13:16:47 19.05.2024
Stiri

UTIL // Cum pot beneficia familiile sărace din R. Moldova de ajutor social

Social 12.03.2014 17:00 Vizualizări19661 Autor: Polina Cupcea


UTIL // Cum pot beneficia familiile sărace din R. Moldova de ajutor social allmoldova.com

Interviu cu Șeful Direcției politici de asistență socială din cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Djulieta Popescu.

Ajutorul social este o plată lunară în bani acordată familiilor cu venituri mici. Pentru a solicita ajutorul social/ajutorul pentru perioada rece a anului, membrii adulți ai familiei apți de muncă trebuie să confirme faptul că obțin venituri provenite din salarizare, din activitatea de antreprenoriat sau din activităţi legate de folosirea terenurilor agricole din extravilanul localităţilor, care sunt mici. Ori, în caz că nu realizează astfel de venituri, solicitanții trebuie să confirme că întreprind măsuri pentru a se autoîntreține (sunt în căutarea unui loc de muncă, înregistrându-se ca șomeri la agenţia teritorială pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială îşi au domiciliul şi nu refuză un loc de muncă sau participarea la servicii de stimulare a ocupării forţei de muncă şi la lucrări publice oferite de agenţii). Totodată, membrii adulți ai familiei confirmă prin documentele corespunzătoare că nu pot lucra:

* au grad de dizabilitate;

* îngrijesc de: un membru adult al familiei cu gradul de dizabilitate sever sau de un copil cu grad dizabilitate, sau de o persoană cu vârsta peste 75 de ani care necesită îngrijire, sau de un copil cu vârsta până la 3 ani;

* se află în perioada dintre săptămâna a 30-a de sarcină şi săptămâna a 12-a după naştere;

* au atins vârsta de pensionare.

În acordarea ajutorului social se abordează familia, unde se analizează necesitățile fiecărui individ. Acest lucru presupune ca statul să-şi asume responsabilitatea să asigure un ajutor social drept urmare a discrepanţei dintre venitul lunar minim garantat stabilit de stat şi venitul real al familiei.

Dna Popescu, cine și pentru cât timp poate beneficia de ajutorul social/ajutor pentru perioada rece a anului?

Programul de ajutor social are două componente de bază: ajutorul social și ajutorul pentru perioada rece a anului. De menționat că, prin aceeași cerere, direcţia/secţia asistenţă socială şi protecţie a familiei examinează posibilitatea acordării dreptului la ambele prestații.

Ajutorul pentru perioada rece a anului se acordă pentru perioada noiembrie - martie și pot beneficia familiile defavorizate care au un venit global mediu lunar mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat calculat pentru familia solicitantă majorat de 1,6 ori.

Astfel, persoana poate să nu se califice pentru dreptul la ajutor social, dar se va încadra cel puțin la dreptul pentru ajutor pentru perioada rece a anului.

Cât despre ajutorul social, orice membru al familiei care a fost desemnat de familie poate să solicite ajutor social, doar că persoana desemnată trebuie să fie cu capacitatea deplină de exercițiu. Ajutorul social se acordă pentru o perioadă de 6 luni. În cazul în care au intervenit oarecare schimbări în familie (de ex.: în structura familiei, veniturile declarate în cererea depusă, familia și-a schimbat locul de trai), atunci ajutorul social/ajutorul pentru perioada rece a anului se stopează mai devreme de expirarea celor 6 luni. În momentul în care 6 luni au trecut, iar situația solicitantului nu s-a schimbat, are dreptul să mai depună o cerere și în continuare poate să beneficieze de ajutorul social. Avem persoane care beneficiază de aceste prestații permanent. De exemplu, sunt persoane cu dizabilități care, din cauza maladiei cu care s-au născut, nu pot să muncească, iar alocația lunară de stat este foarte mică.

Care este scopul acordării ajutorului social?

Scopul final al ajutorului social este de a ajuta familia/persoana aflată în dificultate să depășească situația de criză, apoi să se angajeze în câmpul muncii și să poată duce un trai independent în continuare. Într-un fel sau altul, prin această prestație să contribuim și să ajutăm familiile sărace /aflate în dificultate să revină în circuitul social-economic activ.

Ce trebuie să facă familiile pentru a obţine ajutorul social/ajutorul pentru perioada rece a anului?

Solicitantul trebuie să depună cererea cu actele confirmative necesare la asistentul social din localitate. Adică, împreună cu cererea, documentele obligatorii sunt certificatul privind componența familiei și actele de identitate ale tuturor membrilor familiei. Asistentul social procesează datele și le transmite direcției asistență socială și protecție a familiei, care va lua decizia de acordare sau de neacordare a ajutorului social/ajutor pentru perioada rece a anului, în conformitate cu legislația în vigoare. Solicitantul va primi decizia de acordare sau de neacordare (cu indicarea temeiului) la fel prin intermediul asistentului social din localitate.

