UE va acorda sprijin MILITAR R. Moldova, în contextul tensiunilor din Transnistria. Michel: „Putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidare a capacităților militare, dar e important să evităm ESCALADĂRILE”
Uniunea Europeană (UE) va fortifica reziliența militară a R. Moldova, în contextul ultimelor tensiuni din Transnistria. Totodată, președintele Consiliului European, Charles Michel, aflat într-o vizită la Chișinău, a subliniat că e foarte important să fie evitate escaladările și că nu este „judicios să fie făcute declarații provocatoare despre situația din R. Moldova sau Transnistria”.
„Referitor la sprijinul militar pentru R. Moldova, au fost luate unele decizii în acest sens. Intenționăm să sporim sprijinul ce ține de logistica de apărare cibernetică, de exemplu. Dar astăzi am discutat cum putem să oferim mai mult sprijin militar, mai multe activități de consolidare a capacităților militare în R. Moldova. Bineînțeles că eu nu voi vorbi acum despre detaliile acestei decizii. Și o chestie, de asemenea, foarte importantă pentru noi e să evităm escaladările. Noi nu credem că e judicios să fie făcute declarații provocatoare despre situația din R. Moldova sau Transnistria. Noi vrem să prevenim incidentele și vrem să susținem toate eforturile pentru a menține stabilitatea pe cât de mult posibil.
Și noi, UE, am luat o decizie foarte clară – vrem să susținem Ucraina pe cât de mult posibil. Noi susținem Ucraina cu mijloace financiare, cu mijloace militare și am aprobat sancțiuni împotriva Rusiei. Obiectivul nostru este să aducem pacea și stabilitatea. Astfel, este important să susținem reziliența R. Moldova, să susținem stabilitatea. Sprijinim sută la sută președintele și Guvernul R. Moldova”, a declarat Charles Michel, în cadrul unei conferințe comune cu președinta Maia Sandu.
În același context, Maia Sandu a recunoscut că incidentele care au avut loc în regiunea transnistreană sunt îngrijorătoare, mai ales că organele noastre de drept nu pot să controleze situația în raioanele separatiste.
„Analizele noastre arată că aceste incidente au fost provocate de forțe „pro-război” din interiorul regiunii. Dar în același timp noi am auzit amenințări care au venit din partea unor generali ruși. Este vorba despre intenția lor de a ajunge în Transnistria. Evident că aceste declarații sunt iresponsabile și îngrijorătoare. Noi încercăm să descurajăm asemenea incidente. Forțele de ordine își fac lucrul pe malul drept al Nistrului și nu pot să ajungă pe malul stâng. Chiar și așa, încercăm să facem tot ce putem pentru a descuraja asemenea incidente și intenții de destabilizare a situației în R. Moldova, indiferent că e vorba de malul drept sau malul stâng al Nistrului”, a precizat șefa statului.
Maia Sandu nu exclude că în zilele următoare ar putea avea loc anumite demonstrații și încercări de a destabiliza și mai mult situația în R. Moldova, dar a dat asigurări că, în acest moment, nu există niciun risc iminent.
„Nu vedem un pericol iminent pentru viitorul apropiat, dar avem planuri de contingență pentru asemenea scenarii mai puțin optimiste. Autoritățile, Guvernul, ministerele responsabile au planuri de contingență pentru aceste situații. Repet, nu vedem un risc iminent acum”, a conchis Maia Sandu.
VIDEO // Un nou atac armat în Sydney. Patru persoane au fost înjunghiate într-o biserică, în timpul slujbei. Momentul, transmis LIVE
Ce se întâmplă dacă înghiți sâmburii de măsline? Nici nu-ţi imaginezi
Marina Tauber oferă DETALII despre mitingul de duminică. Deputata infirmă că s-ar pregăti destabilizări: „Va fi o acțiune pașnică. Protestele, mitingurile sunt acțiuni democratice”