06:48:24 17.06.2024
Stiri

Matrioșka din cutia chinezească

Actualitate 19.05.2024 10:33 Vizualizări1185 Autor: ZiarulNational
Matrioșka din cutia chinezească


Trustia, elegii politikoase

În sfârșit, fratele nostru mai mare – Big Brother - are și el un frate mai mare, mult mai mare, enorm de mare, căruia să-i mulțumească pentru că există și poate respira confortabil!

Nici nu au reușit bine membrii noului vechiului guvern rus să se așeze în fotoliile ministeriale, că Putin a și ordonat să-l urmeze la aeroport, căci erau așteptați urgent la Beijing de către Marele Xi, mai mare decât Marele Zid Chinezesc. Iar Xi nu mai avea răbdare, așteptând de câteva secole momentul când țarul alb va veni să depună jurământ de credință ca Vasal Tradițional în Noua Eră a Parteneriatului fără Limite.

Ați auzit vreodată ca Putin să-i îndemne pe ruși să învețe alte limbi decât limba rusă? Europeană sau americană, de exemplu? Sau măcar ucraineana? Acum el le recomandă rușilor să învețe chineza, ca să poată interpreta corect mesajele de la Beijing. Pare incredibil, nu-i așa? Mâine-poimâine, Putin va vorbi mandarina și îl va obliga pe Medvedev, Lavrov, Patrușev, Șoigu etcetera să-i urmeze exemplul. Rusia+China=love – Prietenie Eternă! – a spus el vădit emoționat de la tribuna roșie ornată cu ieroglife, sub privirea protectoare a lui Xi.

Îndemnul lui Putin a provocat zâmbetul subtil al Fratelui mai Mare, dar nu l-a făcut să-i îndemne, la rândul său, pe chinezi să învețe măreața și dodoloața limbă rusă. Frații mai Mari nu învață limba Fraților mai Mici. Poate doar din obligație funcțională, lucrând la KGB.

Putin speră că Xi îl va ajuta să-i bată pe frații mai mici ai rușilor, pe haholii încăpățânați care nu le recunosc și nu le apreciază frăția superioară. Apoi le vine rândul celorlalți frați mai mici care vor să iasă de sub poala fratelui mai mare, să părăsească Matrioșka. El mai speră că chinezii vor menține Marea Benzinărie pe linia de plutire, cumpărând gaz de la Gazprom, căci Gazprom este Rusia, iar Rusia este Gazprom.

Xi însă nu se grăbește să cumpere gazul rusesc, vrea reducere la prețul redus deja, în schimb a semnat o declarație optimistă despre o lume multipolară fără americani și coca-cola, a expansiunii ruso-chineze reciproc avantajoase, o lume în care vor curge râuri de lapte convențional (sau de vodka, dacă preferați) cu maluri de ciocolată fără conservanți. Iar Bladibostok va reveni la denumirea sa istorică - Yongmingcheng (永明城) –„orașul luminii eterne”. E frumos, fiți de acord, e mult mai frumos...

Acum stau și mă gândesc că, de 9 mai, ex-prâșdintele Dodon și-a îmbrăcat iarăși progenitura minoră în uniforma NKVD. Vrea să-l trimită la Berlin sau la Kiev, Harkov, Odesa? Sau așteaptă să vină „ai lor” („ai noștri sunt aproape”, le-a spus el nu demult găgăuzilor) și să pornească teroare la Chișinău? Admirația sa pentru criminali-torționari nu ascunde cumva înclinații sadice sau chiar sadomasochiste? Poate e vreo legătură cu locul său de naștere, la Sadova?

Al vostru culant, munificent, Ion BuragaParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md