Cum se calculează ajutorul social?

Cuantumul lunar al ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între venitul lunar minim garantat (VLMG) al familiei şi venitul global al acesteia.

În prezent, VLMG constituie 680 de lei. Anul acesta, de la 1 noiembrie 2014, VLMG se va majora până la 700 de lei.

Pentru determinarea cuantumului ajutorului social, precum și dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului, venitul lunar minim garantat al familiei se calculează în conformitate cu Legea cu privire la ajutorul social, reieșind din nivelul venitului lunar minim garantat în mărime de 680 de lei pentru ajutor social și de 1 088 lei pentru perioada rece a anului.

Mărimea venitului lunar minim garantat al familiei reprezintă suma cuantumurilor veniturilor lunare minime garantate stabilite pentru fiecare membru al acestei familii.

Cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare membru al familiei se stabileşte după cum urmează:

    a)100% din VLMG pentru solicitant (680 lei/lună);

    b)70% din VLMG pentru fiecare alt membru adult al familiei (476 lei/lună);

    c)50 % din VLMG pentru fiecare copil (340 lei/lună);

La acestea se adaugă:

    d)plus 30% din VLMG pentru fiecare adult încadrat într-un grad de dizabilitate (204 lei/lună);

    e) plus 50% din VLMG pentru fiecare copil invalid (340 lei/lună);

    f) plus 10% din VLMG, dacă persoana încadrată într-un grad de dizabilitate este unicul adult din familie (68 lei/lună).

Din suma acestora se scade totalul veniturilor familiei. Nu se ia în considerare orice plată unică sub formă de suport financiar plătit de stat sau de autorităţile locale. De exemplu, ajutor material, indemnizația unică la naștere, ajutor de deces, ajutor pentru calamităţi, alte ajutoare de urgenţă sau alocaţii care se acordă o singură dată. Pentru a sprijini persoanele cu un venit din muncă, la calcularea venitului global al familiei se scade suma de 120 de lei pentru fiecare membru al familiei care realizează venituri obţinute din drepturile salariale.

Pentru familiile formate doar din membri inapţi de muncă: copii; persoane încadrate în grade de invaliditate; persoane care au împlinit vârsta de 75 de ani (62 de ani pentru determinarea dreptului la ajutor pentru perioada rece a anului), sunt excluse la calcularea venitului global al familiei veniturile obţinute din activitatea agricolă a gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), gospodăriilor casnice auxiliare sau activităţilor bazate pe folosirea terenurilor agricole

De ce au fost introduși indicatorii de bunăstare?

Indicatorii de bunăstare au fost introduși ca o etapă de verificare a eligibilității familiei la acordarea dreptului la ajutor social/ajutor pentru perioada rece a anului, deoarece nu toate veniturile sunt declarate oficial (salarii în plic, remitențe etc.), care de fapt contribuie la bunăstarea și autoîntreținerea familiei și în cazul când. De exemplu, solicitantul confirmă că are un salariu de 600 de lei sau nu are venituri, dar în casă are televizor LED și LCD, mașini de spălat automate performante, unul sau mai mulți membri învață la universitate pe bază de contract, sigur că asta vorbește de niște venituri indirecte pe care persoanele evită să le declare. De aceea, s-au introdus acești indicatori, ca să depistăm cele mai sărace familii, la care ajutorul social să ajungă în primul rând.

Ce facem cu şomerii, care abuzează de acest ajutor social ani la rând şi nu sunt motivaţi în a-şi găsi un loc de muncă? Mai ales că această prestație a fost gândită ca un ajutor temporar din partea statului…

În anul 2012, MMPSF a monitorizat implementarea Legii cu privire la ajutorul social, deoarece este un program de stat și ingeniozitatea moldovenilor nu are margini. Am observat că oamenii încearcă să abuzeze de acest ajutor și am modificat legea prin care am pus condiții mai stricte. Dacă ești solicitant de ajutorul social și ai șomeri în componența familiei, atunci este obligatoriu ca membrul familiei să se înregistreze la ATOFM. În momentul în care i se propune un loc de muncă, iar persoana respectivă refuză, atunci timp de 3 luni consecutiv familia nu are dreptul să depună cerere pentru ajutor social.

Pe parcursul a 5 ani, au fost acordate ajutoare sociale nejustificate în sumă de aproape 9 milioane și jumătate de lei. Cum veți îmbunătăţi procedura de stabilire şi de plată a ajutorului social, ca să nu mai fie admise astfel de încălcări?

