05:51:59 20.10.2020
 
Stiri

Ce o așteaptă pe R. Moldova, după decizia anunțată de a SUSPENDA finanțarea din partea UE? Analist economic: „Nu este o sumă CRITICĂ pentru realizarea bugetului”

Economie 05.07.2018 15:19 Vizualizări1910 Autor: Ziarul National


Ce o așteaptă pe R. Moldova, după decizia anunțată de a SUSPENDA finanțarea din partea UE? Analist economic: „Nu este o sumă CRITICĂ pentru realizarea bugetului” ipn.md

Suspendarea primei tranșe din asistența macrofinanciară de 100 de milioane de euro de la UE, din care 60 de milioane reprezintă credite preferenţiale, iar 40 de milioane de euro - finanţări nerambursabile, va determina autoritățile de la Chișinău să revizuiască bugetul de stat. Totuși, această sumă „nu este critică” pentru realizarea bugetului, este de părere analistul economic Roman Chirca.

„Este o suspendare a tranșei și nu a asistenței în general. Teoretic, nu este exclusă debursarea acesteia în 2018, după alegeri, dar puțin probabil”, a declarat Chirca pentru Ziarul NAȚIONAL.

Potrivit sursei citate, actuala guvernare va fi nevoită să revizuiască bugetul.

„Această tranșă era de circa 600 de milioane de lei, față de 43 de miliarde de lei cât este mărimea bugetului de stat la capitolul cheltuieli. E o sumă importantă, dar care nu este critică pentru realizarea bugetului și care poate fi substituită prin ajustările bugetare”, a conchis expertul economic.

Partidul Democrat, principala formațiune aflată la guvernare, susține că Rezoluția Parlamentului European, prin care s-a dispus suspendarea acordării asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de lei, „nu va avea efecte de ordin economic sau financiar asupra Guvernului și nici asupra cetățenilor, deoarece creșterea economică înregistrată în acest an permite ca toate proiectele și angajamentele să fie îndeplinite în termen, chiar să fie inițiate unele noi”.

Menționăm că Parlamentul European a cerut astăzi Comisiei Europene, printr-o Rezoluție cu privire la R. Moldova, să suspende nu numai asistența macrofinanciară, dar și întreg suportul bugetar ca reacție la invalidarea alegerilor pentru funcția de primar al Chișinăului, propunând ca finanțarea să fie reluată după validarea alegerilor din Chișinău și derularea unor investigații orientate spre rezultate concrete și complet transparente, precum și recuperarea activelor și urmărirea penală a făptașilor în cazul fraudei bancare.

O decizie finală a Uniunii Europene în privința suspendării finanțării pentru R. Moldova va fi luată după dezbaterea subiectului la Comisia Europeană și la Consiliul European.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.10.2020 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine îl salvează pe ...

16.10.2020 08:58 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vaca lui Lavrov

12.10.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cine mai are nevoie ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Pentru cine veți vota la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md