13:53:30 11.07.2020
 
Stiri

CONCLUZIILE experților FMI după finalizarea consultărilor cu autoritățile R. Moldova: Sunt ÎNTÂRZIERI

Economie 08.11.2017 12:17 Vizualizări1573 Autor: Ziarul National
CONCLUZIILE experților FMI după finalizarea consultărilor cu autoritățile R. Moldova: Sunt ÎNTÂRZIERI


Echipa Fondului Monetar Internațional (FMI), care s-a aflat într-o vizită la Chișinău în perioada 25 octombrie – 7 noiembrie curent, a ajuns la un acord la nivel de experți cu autoritățile R. Moldova asupra politicilor necesare pentru a finaliza evaluarea a doua a Programului.

Potrivit unui comunicat de presă al FMI, discuțiile cu autoritățile de la Chișinău au fost „constructive” pe marginea consultărilor pentru anul 2017, prevăzute de Articolul IV al Statutului FMI.

„Programul se realizează, în linii mari, în parametrii conveniţi; toate criteriile de performanță stabilite pentru finele lunii iunie 2017 au fost respectate cu o marjă semnificativă; multe criterii de performanță structurală au fost îndeplinite, deși unele din ele cu întârzieri. Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de Directori Executivi. Ședința Consiliului de Directori Executivi este programată pentru sfârșitul lunii decembrie. În urma finalizării evaluării Programului, R. Moldova va avea acces la 15,7 milioane DST (drepturi speciale de tragere) (circa 22 milioane dolari SUA)”, se arată în comunicatul oficial.

Sursa citată subliniază că R. Moldova a beneficiat de o perioadă de stabilitate economică și financiară relativă de la ultima rundă de consultări.

Creșterea economică s-a restabilit în urma crizei și, conform prognozei, se va tempera în 2017 până la circa 3,5 la sută. Inflația, care a atins un nivel maxim de peste 13% în 2015, a înregistrat o descreștere rapidă, însă a depășit nivelul țintă pentru septembrie 2017, atingând 7,6 la sută, în mare măsură din cauza șocurilor ce țin de ofertă.

„Executarea bugetului a fost bună în 2017, pe fundalul performanței robuste la venituri. Deși s-au înregistrat întârzieri la capitolul investițiilor capitale, cheltuielile sociale prioritare au fost realizate în volumul scontat. Deficitul contului curent a crescut până la nivelul de circa 6 la sută din PIB în prima jumătate a anului 2017, dar în condițiile unor intrări semnificative de valută, leul moldovenesc s-a apreciat cu 10,9 la sută (comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent) în raport cu dolarul S.U.A., în timp ce rezervele brute s-au majorat până la 2 629 de milioane de dolari SUA la finele lunii septembrie.

Perspectivele pentru R. Moldova sunt favorabile. Pe termen mediu, prognozăm o creștere economică de circa 4 la sută, fiind afectată negativ de factori demografici. În anii următori, intermedierea financiară eficientă - facilitată de eforturile decisive de curățare a sectorului financiar - va constitui un factor cheie al creșterii economice pe intern, în timp ce redresarea durabilă a cererii externe din contul principalilor parteneri comerciali va veni în susținerea creșterii exporturilor. În contextul politicilor bugetare curente, riscul ca Moldova să se confrunte cu probleme în deservirea datoriei rămâne scăzut, iar dinamica generală a datoriei publice are un caracter sustenabil.

Totuși, se atestă în continuare riscuri semnificative. Printre acestea se numără: incertitudinea pe plan politic, în contextul viitoarelor alegeri parlamentare, riscurile macrofinanciare legate de tergiversarea eforturilor decisive de curățare a sectorului financiar și riscurile legate de menținerea ritmului intens de implementare a reformelor pe parcursul unei perioade îndelungate, cu scopul impulsionării ritmului creșterii economice sustenabile”, se mai arată în comunicatul FMI.

