16:09:06 23.02.2024
Stiri

Comisia de la Veneția // Aviz POZITIV pentru proiectul de lege privind reformarea Procuraturii din R. Moldova!

Social 20.03.2015 14:27 Vizualizări2367 Autor: Galina Munteanu
Comisia de la Veneția // Aviz POZITIV pentru proiectul de lege privind reformarea Procuraturii din R. Moldova!


Comisia de la Veneţia a examinat şi adoptat, cu câteva minute în urmă, Avizul pozitiv asupra proiectului noii Legi cu privire la Procuratură transmis anterior spre avizare de către autoritățile din R. Moldova.

Anunţul a fost făcut de procurorul general, Corneliu Gurin, care participă la plenul celei de-a 102-a sesiuni plenare a Comisiei pentru democraţie prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia).

Promovarea schimbărilor legislative este a doua etapă în reformarea Procuraturii R. Moldova, proces desfăşurat conform Strategiei de reformare a sectorului justiţiei şi în corespundere cu recomandările internaţionale în domeniu.

Printre scopurile de bază ce urmează a fi realizate sunt sporirea independenţei şi responsabilităţii procurorilor, asigurarea principiilor legalităţii şi respectării drepturilor omului la toate etapele urmăririi penale şi a calităţii activităţilor organelor de drept implicate în urmărirea penală şi procesul judiciar-penal.

Totodată, se propune stabilirea clară a competenţelor Procuraturii, concentrarea activităţii procurorilor pe aspecte penale, micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea capacităţilor organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.

Comisia de la Veneţia a formulat anumite recomandări, menite să perfecţioneze textul proiectului Legii cu privire la Procuratură şi să clarifice anumite aspecte vizând activitatea procurorului.

Acum, legea urmează să fie aprobată de Parlamentul R. Moldova.

Menționăm că, în toamna trecută, Uniunea Europeană a redus cu aproape două milioane de euro tranșa care urma să ajungă în R. Moldova pentru implementarea acțiunilor prevăzute în Strategia de reformare a sectorului justiției, tocmai din cauză că autoritățile de la Chișinău nu adoptase o nouă Lege cu privire la Procuratură care să prevadă reformarea acesteia.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md