19:09:31 19.04.2024
Stiri

CEC susține că e ATACATĂ pe nedrept de membrii grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului mixt. Precizările instituției

Politică 17.01.2018 11:20 Vizualizări2107 Autor: Ziarul National
CEC susține că e ATACATĂ pe nedrept de membrii grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului de anulare a sistemului mixt. Precizările instituției moldova.org


Comisia Electorală Centrală (CEC) susține că atacurile asupra autorității electorale, care s-au intensificat după ce a fost respinsă cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican privind abrogarea sistemului mixt de vot, au drept scop „discreditarea instituției”.

CEC explică, într-un comunicat de presă, de ce a respins, săptămâna trecută, cererea de înregistrare a grupului de inițiativă.

„Comisa respinge atacurile asupra autorității electorale și tentativa de a discredita instituția. Din conținutul documentelor depuse, Comisia a reținut că acestea vizează inițierea unui referendum național legislativ, în cadrul căruia urma a fi supus proiectul de lege privind abrogarea Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative, potrivit căreia a fost modificat sistemul electoral. Comisia a constat discrepanțe între textul proiectului de lege votat de către participanții la adunarea de constituire și cel prezentat Comisiei, un fapt inadmisibil de substituire a datelor inițiale”, se arată în comunicat.

Citește și: Inițiatorii referendumului de anulare a sistemul mixt vor strânge ALT grup care să fie înregistrat de CEC

Totodată, cei de la CEC spun că s-a constatat că prevederile Legii nr.154 au fost abrogate în momentul republicării Codului electoral la 29 decembrie 2017. „Astfel, CEC relevă faptul că prevederile Legii nr.154 din 20 iulie 2017 ce țin de modificările operate în Codul electoral, abrogarea căreia s-a propus participanților la adunare, deja au fost abrogate, fapt care duce la imposibilitatea desfășurării unui referendum la acest subiect”.

CEC mai spune că a constatat o neconcordanță a numărului de participanți la adunarea constituantă indicat în procesul-verbal. „Pe parcursul ședinței, au fost declarate prezente în sală 653 de persoane, iar la procedura de votare, inclusiv pentru alegerea listei nominale a membrilor grupului de inițiativă, au participat 735 de persoane. Totodată, Comisia a remarcat abateri de la prevederea legală de a alege în componența grupului de inițiativă persoane concrete, astfel lista nominală a grupului de inițiativă nu a fost supusă votului, așa cum cere Codul electoral”.

Potrivit CEC, lipsește decizia grupului de inițiativă privind alegerea biroului executiv, contrasemnată de președintele ales. „Mai lipsește decizia biroului executiv al grupului de inițiativă privind desemnarea trezorierului în relațiile cu CEC în domeniul finanțării campaniei de inițiere a referendumului. De asemenea, Comisia a observat că grupul de inițiativă a venit cu propunerea abrogării unei legi fără a propune reglementări noi, în consecință creând un vid legislativ de organizare a alegerilor parlamentare ordinare. Comisia a menționat practicile și recomandările Comisiei de la Veneția, aprobate în Codul bunelor practici în materie electorală din anul 2002 prin care se menționează că elementele fundamentale ale dreptului electoral, în special, sistemul electoral propriu-zis, componența comisiilor electorale şi constituirea circumscripțiilor electorale, nu trebuie amendate decât cel puţin cu un an înainte de alegeri”, se mai arată în comunicatul de presă.

CEC a mai adăugat că procesul de examinare a cererii „a fost unul transparent și profesionist, iar decizia adoptată a fost adusă la cunoștința opiniei publice și reprezentanților corpului diplomatic acreditat în R. Moldova”.

Amintim că șase membri ai CEC, printre care și președinta Alina Russu, au votat vinerea trecută împotriva înregistrării grupului de inițiativă care să strângă semnăturile necesare în favoarea organizării plebiscitului de anulare a sistemului mixt. Membrii grupului de inițiativă au acuzat CEC că a luat o decizie politică, invocând argumente „formale”, și au anunțat că vor constitui un alt grup pe care îl vor propune entru înregistrare la autoritatea electorală centrală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md