05:18:21 08.08.2020
 
Stiri

Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător!

Știri 02.09.2018 20:01 Vizualizări1285 Autor: Ziarul National
Când au început strămoșii noștri să coacă pâine? În ce epocă? Știința oferă un răspuns surprinzător! Sursa: cunoastelumea.ro


Pentru multe popoare, pâinea a fost și continuă să fie unul dintre alimentele de bază ce nu lipsește aproape de la nicio masă. Intuim că pâinea are o istorie îndelungată. Dar când a început, oare, istoria acestui aliment? Există tentația de a afirma că pâinea reprezintă o „invenție” apărută cam în același timp cu agricultura. Fals! Pâinea a apărut înainte de generalizarea agriculturii, arată un nou studiu. Știau s-o pregătească și strămoșii noștri vânători-culegători, chiar dacă nu deprinseseră încă știința cultivării grânelor.

În cadrul unui studiu de dată recentă au fost examinate, inclusiv prin microscopia electronică, rămășițele carbonizate de cereale găsite într-o vatră străveche, de acum 14.400 de ani, descoperită pe teritoriul Iordaniei, în Deșertul Negru. Acestea sunt, până în momentul de față, cele mai vechi urme ale activității de coacere a pâinii, existente la nivel mondial. Desigur, în acea epocă pâinea era preparată dintr-un aluat nedospit.

Cercetătorii proveniți de la Cambridge și de la Universitatea din Copenhaga au ajuns la concluzia că nu doar prepararea pâinii a precedat apariția agriculturii, dar și că… a cauzat-o. Spre a avea materie primă pentru pâine, înaintașii noștri au început să colecteze semințele plantelor cerealiere sălbatice în cantități tot mai importante. Apoi, le-a venit ideea să le cultive, pentru a nu mai fi nevoiți să străbată mari distanțe în căutarea lor.

Astfel, a început o nouă epocă. O veritabilă revoluție, în istoria civilizației, al cărei efect a fost, printre altele, o creștere demografică fără precedent (hrana devenind mai accesibilă, mai ușor de procurat). Contrar ideii de revoluție, însă, procesul de adoptare a agriculturii s-a produs destul de lent.

Remarcabil este că practica preparării pâinii este cu cel puțin 4000 de ani mai veche decât apariția agriculturii. Rămășițele de cereale arse vechi de 14.400 de ani, găsite în Iordania, sunt foarte asemănătoare cu acelea care datează din timpuri mai recente, din Neolitic, descoperite în Europa sau în Turcia. Cerealele pe care le foloseau „brutarii” din vechime pentru obținerea aluatului erau orzul, ovăzul, alacul.

Sursa: cunoastelumea.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.08.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dodon nu a mers din ...

03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md