonată și strategică pentru că timpul este extrem de limitat, iar impactul unui eșec ar fi dezastruos.

Dacă Guvernul R. Moldova se va mișca repede, asigurându-se că poate atrage noi furnizori de gaze pentru volumele necesare în următoarele trei-patru luni la prețuri accesibile, că regulatorul, ANRE, poate ajusta rapid normele și regulile care să permită funcționarea unei piețe liberalizate și că Guvernul va avea fonduri adecvate pentru compensarea consumatorilor vulnerabili, atunci cu siguranță cetățenii vor fi protejați.

Domnule Igor Munteanu, vă mulțumim pentru interviu!

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Zthwdf 05.05.2022 09:01

order sildenafil pill - <a href="https://bestusasild.com/">sildenafil pill</a> sildenafil 50mg brand

Pkphqw 07.05.2022 17:30

prednisolone 5mg pill - <a href="https://cialisxb.store/">cialis over the counter</a> cheap tadalafil for sale

Qhiqih 10.05.2022 04:19

augmentin 375mg over the counter - <a href="https://gaugmentin.store/">augmentin drug</a> cialis 5mg uk

Xzjnjw 12.05.2022 17:12

generic bactrim - <a href="https://xsildenafil.store/">buy sildenafil generic</a> buy viagra 100mg pills

Dxnhxt 15.05.2022 01:25

generic cephalexin 500mg - <a href="https://cephalexinx.store/">cephalexin 500mg pill</a> erythromycin cheap

Sjgukv 18.05.2022 16:53

rhinocort spray - <a href="https://xantabuse.quest/">order antabuse 250mg pills</a> disulfiram 250mg canada

Lhnpqz 20.05.2022 04:20

order cefuroxime 250mg online - <a href="https://xcialis.store/">tadalafil price</a> buy cialis 40mg pills

Liwwms 21.05.2022 15:17

oral ampicillin 500mg - <a href="https://tadalafixpls.com/">purchase cialis online</a> tadalafil for sale online

Jneeee 23.05.2022 14:57

oral amoxil 250mg - <a href="https://levitragn.store/">levitra 20mg for sale</a> oral levitra 10mg

Evimyb 25.05.2022 03:45

generic ivermectin for humans - <a href="https://stromectolg.store/">fda stromectol</a> buy levitra pills

Cvetlo 26.05.2022 14:44

order doxycycline 200mg online cheap - <a href="https://edponlines.com/">buy tadalafil generic</a> cialis 10mg uk

Ctdptv 28.05.2022 11:40

cialis 5mg usa - <a href="https://erectplls.com/">cialis 5mg for sale</a> order provigil 100mg for sale

Hlsuof 29.05.2022 20:53

prednisone drug - <a href="https://accutanpll.com/">accutane 10mg generic</a> isotretinoin online order

Wztllu 31.05.2022 05:51

buy amoxicillin online cheap - <a href="https://edssilen.com/">sildenafil tablet</a> viagra 100mg drug

Lhufst 01.06.2022 17:40

order prednisolone 10mg pill - <a href="https://neurontinx.store/">buy neurontin 600mg generic</a> buy viagra 50mg pill

Bhceat 03.06.2022 09:41

order lasix 40mg - <a href="https://ivermecptin.com/">ivermectin us</a> cost of ivermectin 1% cream

Ralphbat 04.06.2022 04:39

cialis over the counter 2018 hvtsgeahdZorieBtjorgarl <a href=" https://tadalafilusi.com/# ">tadalafil 20mg best price</a>

Ihdlam 05.06.2022 01:21

hydroxychloroquine online - <a href="https://plaquepll.com/">purchase plaquenil online</a> oral baricitinib 2mg

StromNen 05.06.2022 03:34

[url=https://stromectolgf.online/#]stromectol buy uk[/url] ivermectin online

IverExemo 05.06.2022 17:09

stromectol xr <a href=" https://stromectolgf.com/# ">ivermectin brand name</a>

Eayezk 06.06.2022 14:42

glucophage price - <a href="https://amlodipine.store/">amlodipine 10mg cost</a> norvasc usa

Mwuxgt 08.06.2022 04:16

cheap lisinopril 2.5mg - <a href="https://metoprololpx.com/">buy metoprolol 50mg without prescription</a> tenormin uk

Wfmvwv 09.06.2022 15:37

order vardenafil 20mg - <a href="https://methylpred.store/">medrol 8 mg without a doctor prescription</a> clomiphene 100mg without prescription

ThomasNes 10.06.2022 19:09

[url=https://drwithoutdoctorprescription.online/#]buy prescription drugs online[/url] prescription drugs online without

Ralphbat 10.06.2022 22:48

cialis doesn\'t work <a href=" https://tadalafilusi.com/# ">generic version of cialis</a>

Cameronadota 11.06.2022 04:07

canadian pharmacy <a href=" https://drwithoutdoctorprescription.online/# ">buy prescription drugs online</a>

Pfheax 11.06.2022 07:15

order ventolin without prescription - <a href="https://albuterola.store/">generic albuterol 2mg</a> priligy 60mg brand

ThomasNes 11.06.2022 20:04

[url=https://drwithoutdoctorprescription.site/#]canadian drug pharmacy[/url] mexican pharmacy without prescription

Cameronadota 11.06.2022 21:39

pet meds without vet prescription canada <a href=" https://drwithoutdoctorprescription.site/# ">how to get prescription drugs without doctor</a>

Ralphbat 12.06.2022 00:17

cialisВ® <a href=" https://tadalafilusi.com/# ">generic version of cialis</a>

Hutckn 12.06.2022 18:54

levothyroxine price - <a href="https://chloroquinedi.com/">buy hydroxychloroquine generic</a> hydroxychloroquine online order

Uakrxh 14.06.2022 06:34

buy tadalafil 20mg for sale - <a href="https://edtadalsfil.com/">buy tadalafil without prescription</a> buy sildenafil 100mg generic

Kadzzn 16.06.2022 02:42

buy generic deltasone 40mg - <a href="https://accutaix.com/">buy cheap accutane</a> amoxil 1000mg us

Michaelgat 16.06.2022 21:57

https://sildenafilmg.online/# buy real viagra online

Jamisonmoory 16.06.2022 22:01

price of viagra <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">п»їviagra pills</a> https://sildenafilmg.com/ buy viagra online canada [url=https://sildenafilmg.shop/#]viagra[/url] viagra from canada

Michaelgat 17.06.2022 21:21

https://sildenafilmg.shop/# п»їviagra pills

BrandonDeatt 18.06.2022 02:50

viagra discount <a href=" https://sildenafilmg.shop/# ">viagra</a>

Jamisonmoory 18.06.2022 04:43

viagra without a doctor prescription <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">viagra coupons 75% off</a> https://sildenafilmg.shop/# best place to buy generic viagra online [url=https://sildenafilmg.shop/#]viagra discount[/url] best place to buy viagra online

Qrqibw 19.06.2022 06:56

cenforce ca - <a href="https://xdomperidone.com/">purchase domperidone without prescription</a> purchase motilium generic

Jamisonmoory 19.06.2022 09:16

buy viagra online canada <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">sildenafil</a> https://sildenafilmg.shop/# viagra over the counter [url=https://sildenafilmg.shop/#]sildenafil[/url] generic viagra walmart

BrandonDeatt 20.06.2022 00:39

viagra without a doctor prescription <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">viagra for men</a>

Xrphmi 20.06.2022 16:29

female viagra pill - <a href="https://rtadalafil.store/">cheap cialis 5mg</a> buy generic tadalafil 20mg

BrandonDeatt 20.06.2022 23:54

where to buy viagra <a href=" https://sildenafilmg.com/# ">viagra coupons 75% off</a>

GeorgeChind 22.06.2022 03:17

can you buy prednisone without a prescription <a href=" https://prednisoneforsale.store/# ">prednisone 30 mg coupon</a>

Pgvwqd 22.06.2022 04:09

provigil 100mg cost - <a href="https://rerectpill.com/">buying ed pills online</a> rhinocort brand

