Membrii CEC vor purta responsabilitatea, dacă cetățenilor din DIASPORA li se va închide din nou ușa în nas. Maia Sandu: „Decizia de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146 este una formală și insuficientă”
Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se vor face responsabili dacă la alegerile parlamentare din 11 iulie curent cetățenilor din diaspora li se va închide din nou ușa în nas, pentru că s-au epuizat buletinele de vot. Declarația a fost făcută de președintele Maia Sandu, după ce opt membri ai CEC au decis astăzi să deschidă cu șapte secții de votare în plus, față de cele 139 anunțate sâmbăta trecută.
„Decizia de azi a CEC de suplimentare a secțiilor de vot din străinătate de la 139 la 146 este una formală și insuficientă. Sunt cel puțin 10 secții de vot în Europa în care s-au terminat buletinele de vot la ultimul scrutin și mii de cetățeni au fost privați de dreptul de a-și exprima votul. Aceste regiuni, cu concentrare mare de cetățeni moldoveni, nu au fost abordate cu toată seriozitatea în proiectul votat azi”, a precizat șeful statului.
De asemenea, președintele a ținut să amintească că CEC trebuie să ia decizii tehnice și să nu se opună democrației.
„CEC nu este un for politic, iar deciziile acestei instituții trebuie să fie tehnice, neutre și profesioniste și să asigure exercitarea dreptului de vot de fiecare cetățean. Forțele politice care influențează unii membri ai CEC se opun democrației prin toate mijloacele și se tem de voința cetățenilor din frica de a pierde puterea și imunitatea în fața justiției.
Situația în care cetățenilor țării le este închisă în nas ușa secției de vot, din cauza epuizării buletinelor de vot, este un maxim eșec al CEC. Repetarea unei situații similare și în acest an va însemna că membrii CEC își folosesc mandatul pentru a influența intenționat mersul alegerilor. Membrii CEC care admit și creează artificial aceste situații trebuie să poarte răspundere în fața legii. În democrație e important ca fiecare cetățean să își exprime votul, iar statul nu are dreptul să pună interese înguste politice deasupra valorilor democratice”, a conchis Maia Sandu.
Comisia Electorală Centrală a revenit astăzi la decizia din 5 iunie curent privind deschiderea a 139 de secții de votare peste hotare la alegerile parlamentare din 11 iulie curent și a decis, cu opt voturi, majorarea acestui număr până la 146. Mai multe partide de dreapta au declarat că vor contesta în judecată decizia de astăzi a CEC.
Un muncitor a căzut în groapa șantierului, la Ciocana
Intenționa să ajungă în Europa, tranzitând ilegal Republica Moldova: Un ucrainean a fost reținut de către polițiștii de frontieră
Profirie Skramtai, un cunoscut dirijor din R. Moldova și fost conducător al Corului „Doina”, s-a stins din viață în Lituania