21:42:26 27.05.2024
Stiri

MAEIE este criticat pentru reacția ANEMICĂ la deschiderea unei reprezentanțe a Transnistriei la Moscova. E vizat și „GARANTUL” Dodon

Politică 29.01.2017 12:00 Vizualizări4421 Autor: Ziarul National
MAEIE este criticat pentru reacția ANEMICĂ la deschiderea unei reprezentanțe a Transnistriei la Moscova. E vizat și „GARANTUL” Dodon


Fostul ambasador al R. Moldova în SUA, Igor Munteanu, aduce critici dure Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAIE) pentru reacția pe care a avut-o în legătură cu deschiderea la Moscova a unei reprezentanțe a Transnistriei. Totodată, fostul ambasador nu înțelege de ce președintele R. Moldova, care a jurat să apere suveranitatea țării, „tace” în legătură cu acest act.

„MAEIE declara că, „autorităţile au luat act cu consternare de decizia recentă a liderului de la Tiraspol, Krasnoselski, de a numi un „reprezentant plenipotenţiar” al Transnistriei în Rusia şi de a deschide o „reprezentanţă a Transnistriei” la Moscova. MAEIE ţine să declare că „actul în cauză este unul ilegal şi nelegitim, având în vedere că acesta contravine atât Constituţiei R. Moldova, cât şi principiilor şi normelor de drept internaţional acceptate”. Din păcate, comentariul MAEIE nu menționează că deschiderea reprezentanței s-a făcut în prezența unor înalți oficiali ruși, cărora li se rupe de „suveranitatea” și „integritatea” R. Moldova, și că între timp un Consulat rus la Tiraspol lucrează în regim aproape normal, fără ca R. Moldova să mai poată preveni acest fapt”, a scris Munteanu pe o rețea de socializare.

Fostul ambasador nu-l menajează nici pe președintele Igor Dodon, care a luat apă în gură vizavi de faptul că Moscova practic recunoaște deschis regimul de la Tiraspol.

„Dar, ce spune „garantul” pe nume Dodon? Garantul tace, de fapt molfăie, are alte bătăi de cap: scăldătoarea de boboteaza, hărțile vechi și banii din Bahamas”, a conchis acesta.

Amintim că, zilele trecute, autoritățile de la Tiraspol au deschis o reprezentanță la Moscova. În legătură cu acest fapt, MAEIE a declarat că „actul în cauză este unul ilegal şi nelegitim, având în vedere că acesta contravine atât Constituţiei R. Moldova, cât şi principiilor şi normelor de drept internaţional general acceptate”.

Chiar dacă reprezentanța Transnistriei a fost deja deschisă, conducerea MAEIE așteaptă că „autorităţile Federaţiei Ruse nu vor da curs demersului Tiraspolului şi că vor confirma astfel angajamentul pe care şi l-au asumat de a respecta principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova consfinţit prin Tratatul de prietenie şi cooperare dintre R. Moldova şi Federaţia Rusă”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.05.2024 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scutul european pent...

24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md