22:59:03 22.05.2024
Stiri

Șansele de ADERARE a R. Moldova la UE au CRESCUT considerabil, după ce Comisia Europeană a revizuit politicile pentru următoarea extindere: „Acum e momentul să ne dublăm eforturile și să profităm de această oportunitate istorică”

Actualitate 21.03.2024 15:20 Vizualizări1244 Autor: Ziarul National
Șansele de ADERARE a R. Moldova la UE au CRESCUT considerabil, după ce Comisia Europeană a revizuit politicile pentru următoarea extindere: „Acum e momentul să ne dublăm eforturile și să profităm de această oportunitate istorică”


Uniunea Europeană este pregătită să primească noi membri, după ce Comisia Europeană a adoptat miercuri, 20 martie, un document despre reforma internă a Uniunii și revizuirile politicilor care să pregătească următoarea extindere.

„Asta înseamnă că UE se pregătește deja pentru primirea de membri noi, inclusiv R. Moldova. Acum e momentul să ne dublăm eforturile și să profităm de această oportunitate istorică. Astfel, ne vom putea alătura mai repede marii familii a UE”, a declarat viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.

Potrivit sursei citate, documentul aprobat de Comisia Europeană prevede clar că statele candidate trebuie să fie bine pregătite, deoarece procesul de aderare se bazează pe merite și pe un angajament politic ferm și de durată.

„Prin urmare, este crucial ca la referendumul din toamnă privind aderarea R. Moldova să avem un vot puternic, care să confirme decizia poporului de a consfinți în Constituție direcția europeană de dezvoltare a R. Moldova”, a menționat Gherasimov într-o postare pe Facebook.

Comisia subliniază, de asemenea, că extinderea UE va aduce beneficii pentru actualele și viitoarele state membre deopotrivă.

„Democrația, statul de drept și libertățile fundamentale sunt piatra de temelie a Uniunii și trebuie să stea la baza transformărilor din țările care se pregătesc să adere.
În interesul moldovenilor și pentru a deveni un stat european autentic trebuie să ducem până la capăt eforturile de a construi un sistem de justiție integru și de a consolida lupta împotriva corupției”, a mai spus vicepremierul pentru Integrare Europeană.

Potrivit Cristinei Gherasimov, Comisia a mai adus o știre îmbucurătoare - statele candidate vor putea avea parte de aceleași beneficii precum țările care fac parte din UE, în unele sectoare, chiar înainte de momentul aderării propriu-zise.

„Apropierea de UE deja aduce beneficii pentru cetățenii noștri: ajutorul financiar de durată ne ajută să îmbunătățim infrastructura, sistemul educațional și medical, să oferim compensații din cauza crizei energetice, reducerea costurilor de transport și export pentru antreprenori, reducerea costurilor de roaming în țările UE, libera circulație a cetățenilor și integrarea în spațiul economic european. Integrarea treptată în Piața Unică Europeană, simultan cu procesul de aderare, propusă ieri de Comisia Europeană, va avea efecte benefice inclusiv pentru sectorul agricol al R. Moldova - produsele noastre vor ajunge mai ușor pe piața europeană, iar cetățenii vor avea acces mai ușor la produse europene de calitate la prețuri mai mici”, a conchis vicepremierul responsabil de domeniul integrării europene a R. Moldova.

Menționăm că actualele state candidate la aderare sunt Ucraina, R. Moldova, Georgia, Albania, Serbia, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Bosnia-Herţegovina. Şi Turcia este oficial candidată, dar procesul de aderare a acesteia la UE este înghețat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md