Armata care eliberează pleacă acasă sau are sens războiul fără sens?
Trustia, elegii politikoase
Olaf Scholz, imperturbabilul cancelar al Germaniei, mâța blândă a politicii europene, i-a surprins din nou pe propagandiștii ruși mereu la datorie, dezvăluindu-le că raționalitatea războiului declanșat de Putin împotriva Ucrainei este pusă la mare îndoială și de liderii statelor care ajută Ucraina, și de cei care mențin relații strânse cu Rusia.
Potrivit lui Scholz, în lume nu există niciun șef de Guvern care ar crede că acest război are vreun sens pentru Federația Rusă. „Aceasta se referă și la cei care sunt foarte apropiați de Putin”, a precizat Scholz. Știindu-se că s-a întors zilele trecute din China, ne întrebăm dacă nu cumva cancelarul german se referă și la președintele Xi a cărui prietenie fără limite cu Putin pare să aibă totuși niște limite.
Cu alte cuvinte, Olaf Scholz le sugerează rușilor că Putin nu e chiar atât de inteligent cum cred ei, că e imposibil să explici rațional sensul războiului început de el. Să zicem că Rusia ocupă definitiv teritoriile ocupate, dar de unde o să ia oameni ca să le populeze, dacă nu reușește să populeze cum se cuvine nici teritoriile care îi aparțin deja, căci numărul rușilor scade vertiginos, cu jumătate de milion în fiecare an? Acum la cei care mor pe frontul luptei cu alcoolul și cu viteza excesivă se adaugă sutele de mii de morți și răniți pe frontul din Ucraina.
Sigur, se poate apela la resursele demografice din Asia Mijlocie. Dar fiți de acord că, atunci când omori cu miile ucraineni, ruși ucraineni și ruși ruși, când distrugi și razi de pe fața pământului orașele și satele ucrainene, ca apoi să le reconstruiești și să le populezi cu tadjici sau uzbeci, chinezi etcetera, asemenea acțiuni e complicat să le explici din punct de vedere logic.
Chiar dacă ucrainenii refuză să se considere ruși, totuși rămân popor înrudit, iar limba ucraineană e mult mai accesibilă pentru ruși decât persana, turca sau chineza, nu-i așa? E ciudat că rușii îi consideră pe ucraineni ruși, dar aceasta nu îi împiedică să-i omoare, e ca și când s-ar omorî unii pe alții, e sinucidere colectivă. Probabil, Putin nu crede, totuși, că ucrainenii și rușii sunt același popor, altfel ce rost ar avea să-i omoare și să le ocupe teritoriile?
Vorbind mai pe șleau, spețoperația militară a lui Putin e o prostie de proporții mondiale sau cel puțin continentale, pune sub semnul întrebării nu numai misterul sufletului rus, ci și tipul intelectului, natura sa umană. Deciziile pe care le ia Putin aparțin mai curând unei inteligențe artificiale, incapabile să sufere, să simtă compasiune și remușcări. El lovește în Ucraina și ucraineni mecanic, ca un surd care nu aude gemetele victimei și nu își conștientizează pe deplin fapta. În general, la ce poți să te aștepți de la un conducător care își trimite soldații să ocupe noi teritorii de la vecinii săi pe timp de iarnă sau pe timp de dezgheț, prin troiene sau glod?
Acum stau și mă gândesc la Maria Zaharova, portavocea MID-ului, care s-a supărat pe „actuala conducere moldovenească” pentru că nu ar fi sărbătorit împlinirea a 80 de ani de la „eliberarea” RSS Moldovenești de către armata sovietică, în 1944. Dar eliberare putea să fie în intenție numai dacă armata sovietică pleca imediat acasă, dar dacă a rămas, atunci e vorba despre ocupație și a fost ocupație, cu sute de mii de victime torturate, împușcate și aruncate în gropi comune, ucise prin foamete sau deportate… Nu cumva și inteligența Mașei Zaharova e artificială? Să-i ceri cuiva să-și sărbătorească propria ocupație e prea de tot, e culmea nesimțirii, e ca și când le-ai cere miorițelor să sărbătorească ziua când stâna lor a fost acaparată de lupi.
Premierul slovac, Robert Fico, își dorește ca R. Moldova să încheie rapid negocierile și să adere la UE: „A fi membru al UE este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui stat din acest spațiu”
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an