10:12:17 20.04.2024
Stiri

REZOLUȚIE // Parlamentul European cere conducerii UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară CANDIDAT la aderare: „Este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție a UE”

Actualitate 05.05.2022 11:23 Vizualizări2554 Autor: Ziarul National
 REZOLUȚIE // Parlamentul European cere conducerii UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară CANDIDAT la aderare: „Este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție a UE”


Parlamentul European va vota astăzi o rezoluție prin care va solicita conducerii Uniunii Europene să-i acorde Republicii Moldova statutul de țară candidat la aderare, a anunțat vicepreședintele Partidului Popular European, Siegfried Mureșan.

„R. Moldova este la fel de importantă pentru securitatea și stabilitatea UE cum este și Ucraina. Toată Europa a văzut acest lucru în ultimele luni, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Autoritățile și cetățenii R. Moldova au acționat în spirit european și au oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală sutelor de mii de refugiați ucraineni care au intrat în țară fugind din calea războiului. De aceea, obiectivul meu a fost de la început ca tot ceea ce Parlamentul European îi oferă Ucrainei în materie de perspectivă europeană să îi ofere și R. Moldova. Din acest motiv, am inițiat această rezoluție și am negociat-o cu celelalte grupuri politice din Parlamentul European”, a explicat Mureșan.

Citește și: ASIGURĂRI ferme de la omul care va DECIDE când R. Moldova va primi statutul de țară candidat pentru ADERAREA la UE. Charles Michel: „Susținem eforturile R. Moldova de a realiza condițiile, pentru a participa în acest proiect politic”

Potrivit europarlamentarului român, „această rezoluție este cel mai ambițios document privind R. Moldova adoptat vreodată de o instituție a Uniunii Europene”.

„În textul rezoluției, mai cerem și integrarea R. Moldova la piața unică a UE. Prin accesul la piața unică, produsele moldovenești vor putea fi exportate liber pe piața europeană, vor veni mai mulți investitori din UE în R. Moldova, vor apărea noi locuri de muncă și oamenii se vor bucura de standarde de calitate ale produselor la fel ca standardele de calitate din țările UE”.

Mureșan mai afirmă că, prin intermediul rezoluției, se va solicita și creșterea sprijinului financiar din partea UE pentru autoritățile de la Chișinău și cetățenii R. Moldova.

„Totodată, propunem crearea unui Grup de Suport pentru R. Moldova asemănător cu grupul de suport creat pentru Ucraina. Prin înființarea acestui grup am crește personalul UE în R. Moldova, care să ofere mai mult sprijin tehnic și administrativ autorităților de la Chișinău. Acest sprijin este foarte important mai ales acum, în contextul procesului de aderare la UE”, a conchis Siegfried Mureșan.

Rezoluția este susținută de marea majoritate a grupurilor politice din Parlamentul European.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md