Stephentup 22.06.2022 14:13

https://zithromaxforsale.shop/# zithromax 600 mg tablets

GeorgeChind 22.06.2022 22:20

prednisone brand name canada <a href=" https://prednisoneforsale.store/# ">steroids prednisone for sale</a>

GeorgeChind 23.06.2022 17:27

zithromax buy <a href=" https://zithromaxforsale.shop/# ">where to get zithromax</a>

Stephentup 23.06.2022 19:18

https://amoxilforsale.best/# buy amoxicillin 500mg online

ShelbyFruiz 23.06.2022 20:39

[url=https://zithromaxforsale.shop/#]zithromax 500mg[/url] generic zithromax medicine

Dzabjr 23.06.2022 22:13

order isotretinoin 40mg online cheap - <a href="https://rtetracycline.com/">tetracycline cheap</a> tetracycline brand

HomerSes 25.06.2022 02:55

[url=https://buynolvadex.store/#]nolvadex only pct[/url] tamoxifen and antidepressants

Philipgenly 25.06.2022 03:43

buy lasix online <a href=" https://buylasix.icu/# ">lasix generic name</a> https://buytadalafil.men/# tadalafil 20 [url=https://buynolvadex.store/#]tamoxifen adverse effects[/url] nolvadex steroids

Yufakv 25.06.2022 14:52

buy cyclobenzaprine 15mg generic - <a href="https://rcolchicine.com/">order generic colchicine</a> inderal without prescription

Anthonynon 26.06.2022 09:22

https://buylasix.icu/# furosemide

Xqtygp 27.06.2022 08:22

plavix 150mg brand - <a href="https://twarfarin.com/">coumadin 5mg uk</a> order metoclopramide 20mg pill

RonaldKEt 27.06.2022 11:10

https://buylipitor.store/# lipitor 4 mg

Edwardmully 27.06.2022 15:35

buy generic tadalafil 20mg <a href=" https://buytadalafil.men/# ">tadalafil tablets 20 mg cost</a>

Anthonynon 27.06.2022 22:02

https://buynolvadex.store/# tamoxifen brand name

JefferyDaw 28.06.2022 07:28

neurontin 10 mg <a href=" https://gabapentin.icu/# ">order neurontin over the counter</a>

RobertStype 28.06.2022 23:10

https://cipro.best/# ciprofloxacin order online

Rlthvy 29.06.2022 01:25

buy cozaar 50mg generic - <a href="https://esomeprazolen.com/">esomeprazole 20mg cost</a> buy promethazine 25mg online cheap

Andrewskymn 29.06.2022 09:55

cures for ed <a href=" https://erectionpills.best/# ">male ed pills</a> https://cipro.best/# ciprofloxacin order online [url=https://erectionpills.best/#]treatments for ed[/url] treatment of ed

Jeffreywathy 29.06.2022 10:21

pain meds online without doctor prescription <a href=" https://withoutprescription.store/# ">cvs prescription prices without insurance</a> https://cipro.best/# buy cipro [url=https://erectionpills.best/#]male ed drugs[/url] ed dysfunction treatment

JefferyDaw 30.06.2022 05:57

buy diflucan without a prescription <a href=" https://diflucan.icu/# ">diflucan where to buy uk</a>

RobertStype 30.06.2022 07:14

https://erectionpills.best/# medicine for erectile

IsiahGip 30.06.2022 12:15

prescription drugs without doctor approval <a href=" https://withoutprescription.store/# ">prescription drugs online without</a>

Tgktfr 01.07.2022 05:47

purchase levaquin without prescription - <a href="https://rcialipll.com/">buy cialis 20mg generic</a> cialis 20mg over the counter

Jeffreywathy 01.07.2022 05:58

best canadian online pharmacy <a href=" https://withoutprescription.store/# ">prescription drugs</a> https://withoutprescription.store/# online canadian drugstore [url=https://gabapentin.icu/#]neurontin 100mg discount[/url] neurontin 300 mg cap

JefferyDaw 01.07.2022 13:37

prescription meds without the prescriptions <a href=" https://withoutprescription.store/# ">non prescription ed pills</a>

