08:51:36 13.07.2020
 
Stiri

A fost IDENTIFICAT „Gicu”, persoana care ar fi împrumutat bani de la Ilan Șor, pentru a plăti studiile fiului ex-premierului Leancă

Anticorupție 22.07.2019 14:40 Vizualizări7854 Autor: Ziarul National
A fost IDENTIFICAT „Gicu”, persoana care ar fi împrumutat bani de la Ilan Șor, pentru a plăti studiile fiului ex-premierului Leancă


Jurnaliștii de la mold-street.com l-au identificat pe „Gicu”, persoana care ar fi împrumutat bani de Ilan Șor, pentru a plăti studiile fiului ex-premierului Iurie Leancă. Gicu, cel care ar fi fost rugat de Iurie Leancă să se ocupe de problema achitării plății pentru studiile fiului său Tristan în Marea Britanie, este Gheorghe Ciobanu, angajat al Companiei „Ascom”, administrată de milionarul Anatol Stati.

Potrivit sursei citate, Gheorghe Ciobanu a fost şi director financiar la grupul „Ascom”, unde, în perioada 2001-2009 (cu o întrerupere de doi ani - 2005-2007), Iurie Leancă a fost vicepreședinte.

Ciobanu lucrează și în prezent în grupul „Ascom” în calitate de preşedinte al Consiliului de Administraţie al companiei de asigurări Garanţie (controlată de familia Stati), administrator la firma Balkan Ascom-Grup SRL, deţinută de Larisa Stati etc.

Numele lui Ciobanu apare şi în scandalul „Panama Papers”, figurând în cel puţin două companii offshore afiliate familiei Stati: „Tristan Real Estate Ltd” şi „Casco Petroleum Overseas Ltd” (British Virgin Islands). Acesta chiar a răspuns la numele Gicu, atunci când a fost sunat de reporterii RISE Moldova, iar adresa de mail este gicu@ascom-sa.com.

Contactat de mold-street, Gheorghe Ciobanu nu a revenit cu un apel pentru a comenta informațiile.

Acuzat că a avut legături cu Ilan Șor, care ar fi plătit pentru studiile fiului său peste 40 de mii de euro, ex-premierul Leancă a infirmat acest lucru. Acesta a spus că l-a rugat pe prietenul său Gicu să se ocupe de plata studiilor pentru fiul său Tristan, deoarece nu se afla la acel moment în R. Moldova. Ulterior, Gicu, fără ca dânsul să știe, ar fi împrumutat bani de la o companie a lui Ilan Șor. Leancă a mai adăugat că atunci când a revenit în R. Moldova i-a returnat banii lui Gicu, fără să fi știut cum s-a făcut tranzacția respectivă.

Anterior, deputatul Lilian Carp a expediat ieri procurorului general Eduard Harunjen un demers prin care solicită investigarea informațiilor potrivit cărora Ilan Șor i-ar fi finanțat studiile din Marea Britanie ale mezinului vicepremierului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă. În demersul său, Carp spune că, prin intermediul „Tomton Trade Corp”, au fost transferate 20 882 de mii de dolari, convertiți în 12 912 mii de lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md