17:08:53 25.02.2024
Stiri

UTIL // Cine și cum poate beneficia de AJUTOR bănesc pentru perioada rece a anului

Social 23.09.2015 12:31 Vizualizări3573 Autor: Galina Munteanu
UTIL // Cine și cum poate beneficia de AJUTOR bănesc pentru perioada rece a anului


Familiile cu venituri mici vor primi și în acest an, în perioada rece, un ajutor bănesc.

Ajutorul pentru perioada rece a anului (APRA) este o prestație complementară ajutorului social, care se acordă lunar (în perioada noiembrie-martie) într-o sumă fixă aprobată de Guvern.

Pe moment, această sumă este de 250 de lei și este acordată familiilor al căror venit este mai mic decât nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,6 ori. Astfel, pentru anul curent, venitul lunar minim garantat pentru ajutor social este de 765 de lei, iar pentru APRA este de 1 224 de lei.

Dreptul la stabilire a ajutorului social și APRA îl are doar Direcţia sau Secţia asistenţă socială şi protecţie a familiei (D/SASPF), iar cererea pentru acordarea ajutorului social se depune exclusiv la asistentul social din primărie. Printr-o singură cerere, D/SAPF examinează posibilitatea acordării dreptului la ambele prestații.

Cererile pentru acordarea APRA pot fi depuse în orice perioadă a anului și nu este necesar de așteptat începutul lunii noiembrie, deoarece, în cazul acordării dreptului, valabilitatea acesteia este de 12 luni. Un alt aspect important este că cererea trebuie depusă până în luna noiembrie, altfel plățile se efectuează doar pentru lunile ulterioare depunerii acesteia. De exemplu, dacă cererea se depune în luna ianuarie, dreptul va fi acordat din luna depunerii cererii, iar pentru lunile anterioare plățile nu se efectuează.

Din păcate, nu toate familiile defavorizate depun cerere, iar la planificarea bugetară pentru APRA au fost preconizate mijloace financiare pentru un număr mai mare de familii.

Pentru a încadra un număr mai mare de familii, prevederile legislației cu privire la ajutorul social se reexaminează în permanență pentru a modifica parametrii, anunță Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Astfel, dacă inițial unei familii nu i s-a acordat dreptul, aceasta îl poate obține odată cu depunerea cererii la Direcţia sau Secţia asistenţă socială şi protecţie a familiei din cadrul primăriei.

În perioada noiembrie 2014 – martie curent, de cel puțin o plată a APRA au beneficiat peste 130 de mii de familii defavorizate, ceea ce constituie peste 360 de mii de persoane. Un alt moment important este că peste 90% din familiile beneficiare de APRA sunt cele care au în componența lor beneficiari de pensii sau alte prestații sociale, iar în mai mult de o jumătate din beneficiari au fost familii care au în componență copii.


Stiri relevante
19.10.2013 13:03 3152 Ajutoare cu televizor alb-negru

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md