Georgeved 01.07.2022 13:51

https://withoutprescription.store/# anti fungal pills without prescription

RobertStype 01.07.2022 15:28

https://gabapentin.icu/# neurontin cost generic

IsiahGip 02.07.2022 01:02

best male enhancement pills <a href=" https://erectionpills.best/# ">ed treatment pills</a>

Rwdvxs 02.07.2022 19:49

tadalafil 10mg price - <a href="https://rtamsulosin.com/">order flomax 0.4mg for sale</a> buy tamsulosin generic

JefferyDaw 02.07.2022 21:19

best medication for ed <a href=" https://erectionpills.best/# ">best ed medication</a>

RobertStype 02.07.2022 23:35

https://withoutprescription.store/# online prescription for ed meds

Jeffreywathy 03.07.2022 01:47

order diflucan online <a href=" https://diflucan.icu/# ">buying diflucan without prescription</a> https://cipro.best/# ciprofloxacin 500mg buy online [url=https://withoutprescription.store/#]buy prescription drugs from canada[/url] prescription drugs online without doctor

IsiahGip 03.07.2022 13:40

buy cipro online canada <a href=" https://cipro.best/# ">cipro 500mg best prices</a>

Andrewskymn 03.07.2022 21:12

canadian drugstore online <a href=" https://withoutprescription.store/# ">non prescription ed drugs</a> https://diflucan.icu/# diflucan buy without prescription [url=https://erectionpills.best/#]erectile dysfunction drug[/url] ed meds online without doctor prescription

JefferyDaw 04.07.2022 05:44

best male enhancement pills <a href=" https://erectionpills.best/# ">buy ed pills</a>

RobertStype 04.07.2022 08:07

https://diflucan.icu/# where can i purchase diflucan

IsiahGip 05.07.2022 02:30

canadian pharmacy online <a href=" https://withoutprescription.store/# ">buy prescription drugs online</a>

JefferyDaw 05.07.2022 13:36

buying ed pills online <a href=" https://erectionpills.best/# ">cheap erectile dysfunction pills</a>

RobertStype 05.07.2022 16:58

https://withoutprescription.store/# ed meds online without doctor prescription

Jeffreywathy 05.07.2022 19:22

online canadian pharmacy <a href=" https://withoutprescription.store/# ">best canadian online pharmacy</a> https://withoutprescription.store/# online prescription for ed meds [url=https://erectionpills.best/#]best ed treatment pills[/url] treatment of ed

Tsnlxr 06.07.2022 10:17

ondansetron 4mg uk - <a href="https://valacyclovirs.com/">order valacyclovir 1000mg pill</a> valtrex 1000mg generic

RobertStype 07.07.2022 01:48

https://withoutprescription.store/# best non prescription ed pills

StevenNek 07.07.2022 23:39

https://doxycyclineonline.store/# doxycycline

Jwfejo 08.07.2022 08:00

finasteride 1mg generic - <a href="https://ampicillinmd.com/">order generic ampicillin 500mg</a> buy ciprofloxacin pill

DanielTab 08.07.2022 10:34

[url=https://clomidonline.icu/#]clomid 100mg for sale[/url] buy clomid

Darrellacalm 08.07.2022 22:43

generic clomid for sale <a href=" https://clomidonline.icu/# ">clomid for sale</a>

Michaelgew 08.07.2022 23:48

clomid coupon <a href=" https://clomidonline.icu/# ">clomid</a>

StevenNek 09.07.2022 08:16

https://stromectol.life/# stromectol 3mg tablets

Vcwigo 09.07.2022 14:57

flagyl 200mg sale - <a href="https://cephalexinl.com/">cephalexin 500mg pill</a> cephalexin 500mg generic

Darrellacalm 10.07.2022 12:29

631311 doxycycline <a href=" https://doxycyclineonline.store/# ">doxycycline without prescription</a>

StevenNek 10.07.2022 16:57

https://drugsonline.store/# medications online

Urebvo 10.07.2022 19:55

buy sildenafil without prescription - <a href="https://cefuroximel.com/">cefuroxime 250mg without prescription</a> viagra pharmacy