Promovarea în continuare a politicilor macroeconomice și financiare prudente joacă un rol cheie în asigurarea creșterii economice durabile:

· Politica bugetar-fiscală se implementează în concordanță cu angajamentele asumate în cadrul Programului. Bugetul rectificat pentru anul 2017 și bugetul pentru anul 2018 prevăd, într-o manieră oportună, un nivel mai înalt al investițiilor publice și cheltuielilor sociale. Totuși, pe termen mediu, eforturile în domeniul politicii bugetar-fiscale se vor concentra asupra sporirii veniturilor, eficientizării cheltuielilor, în special în ceea ce ține de investiții, și consolidării cadrului bugetar.

· Politica monetară. Prognozăm o reducere rapidă a ritmului de creștere a inflației pe parcursul anului 2018. După ciclul de relaxare a politicii monetare pe parcursul unei perioade îndelungate, factorii de decizie trebuie să fie pregătiți să revizuiască măsurile de politică monetară în funcție de trendurile inflației prognozate. Sunt binevenite toate eforturile de consolidare în continuare a cadrului de politică monetară prin perfecționarea proceselor pe intern, îmbunătățirea coordonării cu alte instituții și aprofundarea comunicării.

· A fost menținută stabilitatea financiară. Eforturile ample de curățare a sectorului avansează, deși cu întârziere, inclusiv în ceea ce privește ameliorarea transparenței acționariatului și diagnosticarea băncilor. Acum, este important de accelerat eforturile în acest sens. Printre priorități se numără: transferul drepturilor de proprietate și a controlului asupra băncilor către acționarii care întrunesc condițiile de onorabilitate și profesionalism, finalizarea diagnosticării sistemului bancar și asigurarea integrității datelor din registrele ținute de Depozitarul central unic al valorilor mobiliare, înființat recent, precum și și consolidarea în continuare a cadrului de reglementare și celui de supraveghere.

Cei de la FMI mai spun că dinamica reformelor trebuie susținută, pentru a accelera ritmul creșterii economice și a reduce sărăcia. Deși economia R. Moldova a înregistrat o creștere moderată pe parcursul ultimelor două decenii, venitul pe cap de locuitor este sub nivelul înregistrat în statele europene învecinate. Este necesară o abordare complexă pentru a impulsiona creșterea economică, inclusiv prin reformarea sectorului public, consolidarea statului bazat pe drept, îmbunătăţirea investiţiilor în infrastructura publică și capitalul uman, precum și prin reforme de reglementare și instituționale. Trebuie să fie păstrate transparența, responsabilitatea și recuperarea costurilor în sectorul energetic.

„În afară de aceasta, salutăm eforturile de contracarare a economiei tenebre, fapt ce ar stimula nu doar veniturile la buget, dar și oferta forței de muncă. În acest sens, reforma educaţiei este esenţială pentru dezvoltarea capitalului uman necesar pentru a sprijini creşterea economică în viitor. Este vitală promovarea cu insistență a acestei agende, precum și implementarea ei”, se mai arată în comunicatul FMI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

andrei 08.11.2017 12:13

Nu mor caii când vor câinii. Guvernul Filip continuă reformele și drumul european! Iar vorbele celor din opoziție cum anul trecut Maia Sandu spunea, au rămas neauzite și partenerii se uită doar la rezultate reale!

mihai 08.11.2017 12:59

Eu prostul cela care nu am avut incredere in aceasta guvernare de la bun inceput si ascultam conferintele Maiei si ale lui Nastase! Acum sper ca aceasta guvernare sa inregistreze cit mia multe rezultate de genu, ca toti oamenii din tara noastra sa-si dea seama cu adevarat cum stau lucrurile.

Dumitru 08.11.2017 13:26

Bre,daăc crește PIB-ul deja e mai bine! Credeam că va fi mai rău cu această Guvernare nocturnă, dar văd că arată rezultate.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
11.07.2020 10:46 Ziarul National Alecu Reniță // Statalitatea dodonis...

10.07.2020 09:27 Nicolae Negru Nicolae Negru // Gațcaniada sau cum a...

06.07.2020 09:37 Nicolae Negru Nicolae Negru // Deznodământ rapid sa...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md