17:18:04 05.06.2020
 
Stiri

AFACEREA în agricultură care aduce profit de 8 000 de euro la hectar

Economie 14.01.2019 12:50 Vizualizări3410 Autor: Ziarul National
AFACEREA în agricultură care aduce profit de 8 000 de euro la hectar Sursa: adevarul.ro


O plantă care creşte la marginea pădurii poate reprezenta o cultură foarte profitabilă în agricultură. O demonstrează o familie din Aiud, judeţul Alba, care deţine şase hectare cultivate şi care obţine anual un profit important.

„Am mizat pe o plantaţie intensivă de aluni, iar per hectar a fost necesară o investiţie de circa 6.000 de euro, fără teren. Cu arat, discuit, frezat, făcut găuri, plantat, pus îngrăşăminte de animale, absolut tot ce este necesar. După patru ani începe să facă alune, iar cu producţia din al şaselea an îţi scoţi investiţia”, spune Bogdan Sandu Ciprian, iniţiatorul afacerii cu aluni. Profitul se ridică la 8.000 de euro pentru un hectar.

Chiar dacă este o investiţie pe termen lung, beneficiile sunt asigurate aproape integral. Kilogramul de alune se vinde în medie la 20 RON, dar poate ajunge şi la 40 RON, în funcţie de tranzacţiile de la bursă. Plantarea se face toamna sau primăvara, iar un fir de alun costă 15-20 RON.

Fermierul din Alba îşi vinde integral producţia prin intermediul hipermarket-urilor şi are în plan să îşi extindă afacerea cu încă patru hectare. O plantaţie de alun poate produce peste 3.000 de kilograme la hectar, în funcţie de condiţiile meteo şi de densitatea arbuştilor.

Primii ani în acest domeniu sunt mai grei, faţă de alte culturi, dar evaluând beneficiile ulterioare se poate spune că o investiţie de câteva zeci de mii de euro merită să fie realizată. „Primii cinci ani sunt foarte grei pentru că nu câştigi foarte mult, doar investeşti. În al şaselea an, investiţia iniţială se amortizează”, a mai spus Bogdan Ciprian. Acesta este unul dintre puţinii cultivatori de aluni din judeţul Alba şi a mizat pe acest business tocmai pentru că nu există concurenţă pe piaţă.

„Este una dintre cele mai profitabile afaceri în agricultură, dar în timp. Începutul e foarte greu în toate domeniile şi întreţinerea plantaţiei la fel. Alunele se vând foarte rapid, sunt băgate la bursă. Câte ai, atâtea vinzi. Turcii fac preţul, fiind cei mai mari producători, iar în Italia soiul pe care îl am eu îl cumpără direct”, spune agricultorul. Acesta susţine că, deocamdată, având în vedere că livada sa nu a ajuns la maturitate, nu este nevoie să apeleze la piaţa externă, deoarece tot ce produce este vândut în România, prin intermediul marilor lanţuri de magazine.

Sursa: adevarul.ro

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
05.06.2020 09:17 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Prezidentul pmr și ...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md