Davidblire 10.07.2022 23:46

https://stromectol.life/# ivermectin cream cost

FrankVoK 11.07.2022 22:28

ed drug prices <a href=" https://edpills.best/# ">ed pills comparison</a>

StevenNek 12.07.2022 01:35

https://drugsonline.store/# natural ed drugs

Darrellacalm 12.07.2022 02:40

can i order clomid online <a href=" https://clomidonline.icu/# ">buy clomid</a>

Michaelgew 12.07.2022 16:48

medication for ed <a href=" https://drugsonline.store/# ">fast ed meds online</a>

DanielTab 13.07.2022 00:21

[url=https://drugsonline.store/#]canadian drugs online[/url] is it illegal to buy prescription drugs online

FrankVoK 13.07.2022 08:04

ed medication <a href=" https://edpills.best/# ">ed treatment review</a>

StevenNek 13.07.2022 09:58

https://clomidonline.icu/# clomid 100mg for sale

Goykev 13.07.2022 21:19

deltasone 40mg pill - <a href="https://damoxicillin.com/">buy amoxil 500mg online</a> prednisolone 10mg canada

Phillipcrext 14.07.2022 08:24

stromectol 12 mg tablets <a href=" https://stromectoltrust.com/# ">order stromectol over the counter</a>

Brandonlob 14.07.2022 16:43

stromectol for humans for sale <a href=" https://stromectoltrust.com/# ">stromectol for humans for sale</a>

RobertVer 14.07.2022 19:52

https://stromectoltrust.com/# stromectol 3 mg tablets price

Ouxebz 15.07.2022 11:43

buy gabapentin pills - <a href="https://gdoxycycline.com/">order doxycycline generic</a> ivermectin uk

JamesTew 15.07.2022 12:22

https://stromectoltrust.com/# stromectol

Phillipcrext 15.07.2022 18:03

stromectol 12 mg tablets <a href=" https://stromectoltrust.com/# ">stromectol 12 mg tablets</a>

Zamaxj 16.07.2022 05:32

hydroxychloroquine online buy - <a href="https://viagsildef.com/">viagra 100mg pills for men</a> cenforce 50mg uk

Jefferyped 16.07.2022 20:52

https://pharmacyizi.com/# viagra without a doctor prescription

Larrymum 16.07.2022 23:28

https://pharmacyizi.com/# medication for ed

DouglasEvose 17.07.2022 10:49

https://pharmacyizi.com/# cat antibiotics without pet prescription

ArthurBam 17.07.2022 20:54

https://pharmacyizi.com/# canadian online drugstore

Gmchfk 18.07.2022 01:29

purchase baricitinib online cheap - <a href="https://lisinoprilf.com/">lisinopril 2.5mg pill</a> lisinopril ca

Larrymum 18.07.2022 08:56

https://pharmacyizi.com/# treatment for erectile dysfunction

Jefferyped 19.07.2022 06:49

https://pharmacyizi.com/# prices of viagra at walmart

ArthurBam 19.07.2022 10:16

https://pharmacyizi.com/# ed and diabetes

Larrymum 19.07.2022 18:07

https://pharmacyizi.com/# natural ed

RichardSes 19.07.2022 22:05

online ed meds <a href=" https://pharmacyizi.com/# ">treatment with drugs</a>

Kevinnit 20.07.2022 15:41

https://pharmacyizi.com/# over the counter ed drugs

Jefferyped 20.07.2022 19:37

https://pharmacyizi.com/# ed vacuum pump

ArthurBam 20.07.2022 23:23

https://pharmacyizi.com/# drugs that cause ed

Larrymum 21.07.2022 02:49

https://pharmacyizi.com/# ed dysfunction

Taazxp 21.07.2022 14:16

cheap generic sildenafil <a href="https://tadalafedpl.com/">tadalafil online order</a> prices of cialis

Pillgrels 21.07.2022 16:31

herbal ed treatment <a href=" https://erectionpills.shop/# ">cheapest ed pills online</a>

