08:07:05 19.09.2019
 
Stiri

Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător!

Știri 02.09.2018 20:01 Vizualizări1021 Autor: Ziarul National
Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător! Sursa: cunoastelumea.ro

Pentru multe popoare, pâinea a fost și continuă să fie unul dintre alimentele de bază ce nu lipsește aproape de la nicio masă. Intuim că pâinea are o istorie îndelungată. Dar când a început, oare, istoria acestui aliment? Există tentația de a afirma că pâinea reprezintă o „invenție” apărută cam în același timp cu agricultura. Fals! Pâinea a apărut înainte de generalizarea agriculturii, arată un nou studiu. Știau s-o pregătească și strămoșii noștri vânători-culegători, chiar dacă nu deprinseseră încă știința cultivării grânelor.

În cadrul unui studiu de dată recentă au fost examinate, inclusiv prin microscopia electronică, rămășițele carbonizate de cereale găsite într-o vatră străveche, de acum 14.400 de ani, descoperită pe teritoriul Iordaniei, în Deșertul Negru. Acestea sunt, până în momentul de față, cele mai vechi urme ale activității de coacere a pâinii, existente la nivel mondial. Desigur, în acea epocă pâinea era preparată dintr-un aluat nedospit.

Cercetătorii proveniți de la Cambridge și de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că nu doar prepararea pâinii a precedat apariția agriculturii, dar și că… a cauzat-o. Spre a avea materie primă pentru pâine, înaintașii noștri au început să colecteze semințele plantelor cerealiere sălbatice în cantități tot mai importante. Apoi, le-a venit ideea să le cultive, pentru a nu mai fi nevoiți să străbată mari distanțe în căutarea lor.

Astfel, a început o nouă epocă. O veritabilă revoluție, în istoria civilizației, al cărei efect a fost, printre altele, o creștere demografică fără precedent (hrana devenind mai accesibilă, mai ușor de procurat). Contrar ideii de revoluție, însă, procesul de adoptare a agriculturii s-a produs destul de lent.

Remarcabil este că practica preparării pâinii este cu cel puțin 4000 de ani mai veche decât apariția agriculturii. Rămășițele de cereale arse vechi de 14.400 de ani, găsite în Iordania, sunt foarte asemănătoare cu acelea care datează din timpuri mai recente, din Neolitic, descoperite în Europa sau în Turcia. Cerealele pe care le foloseau „brutarii” din vechime pentru obținerea aluatului erau orzul, ovăzul, alacul.

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
16.09.2019 09:27 Nicolae Negru O sută de zile cu Dodon sau restabili...

13.09.2019 09:10 Nicolae Negru Maia Sandu va merge la Moscova de bun...

09.09.2019 09:09 Nicolae Negru Congresul PD: resetare sau resemnare?...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să-i ofere „o autonomie foarte puternică” Transnistriei, așa cum a anunțat președintele Igor Dodon, ca soluție pentru reglementarea conflictului transnistrean?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md