14:52:02 23.05.2024
Stiri

Bășcănița Evghenia Guțul solicită bombardarea Chișinăului?

Actualitate 03.03.2024 10:25 Vizualizări2225 Autor: Ziarul National
Bășcănița Evghenia Guțul solicită bombardarea Chișinăului?


Trustia, elegii politikoase

Evgenia Guțul, bașcan plenipotențiar al găgăuzilor autonomi, a mers la Moscova să ceară ceva bombardamente și lovituri cu rachete Kinjal sau, în cel mai rău caz, Iskander, asupra Chișinăului. Nu, ea nu a zis chiar așa, direct: bombardați Chișinăul. Ea a zis altfel, eufemistic: „drepturile locuitorilor Găgăuziei sunt oprimate de către autoritățile centrale” și aceasta „depășește deja toate limitele”.

Vă imaginați? Bieții găgăuzi se sufocă, se îndoaie sub povara jugului „autorităților centrale”! Și doamna Guțul a spus aceasta la Kremlin, în chiar ziua când acolo era înmormântată o nouă victimă a „democrației” ruse, intoxicată cu Noviciok și izolată pentru 19 ani tocmai la cercul polar. Și-a găsit apărător ai drepturilor omului. E ca și când o oaie s-ar plânge lupului pe cioban.

Știind cum a procedat Putin în cazul Ucrainei, cât de operativ a reacționat el la plângerile similare ale omologilor din Donbas, Evghenia Guțul și-a formulat solicitarea corespunzător, ca să obțină un efect cât mai puternic. Metaforic, mesajul ei poate fi citit în felul următor: „Ajutor! Naziștii de la Chișinău îi persecută pe rușii găgăuzi!".

Iar dl Dmitri Constantinov, cogeamite președinte al Adunării Populare de la Comrat, însoțind-o pe Guțul pentru a-i da credibilitate, a tăcut grăitor, vrând probabil să fie considerat filosof.

De altfel, Moscova a primit-o pe Evghenia Guțul, zisă și taburetă de Comrat a lui Ilan Șor, cu mai mult fast decât pe el însuși, care a furat, cacnicac, un miliard din sistemul bancar al republicuței noastre capturate în prealabil, iar Guțul nu a avut niciun rol în furtul secolului, decât că a parazitat pe bani furați. Dacă Ostap Bender ot Orhei a fost primit oficial la nivelul unui șef de comisie în Duma de Stat, Evghenia Guțul a avut acces la însăși președinta Consiliului Federației, Valentina Matvienko, despre care folclorul rus și ucrainean (e totuna, nu-i așa?) spune că bea ceai noviciok cu stacanul. Posibil, această discriminare pozitivă să fie legată și de sexul vizitatorului, Matvienko l-a ignorat ostentativ pe Dmitri Constantinov, cvasiomologul ei găgăuz (în cazul în care UTA Găgăuzia ar fi fost o federație ca Rusia). Constantinov părea să aibă rolul de accesoriu la Taburetă.

(Baizăvei, și Dodon, ca un tirbușon scos din sertar, s-a implicat indirect în discuție: „A distruge economia, bugetul unei regiuni întregi, pentru că acolo a învins oponentul tău politic (nota bene: tâlharul Ilan Șor nu este un tâlhar, ci un „oponent politic” al Maiei Sandu – n.n.) e în stilul Maiei Sandu. E un abuz total”, a declarat el cu emfază de vasal principal la o televiziune din Comrat. (Ne putem doar imagina ce a spus el la întâlnirea cu generalul KGB, Gundeav, la Moscova.)

S-ar putea ca declarațiile Guțulei să aibă efectul de picătură care umple paharul. La rândul ei, Matvienko a netezit-o pe cap pe și a condamnat „rusofobia, cursul antirusesc al autorităților” din republicuță. Așa că pregătiți-vă de bombardamente, stimați tovarăși. Exact de rusofobie și politică antirusească au fost acuzate și autoritățile din Ucraina. Când te adresezi conștient unor criminali de război, ce aștepți? Răspunsul nu poate fi decât criminal.

Acum stau și mă gândesc că se creează o concurență nesănătoasă între găgăuzi și transnistreni: cine plânge mai tare și acuză mai grav autoritățile moldovenești centrale la Moscova, în fața lui Putin? Eu mizez pe Guțul: Hai, Evghenia! Dă-i cu bocetul găgăuz! Numai că, oricine va câștiga, bombele și rachetele ruse vor cădea peste Chișinău. Și asta nu e tocmai bine. Dar s-ar putea ca vreo rachetă rusă să se abată de la traiectoria ei spre Chișinău și să cadă la Comrat sau Tiraspol. Ar fi bine ca Patriarhul Kiril sau Mitropolitul Vladimir să le mai citească politicienilor găgăuzi și transnistreni Proverbele (26:27) din Sfânta Scriptură: Cine sapă groapa altuia cade el în ea și piatra se întoarce peste cel ce o prăvălește”. Iar românii mai spun în asemenea cazuri „unde dai și unde crapă”. Iată de ce cunoașterea limbii române le-ar prinde bine și lui Guțul-Constantinov, și lui Krasnoselski.

Al vostru emfatuat, helancolic, calcangiu, Ion BuragaParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md