GeraldAdave 22.07.2022 12:01

[url=https://erectionpills.shop/#]best ed pills online[/url] online ed pills

Pillgrels 22.07.2022 20:52

generic ed pills <a href=" https://erectionpills.shop/# ">ed medication online</a>

Ylxxqf 23.07.2022 11:45

buy ezetimibe generic <a href="https://edbestplls.com/">buy ed pills for sale</a> motilium uk

Azrxlb 25.07.2022 00:44

flexeril for sale <a href="https://clopidogrely.com/">order generic plavix 75mg</a> clopidogrel 150mg sale

Earnestcob 25.07.2022 00:49

ed dysfunction treatment <a href=" https://erectionpills.shop/# ">male ed pills</a>

GeraldAdave 25.07.2022 05:54

[url=https://erectionpills.shop/#]male ed pills[/url] ed pill

Pillgrels 25.07.2022 06:17

canada pharmacy <a href=" https://allpharm.store/# ">Maxolon</a>

Gryqgl 26.07.2022 10:17

buy generic methotrexate 2.5mg <a href="https://warfariny.com/">buy warfarin 5mg for sale</a> order reglan generic

MatthewInore 26.07.2022 11:29

https://canadiandrugs.best/# buy prescription drugs online legally

GeraldAdave 26.07.2022 14:58

[url=https://onlinepharmacy.men/#]my canadian pharmacy review[/url] rxpharmacycoupons

Georgenar 27.07.2022 00:47

https://onlinepharmacy.men/# indianpharmacy com

Richardownes 27.07.2022 01:16

https://allpharm.store/# Maxolon

Pillgrels 27.07.2022 14:21

erection pills <a href=" https://erectionpills.shop/# ">male ed drugs</a>

Diaalm 27.07.2022 18:15

sildenafil 25mg <a href="https://edspill.com/">buy ed pill</a> order prednisone pill

GeraldAdave 28.07.2022 00:09

[url=https://erectionpills.shop/#]ed medication online[/url] what are ed drugs

Tekvtd 29.07.2022 01:40

cheap accutane 20mg <a href="https://amoxicipls.com/">order amoxil 1000mg without prescription</a> purchase aurogra generic

Robertgowly 29.07.2022 09:14

order stromectol <a href=" http://stromectolbestprice.com/# ">cost of stromectol medication</a>

Lelandwealf 29.07.2022 14:43

ivermectin for humans for sale <a href=" https://stromectolbestprice.com/# ">ivermectin treatment</a>

Oayvgf 30.07.2022 13:11

sildenafil 25mg for sale <a href="https://sildalispl.com/">sildenafil in usa</a> buy cozaar 50mg generic

Robertgowly 30.07.2022 14:16

stromectol prioderm <a href=" https://stromectolbestprice.com/# ">stromectol drops</a>

CareyDycle 31.07.2022 03:26

[url=http://stromectolbestprice.com/#]ivermectin for gapeworm[/url] ivermectin 12 mg tablet buy

JeffreyZipsy 31.07.2022 14:43

http://stromectolbestprice.com/# is ivermax the same as ivermectin

Robertgowly 31.07.2022 19:06

stromectol liquid <a href=" https://stromectolbestprice.com/# ">stromectol south africa</a>

Zvcnyj 31.07.2022 20:40

esomeprazole 40mg oral <a href="https://tadalafilspl.com/">cheap tadalafil without prescription</a> order cialis generic

JamesNon 01.08.2022 05:31

online drug store <a href=" https://drugsbestprice.com/# ">solutions for ed</a>

Jameschern 01.08.2022 21:51

[url=https://drugsbestprice.com/#]ed meds online without doctor prescription[/url] best ed drug

GerardSom 02.08.2022 00:22

https://drugsbestprice.com/# prescription drugs without doctor approval

Plubhe 02.08.2022 03:44

cost tadalafil <a href="https://sumatriptanl.com/">sumatriptan sale</a> dutasteride cost

MichaelThuby 03.08.2022 05:50

cheap erectile dysfunction pills online <a href=" https://drugsbestprice.com/# ">ed meds online without doctor prescription</a>

GerardSom 03.08.2022 09:19

https://drugsbestprice.com/# generic viagra without a doctor prescription

Jvfmud 03.08.2022 10:25

zantac 150mg for sale <a href="https://celecoxibp.com/">celecoxib 200mg cheap</a> order tamsulosin 0.4mg generic

DarnellSaw 03.08.2022 13:37

canadian drug prices <a href=" https://medrxfast.com/# ">online canadian pharmacy</a>

MichaelExema 03.08.2022 18:59

ed meds online canada <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription without a doctor's prescription</a>

DustinArriz 04.08.2022 09:29

https://medrxfast.com/# canadian drug pharmacy

Mzvkzd 04.08.2022 17:03

order ondansetron without prescription <a href="https://simvastatinl.com/">cost simvastatin 10mg</a> order propecia 1mg generic

DavidPut 05.08.2022 02:11

[url=https://medrxfast.com/#]online canadian drugstore[/url] ed prescription drugs

DarnellSaw 05.08.2022 23:16

prescription drugs <a href=" https://medrxfast.com/# ">anti fungal pills without prescription</a>

Lvskbu 06.08.2022 12:30

fluconazole 200mg generic <a href="https://sildedpill.com/">brand viagra pills</a> viagra overnight delivery

Williamdum 06.08.2022 12:59

https://medrxfast.com/# prescription drugs [url=https://medrxfast.com/#]legal to buy prescription drugs without prescription[/url] buy prescription drugs online

DavidPut 06.08.2022 15:26

[url=https://medrxfast.com/#]ed meds online without doctor prescription[/url] prescription drugs online without doctor

Darrellpef 07.08.2022 02:26

best online canadian pharmacy <a href=" https://medrxfast.com/# ">ed meds online without prescription or membership</a> https://medrxfast.com/# buy prescription drugs online without

DustinArriz 07.08.2022 03:03

https://medrxfast.com/# non prescription ed pills

DarnellSaw 07.08.2022 04:16

buy canadian drugs <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs online without</a>

Onygva 07.08.2022 18:59

tadalafil 40mg without prescription <a href="https://tadalaedpill.com/">buy cialis 10mg</a> viagra 100mg pill

DustinArriz 08.08.2022 07:44

https://medrxfast.com/# prescription drugs canada buy online

DavidPut 08.08.2022 09:20

[url=https://medrxfast.com/#]ed meds online without prescription or membership[/url] canadian online pharmacy

DarnellSaw 08.08.2022 09:36

how to get prescription drugs without doctor <a href=" https://medrxfast.com/# ">pain medications without a prescription</a>

Xnfynn 09.08.2022 01:11

cheap azithromycin <a href="https://prednisolonel.com/">buy prednisolone 20mg generic</a> order metformin 500mg for sale

DustinArriz 09.08.2022 11:02

https://medrxfast.com/# canadian online drugstore

DarnellSaw 09.08.2022 14:18

carprofen without vet prescription <a href=" https://medrxfast.com/# ">buy prescription drugs online legally</a>

DavidPut 09.08.2022 22:21

[url=https://medrxfast.com/#]best canadian pharmacy online[/url] best online canadian pharmacy

Pnobko 10.08.2022 07:23

order flagyl 200mg <a href="https://augmentiln.com/">order augmentin generic</a> glucophage cost

DustinArriz 10.08.2022 14:18

https://medrxfast.com/# carprofen without vet prescription

Darrellpef 10.08.2022 20:46

how to get prescription drugs without doctor <a href=" https://medrxfast.com/# ">prescription drugs without doctor approval</a> https://medrxfast.com/# legal to buy prescription drugs from canada

DavidPut 11.08.2022 11:17

[url=https://medrxfast.com/#]prescription without a doctor's prescription[/url] meds online without doctor prescription

Csgkon 11.08.2022 15:07

oral cleocin 150mg <a href="https://budesonidec.com/">budesonide order online</a> budesonide canada

DustinArriz 11.08.2022 17:05

https://medrxfast.com/# comfortis for dogs without vet prescription

DarnellSaw 11.08.2022 23:33

canadian pharmacy online <a href=" https://medrxfast.com/# ">pain meds online without doctor prescription</a>

Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md