04:49:02 17.04.2024
Stiri

Bucureștiul și Chișinăul au decis să implementeze mult mai RAPID Acordul privind „oprirea UNICĂ” la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița

Actualitate 20.02.2023 19:18 Vizualizări2210 Autor: Ziarul National
Bucureștiul și Chișinăul au decis să implementeze mult mai RAPID Acordul privind „oprirea UNICĂ” la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița


Acordul dintre R. Moldova și România, încheiat pe 9 februarie curent cu privire la controlul coordonat la Leușeni –Albița, va fi analizat în regim de urgență de către Guvernul și Parlamentul României, astfel încât să fie aplicabil cât mai repede, iar oamenii să stea mai puțin la frontiera de stat pentru control, a declarat în această seară ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, după întrevederea de la București cu omologul său român, Lucian Bode.

„Vești bune pentru cei care traversează frontiera de stat cu România. La fel, lanțul de aprovizionare se va executa în ritm alert, fără să stea în cozi de kilometri pentru formalități de frontieră. Ne-am angajat împreună cu ministrul Lucian Bode ca proiectul-pilot sa fie un succes, pentru ca ulterior să asigurăm extinderea lui pe toată frontiera dintre țările noastre. Și încă o noutate bună: premierul României, Nicolae Ciucă, a creat un grup de lucru pentru accelerarea punerii în funcțiune a punctului de frontieră Leova-Bumbăta”, a precizat Ana Revenco.

Potrivit ministrei, aceste proiecte vor duce la creșteri în mediul de business, schimb de mărfuri și mobilitate sporită pentru cetățenii R. Moldova.

Citește și: SEMNAT // „Oprire UNICĂ” la punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița. Lucian Bode: „Modul de lucru și toate procedurile vor fi în oglindă ca între două țări membre ale UE”. Când intră în vigoare ACORDUL semnat între Chișinău și București


De partea cealaltă, ministrul Lucian Bode a declarat că Bucureștiul și Chișinăul, în contextul de securitate din regiune, își coordonează mai multe acțiuni.

„Situația de securitate din regiune ne obligă să ne coordonăm îndeaproape și să gestionăm proactiv situațiile deosebite cu care ne confruntăm. În cadrul întrevederii cu doamna Ana Revenco, am discutat despre modalitățile concrete de consolidare a cooperării operative dintre structurile ministerelor noastre, în special în ceea ce privește creșterea capacității R. Moldova de a răspunde adecvat la amenințările actuale.

Sunt convins că acțiunile noastre de acum vor consolida pe termen lung reziliența statelor noastre și vor susține o apropiere ireversibilă a R. Moldova de Uniunea Europeană și de România”, a precizat Bode.

De asemenea, cei doi miniștri au semnat Planul de cooperare în domeniul formării profesionale pentru anul 2023, un document esențial prin care Ministerul Afacerilor Interne din România va contribui direct la creșterea nivelului de profesionalism al angajaților structurilor omoloage din R. Moldova.

„Într-o perioadă în care instituțiile de ordine și siguranță publică din R. Moldova trebuie să răspundă unor provocări fără precedent, instruirea la cele mai înalte standarde UE pe care România o va furniza este esențială pentru creșterea rezilienței în fața acestor provocări”, a punctat Lucian Bode.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md