15:40:10 23.05.2024
Stiri

Cotcodăceala și scărpinatul la ceafă post-factum

Actualitate 17.03.2024 10:57 Vizualizări1490 Autor: Ziarul National
Cotcodăceala și scărpinatul la ceafă post-factum


Trustia, elegii politikoase

Moto: „Orice îi vorbești nu-i intri-n voie,/ Grija ei îs numai păpușoii” (Cântec de viață nouă din RSS Moldovenească)

Ce mai cotcodăceală s-a stârnit prin poiata de pe Bâc, de ai fi crezut că revine vulpoiul Dmitri Rogozin, cel rănit (cu o schijă de Haimars) în organul cu care ședea pe scaun într-un restaurant de pe linia frontului din Ucraina. Dar din aierlainul otoman a coborât contondent port-microfonul lui Putin, Alioșa fon DerEcho, exemplarul marcant al jurnalismului de tranziție, cu căpița-i a la Angela Davis în tinerețe învechită pe cap. Diferența dintre Rogozin și fon DerEcho e că primul nu mai este luat în seamă de nimeni la Kremlin, în timp ce ultimul are acces la urechea lui Peskov, care, la rândul său, se întâmplă să șoptească informații confidențiale în urechea lui știți-voi-cui. Cotcodăceala, în loc să se stingă, s-a întețit când fon DerEcho a pornit călare pe reputația sa gazpromică – țoc, țoc, țoc! – prin centrul Chișinăului, căutând breșe în linia de apărare contra războiului hibrid și a celei de solidaritate cu Ucraina.

Faptul că el a pătruns până în biroul ministerial al lui Popșoi și în studiourile televiziunilor hiperindependente ne spune că a găsit nu una, ci mai multe fisuri și găuri în zidul statalității noastre proeuropene. Popșoi arăta ca un ciocălău fiert când se justifica de ce susține haholii care se opun eliberării ce cade peste capetele lor sub formă de ploaie de bombe, rachete și drone Șahed. Fon DerEcho se uita cu dojană nedisimulată la vajnicul ministru aborigen, amintindu-ne de scena din celebrul tablou pedagogic sovietic „Iarăși nota doi”. Iar la TV8, fon DerEcho se arăta dezamăgit în numele lui Putin (care, în momentul respectiv, discuta probleme de geopolitică regională cu Evgenia Guțul pe coridoarele de la Soci), pentru că Maia Sandu ține cu victima, nu cu agresorul, cum s-ar cuveni unui președinte mioritic, mămăligar (forma feminizată a termenului respectiv mă pune în dificultate).

Dacă, oferind tribuna unui reprezentant al unui individ dat în căutare de TPI de la Haga pentru crime de război, crezi că nu ești complice, nu îi faci un serviciu criminalului de război, ci contribui la pluralitatea opiniilor, înseamnă că ești neutru la cap? Până la urmă s-a dovedit că Popșoi și TV8 au fost folosiți ca preludiu pentru interviul lui fon DerEcho cu tâlharul fugar Ilan Șor, căci numai jurnaliștii de doi galbeni pot conversa fără preludiu cu tâlharii sau agenții FSB care ne pradă ziua-n amiaza mare. Sau ar trebui să înțelegem că oiței năzdrăvane și colegelor sale le lipsește opinia lupilor după închiderea Sputnikului și RT?

Acum stau și mă gândesc la ceea ce le-a spus judecătorilor și procurorilor, citat de Radio Chișinău, fostul ambasador Andrei Neguță: că „în cadrul vizitelor oficiale, partea rusă achita costul cazării pentru Igor Dodon și membrii delegației” și că, „în cadrul vizitelor, erau cazuri când discuțiile erau unu la unu, domnul Dodon cu domnul Putin”. Este logic să ne întrebăm analogic: cine a plătit vizita oficială a lui Alioșa Venediktov la Chișinău? Putin sau Ilan Șor? Sau buzunarul e același?

Al vostru știulete, hayon, Ion BuragaParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md