17:57:43 22.03.2023
Stiri

CUB solicită măsuri URGENTE din partea autorităților „pentru a pune la adăpost cetățenii R. Moldova”. „Trebuie să folosim la maximum participarea la Formatul „Ramstein”. Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, de DRONE…”

Actualitate 18.01.2023 13:32 Vizualizări2826 Autor: Ziarul National
CUB solicită măsuri URGENTE din partea autorităților „pentru a pune la adăpost cetățenii R. Moldova”. „Trebuie să folosim la maximum participarea la Formatul „Ramstein”. Avem nevoie de sisteme de apărare antiaeriană, de DRONE…”


Specialiștii în securitate, apărare și ordine publică din cadrul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUM), în frunte cu generalii Victor Catan, Victor Țărnă și Vitalie Stoian, consideră că autoritățile R. Moldova ar trebui să ia măsuri urgente „pentru a pune la adăpost cetățenii”. În primul rând, e nevoie de consolidarea capacităților de luptă ale Armatei Naționale, activarea sistemului național de apărare teritorială civilă și un control mai riguros pe Nistru.

„Am format un comitet la CUB ce ne va ajuta să formulăm soluții competente și fezabile pentru situația dramatică prin care trece R. Moldova și toată regiunea. Este vorba de fostul ministru de Interne, generalul Victor Catan, fostul director SPPS, generalul Victor Țărnă, fostul șef al Statului Major al Armatei Naționale, generalul Vitalie Stoian. Actualmente se cer mai multe măsuri urgente, în contextul de securitate prin care trece R. Moldova. În primul rând, cerem autorităților să utilizeze foarte eficient participarea R. Moldova în Formatul „Ramstein 8” din 20 ianuarie. Este un format în care peste 50 de state ajută Ucraina să reziste agresiunii rusești. R. Moldova trebuie să fie în acest format de asistență internațională, pentru ca să putem depăși fragilitatea extremă a statului prin atragere de sisteme, arme și muniții, pentru ca să ne putem apăra spațiul aerian și terestru. R. Moldova are nevoie de foarte multe sisteme de apărare, de drone, de sisteme de identificare. Avem nevoie de un Format „Ramstein” pentru nevoile de bază ale sistemului de securitate și apărare a R. Moldova. Avem nevoie de un document de lucru care punctează nevoile imediate ale R. Moldova. Nu putem aștepta până când Ucraina va învinge. Trebuie să pornim un dialog internațional cu toți partenerii, care ne pot ajuta pe această dimensiune complexă a securității naționale. Vom găzdui pe 1 iunie reuniunea Comunității Politice Europene și trebuie să venim cu un pachet de necesități specifice de care are nevoie sectorul de securitate și apărare”, a declarat astăzi liderul CUB, Igor Munteanu, în cadrul unui briefing de presă.

Fostul conducător al Armatei Naționale, generalul Vitalie Stoian, consideră că, din punct de vedere militar, e nevoie de a dezvolta capabilități de mobilitate și protecție a efectivului, inclusiv cu creșterea puterii de foc.

„Mă refer la asigurarea și dotarea Armatei Naționale cu mașini de infanterie și transportoare blindate moderne, cu capacități înalte de mobilitate. Vorbim aici de blindate „Piranha”, „Bradley”. Unitățile de artilerie trebuie dotate cu sisteme moderne, inclusiv drone de luptă pentru cercetarea spațiului de luptă. Pentru forțele de artilerie trebuie de dezvoltat capabilități de supraveghere control și apărare a spațiului aerian. E vorba de stații de radiolocații, complexe de apărare antiaeriană, care au capabilitatea de distrugere a rachetelor și altor ținte aeriene. Avem nevoie de sistemele S-400 sau „Patriot”. Plus la asta, avem nevoie și de un acord bilateral cu România privind patrularea spațiului aerian al R. Moldova”, a menționat Stoian.

Generalul Victor Țărnă consideră că, pe plan intern, autoritățile trebuie să activeze sistemului de apărare teritorială civilă, în contextul războiului din vecinătate:„Solicităm șefului statului, comandantul suprem al Forțelor Armate, stabilirea unor sarcini concrete pentru ca instituțiile statului să-și îndeplinească funcțiile legale. Constatăm că nu s-au alocat resurse bugetare pentru apărarea civilă, iar din cele 130 de adăposturi civile din Chișinău doar 10 la sută sunt utilizabile. Populația trebuie să cunoască măsurile obligatorii impuse de autoritățile competente”.

