Bucureștiul și Chișinăul au decis să implementeze mult mai RAPID Acordul privind „oprirea UNICĂ” la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița
Acordul dintre R. Moldova și România, încheiat pe 9 februarie curent cu privire la controlul coordonat la Leușeni –Albița, va fi analizat în regim de urgență de către Guvernul și Parlamentul României, astfel încât să fie aplicabil cât mai repede, iar oamenii să stea mai puțin la frontiera de stat pentru control, a declarat în această seară ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, după întrevederea de la București cu omologul său român, Lucian Bode.
„Vești bune pentru cei care traversează frontiera de stat cu România. La fel, lanțul de aprovizionare se va executa în ritm alert, fără să stea în cozi de kilometri pentru formalități de frontieră. Ne-am angajat împreună cu ministrul Lucian Bode ca proiectul-pilot sa fie un succes, pentru ca ulterior să asigurăm extinderea lui pe toată frontiera dintre țările noastre. Și încă o noutate bună: premierul României, Nicolae Ciucă, a creat un grup de lucru pentru accelerarea punerii în funcțiune a punctului de frontieră Leova-Bumbăta”, a precizat Ana Revenco.
Potrivit ministrei, aceste proiecte vor duce la creșteri în mediul de business, schimb de mărfuri și mobilitate sporită pentru cetățenii R. Moldova.
De partea cealaltă, ministrul Lucian Bode a declarat că Bucureștiul și Chișinăul, în contextul de securitate din regiune, își coordonează mai multe acțiuni.
„Situația de securitate din regiune ne obligă să ne coordonăm îndeaproape și să gestionăm proactiv situațiile deosebite cu care ne confruntăm. În cadrul întrevederii cu doamna Ana Revenco, am discutat despre modalitățile concrete de consolidare a cooperării operative dintre structurile ministerelor noastre, în special în ceea ce privește creșterea capacității R. Moldova de a răspunde adecvat la amenințările actuale.
Sunt convins că acțiunile noastre de acum vor consolida pe termen lung reziliența statelor noastre și vor susține o apropiere ireversibilă a R. Moldova de Uniunea Europeană și de România”, a precizat Bode.
De asemenea, cei doi miniștri au semnat Planul de cooperare în domeniul formării profesionale pentru anul 2023, un document esențial prin care Ministerul Afacerilor Interne din România va contribui direct la creșterea nivelului de profesionalism al angajaților structurilor omoloage din R. Moldova.
„Într-o perioadă în care instituțiile de ordine și siguranță publică din R. Moldova trebuie să răspundă unor provocări fără precedent, instruirea la cele mai înalte standarde UE pe care România o va furniza este esențială pentru creșterea rezilienței în fața acestor provocări”, a punctat Lucian Bode.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate