23:39:53 22.05.2024
Stiri

DOC // CEC a IGNORAT hotărârea CSJ și a decis să deschidă 150 de secții de votare peste hotare la scrutinul din 11 iulie

Actualitate 23.06.2021 18:57 Vizualizări2085 Autor: Ziarul National
DOC // CEC a IGNORAT hotărârea CSJ și a decis să deschidă 150 de secții de votare peste hotare la scrutinul din 11 iulie


CEC nu a ținut cont de hotărârea Curții Supreme de Justiție și a decis în această seară, în cadrul unei ședințe extraordinare, să deschidă doar 150 de secții de votare pentru diasporă, în loc de 191, așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

„În scopul executării hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie curent, CEC a organizat consultări suplimentare cu factori de decizie din cadrul MAEIE. Având la bază devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, întocmit în baza evaluării necesităților pentru 150 secții de votare, CEC a transmis spre avizare finală la MAEIE o listă, la fel cu 150 secții de votare.

În context, MAEIE a comunicat despre îndeplinirea condiției ce vizează obținerea acordului autorităților competente ale statelor străine, precum și a confirmat posibilitatea asigurării din punct de vedere logistic a procesului de votare, inclusiv identificarea președinților birourilor electorale ale secțiile de votare și sediilor acestora. În rezultat, a fost aprobată, cu votul unanim al membrilor Comisiei, lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, iar Consiliul electoral al circumscripției electorale pentru secțiile de votare constituite în străinătate nr. 38 va ajusta hotărârea privind constituirea birourilor electorale ale secțiilor de votare în străinătate în corespundere cu hotărârea CEC”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) se întrunesc în această seară în ședință, începând cu ora 19.00, pentru a lua decizia finală în privința secțiilor de votare deschise pentru moldovenii din diasporă.

Citește și: DOC // CSJ a respins recursul CEC și a lăsat în vigoare DECIZIA privind deschiderea a 191 de secții de VOTARE peste hotarele R. Moldova

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a fost inclus un singur punct: executarea hotărârii Curții de Apel Chișinău din 17 iunie 2021 și a deciziei Curții Supreme de Justiție din 22 iunie 2021.

Citește și: EXPLICAȚIE: „Magistrații au notat că NU anulează hotărârea CEC, ci doar anexa ce prevede numărul secțiilor de vot deschise în afara R. Moldova, ceea ce îi permite CEC să urmeze recomandarea Guvernului de a deschide minimum 190 de secții”

CSJ a respins marți recursul CEC la hotărârea Curții de Apel Chișinău referitoare la secțiile de votare de peste hotare. Astfel, CSJ a menținut decizia care prevede deschiderea a 191 de secții de votare peste hotarele R. Moldova la scrutinul din 11 iulie, așa cum a recomandat Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

De menționat că ședința extraordinară are loc după ce pe parcursul acestei zile membrii CEC și reprezentanții MAEIE au desfășurat consultări, cu ușile închise, cu privire la numărul secțiilor de votare de peste hotare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md