La rândul său, fostul ministru de Interne, generalul Victor Catan, a declarat că există o judecată falsă, potrivit căreia războiul declanșat în Ucraina nu are nicio tangență cu R. Moldova. În primul rând, este vorba de existența regimului separatist de la Tiraspol și conflictul neîncheiat de pe Nistru. Agenții de influență ai Kremlinului au muncit foarte mult să ne convingă că R. Moldova nu trebuie să aibă nicio frică de Grupul Operativ de Trupe Ruse (GOTR) și de trupele paramilitare separatiste.

„E nevoie de introdus un sistem de monitorizare a traversărilor pe liniile de acces către și dinspre această regiune controlată de separatiști. Constatăm că societatea nu este pregătită de o eventuală schimbare a situației legate de războiul din Ucraina. GOTR are în jur de 1 200 de militari, iar în trupele militare ale regimului separatist activează patru brigăzi. E vorba de 7 100 de ostași. În afară de asta sunt formațiuni paramilitare din cadrul așa-numitului minister de interne de la Tiraspol. Vedem o consolidare a GOTR cu aceste formațiuni separatiste. Fac aplicații militare periculoase, inclusiv au exersat manevre de atac peste Nistru. Suntem îngrijorați că autoritățile nu întreprind măsuri cuvenite în situații excepționale. Traseele dintre Transnistria ar trebui asigurate cu un control efectiv. Ieri am fost la Tighina și nu am văzut niciun echipaj de poliție pe traseu, care să verifice fluxul de transport”, a punctat Catan.

În aceeași conferință de presă, președintele CUB a mai cerut autorităților să instituie un regim special de control asupra uzinelor militare rusești de pe teritoriul R. Moldova.

„Mulți nu cunosc, dar în acest moment pe teritoriul R. Moldova funcționează patru uzine militare rusești – „Topaz” din Chișinău, „Aspa” din Orhei, „Bendeski mașino-stroitelinîi zavod” și „Pribor” din Tighina. Aceste uzine produc componente pentru rachete rusești S-22, S-59, iar unele proiectează mașini speciale pentru prelucrarea paletelor pentru motoare de avioane și compresoare, stații de preparare a electroliților, generatoare de impuls, sisteme de control automate, piese de precizie, prelucrarea metalelor, propulsoare electrice etc. Uzina „Aspa” din Orhei a produs până nu demult piese pentru concernul militar rusesc „Krasnîi okteabri”, care e lider mondial la motoare pentru avioane de vânătoare MIG. Deși autoritățile susțin că acestor uzine nu li s-a eliberat autorizații de export, avem temeiuri să punem la îndoială statistica oficială, pentru că aceste uzine au funcționat tot timpul, inclusiv în 2022. Deci, suntem gata să ne implicăm pentru a remedia situația”, a conchis Igor Munteanu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

BUREBISTA 18.01.2023 19:03

La acele uzine rusești porbabil se întâmplă exact ce spune domnul Munteanu, adică lucrează pentru ruși cî di aia îi maldavanul cel mai diștept jițel ci sî existî pi fața pământului. Adică guvernul RâMa a luat apă în gură în această problemă, că vorba aia banii nu au miros. Iar în altă ordine de idei, îmi plac inițiativele astea să facem să dregem (cu banii altora desigur) că RâMa nu are puterea economică să facă (mai) nimic în domeniul securității naționale. Acest „stat”, numit RM, are toate caracteristicile unui stat eșuat sau pseudo-stat și indiferent câte idei și acțiuni (probabil de bună credință în esență) de genul celor de la CUB vor apărea NU vor rezolva problemele sistemice ale acestui „stat”. Soluția (ce e pe termen mediu și lung și nu conține miracole - așa cum visează maldavanii) este ReÎntregirea Țării și lupta pentru integrare deplină în spațiul românesc, cu reducerea decalajelor economice, de infeastructură, de educație și de mentalitate într-un termen pozitiv realist de 20-40 de ani. Iar toate problemele de securitate și de piață liberă intră în grija statului România ce are alianțele, știința (know-how), anvergura și putiința de a le gestiona corect, în folosul tuturor cetățenilor. Altfel orice inițiativă de genul celor ale CUB sau ale oricăror forțe politice din RM au exact aceeași eficiență ca pedalatul pe o bicicletă fără lanț.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md