În ceea ce privește fraudele care au fost depistate de către Inspecția Socială, MMPSF vine cu un set de măsuri și introducerea a mai multor filtre, pentru că aceste încălcări au parvenit atât din partea beneficiarilor, cât și a angajaților din sistem. Începând cu 1 septembrie 2013, a fost dat în exploatare sistemul informațional automatizat de asistență socială. Prin acest sistem avem conexiune cu Casa Națională de Asigurări Sociale, cu Ministerul Tehnologiilor Informaționale, cu ANOFM, unde este monitorizată circulația șomerilor. Această conexiune scutește de o povară atât solicitantul, cât și asistentul social, deoarece conexiunea este automată, informația vine în formular și nu mai este necesar ca beneficiarul să umble pe la ușa mai multor instituții și să adune informația, ca mai apoi să o confirme prin diferite certificate. Suntem în proces ca să demarăm acțiuni de ajustare a acestui sistem și să facem conexiuni și cu alte structuri, de exemplu cu ÎS „Cadastru”, Poliția de Frontieră, deoarece sunt oameni care merg în străinătate, dar primesc ajutor social. Respectiv, avem nevoie de timp ca să perfecționăm acest sistem, fiindcă este ceva nou pentru R. Moldova.

Dacă e şi vina administraţiei locale pentru fraudele comise, deoarece cei din teritoriu cunosc foarte bine cine sunt mai vulnerabili, cine are nevoie de ajutor şi cine speculează?

Nu știu dacă are o parte de vină și administrația locală, dar că se comite o neglijență asta e sigur. Direcţia asistenţă socială şi protecţie a familiei organizează, în comun cu reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale şi reprezentanții societăţii civile, selectiv, verificarea la reşedinţa curentă a solicitantului a autenticităţii informaţiei prezentate în cererea pentru acordarea ajutorului social şi întocmeşte ancheta socială. Însă, această modalitate este indirectă, rămâne la discreția comisiei formate să analizeze situația solicitantului. Oamenii preferă să nu se certe și să nu aibă conflicte. Mai au rude. Dacă ar lucra aceste comisii mai bine, cu certitudine eficiența ar fi mult mai mare.

Ce modificări suplimentare care vin în sprijinul populației a efectuat Guvernul cu privire la ajutorul social?

S-au făcut un șir de modificări pe parcursul implementării Legii cu privire la ajutorului social, adoptată în 2008. Începând cu 1 noiembrie 2013 a fost majorat cuantumul ajutorului pentru perioada rece a anului de la 200 lei/lunar la 250 lei/lunar, a fost revizuită lista indicatorilor de bunăstare și caracteristicile familiei, punctajul aferent și pragul pentru evaluarea bunăstării familiei ș.a. Acum suntem în căutarea mai multor mecanisme. Avem un proiect, asistat de Banca Mondială, care presupune studierea profilului șomerului în calitate de beneficiar și impedimentele care le întâlnește la angajarea în câmpul muncii. În plus, căutăm diverse soluții ca să scoatem șomerul din sistemul de ajutor social și să-l plasăm în câmpul muncii.

În bugetul de stat pentru 2014 sunt prevăzute circa 572 de milioane de lei pentru plata ajutorului social și ajutorului pentru perioada rece a anului, ceea ce va permite susţinerea a peste 48 de mii de familii aflate în dificultate.. Această majorare va contribui la ajutorarea celor mai sărace familii din R. Moldova?

Se pune accentul ca prestația socială să ajungă la cele mai sărace familii. Până acum ne-a reușit acest lucru și noi am țintit în cele mai vulnerabile pături ale societății. Suntem martorii modernizării de zi cu zi a societății. Respectiv, necesitățile familiei sunt altele. Dacă înainte un televizor sau un calculator era ceva de lux, astăzi aceste obiecte sunt o obișnuință, deoarece copiii au nevoie să-și facă lecțiile la calculator. Evoluând societatea, cerințele cresc și nu poți să pui niște condiții din Evul Mediu, ci trebuie să ajustezi aceste exigențe. Asta nu înseamnă că, dacă are familia un calculator nu mai trebuie să i se acorde un ajutor, deoarece el are alte necesități. Anul trecut, la 1 aprilie, au fost modificați indicatorii de bunăstare. Potrivit experților, acești indicatori trebuie modificați o dată la doi ani, deoarece și societatea se dezvoltă. Dacă anterior punctajul admisibil era 0,30 puncte, de la 1 aprilie 2013 acesta a constituit 80 de puncte pentru acordarea ajutorului social și 90 pentru stabilirea ajutorului pentru perioada rece a anului, iar din 01.10.2013 a fost majorat la 90 de puncte și pentru acordarea ajutorului social. Din lista bunurilor a fost exclus televizorul alb negru, telefonul, bicicleta etc. Sperăm că o modificările efectuate să aducă program mai multe familii și să acoperim păturile care nu au beneficiat de prestație până acum.

Vă mulțumim!


Stiri relevante
19.10.2013 13:03 3188 Ajutoare cu televizor alb-negru
Top stiri
19.05.2024 10:33 329 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md