07:15:05 14.06.2024
Stiri

Este cea mai mare greșeală! Uite cum trebuie așezate corect legumele în grădină! Știai că niciodată nu trebuie să plantezi roșiile lângă castraveți?

Economie 26.04.2018 15:40 Vizualizări7277 Autor: Ziarul National
Este cea mai mare greșeală! Uite cum trebuie așezate corect legumele în grădină! Știai că niciodată nu trebuie să plantezi roșiile lângă castraveți? Sursa: cuochiipetine.ro


Chiar dacă în salată merg foarte bine împreună, în grădină roșiile nu suportă compania castraveților. În schimb, morcovul, păstârnacul, pătrunjelul și mărarul sunt benefice culturii de roșii pentru că atrag gărgărițe, călugărițe și păianjeni care se hrănesc cu dăunătorii roșiilor. Nu numai atât, dar sunt flori precum crăițele și condurul doamnei care fac bine multor legume printre care este bine să le plantați. Aplicarea acestor cunoștințe vă poate aduce recolte mai bogate cu mai puțin efort pentru combaterea dăunătorilor. Iată cum așezăm legumele în grădină să fie aproape de prieteni și departe de dușmani.

Plantarea legumelor în straturi și pe rânduri este ceva ce facem pentru ordine și pentru a ne fi mai ușor să le recoltăm. Totuși, în natură nu vedem plante de același fel crescând în pâlcuri împreună, fără a se amesteca între ele. Tocmai renunțarea la o ordine creată artificial și imitarea naturii ar putea da culturilor dumneavoastră mai multă vigoare și preveni pierderile cauzate de insecte și boli. Vă prezentăm în cele ce urmează o serie de reguli de asociere a culturilor.

Roșiile:

Tomatele cresc bine pe lângă sparanghel, busuioc, fasole, morcovi, țelină, mărar, salată verde, pepene și ceapă, dar nu pe lângă castraveți, broccoli, conopidă, varză sau porumb.

Castraveții:

Castraveții îi puteți pune pe lângă fasole, varză, conopidă, porumb, salată verde, mazăre, ridichi și floarea soarelui, evitând însă zonele cu ierburi aromatice, pepeni și cartofi.

Varza:

Varza nu crește bine pe lângă broccoli, conopidă, căpșuni și roșii, dar are în schimb mulți „prieteni”: fasolea, țelina, castraveții, mărarul, salata, ceapa, cartofii, spanacul, salvia și cimbrul.

Fasolea:

Are de asemenea numeroși prieteni (sfecla, broccoli, varza, morcovii, țelina, conopida, porumbul, castraveții, dovleceii, vinetele, roșiile, cartofii, ridichii și mazărea) și câțiva dușmani (ceapa, usturoiul, ardeiul și floarea-soarelui).

Alte legume:

Mai este bine să știți că nu trebuie să puneți morcovi pe lângă mărar și pătrunjel, salată pe lângă broccoli, ceapă pe lângă fasole, mazăre și salvie și ardei pe lângă fasole.

Flori în straturile de legume:

După cum am menționat, crăițele și condurul doamnei fac bine multor legume, pentru că atrag insecte care le polenizează. Vă veți bucura astfel de recolte mai bogate de roșii, cartofi, castraveți, dovlecei, mazăre și multe altele. În plus, condurul doamnei este o floare comestibilă, care arată bine în salate și care era cultivată la scară largă în America de Sud pentru rădăcina sa hrănitoare.

Sursa: cuochiipetine.ro


Stiri relevante
Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md