23:12:44 03.08.2020
 
Stiri

DOC // Un deputat solicită Procuraturii Generale să investigheze informațiile potrivit cărora Ilan Șor ar fi finanțat studiile din Marea Britanie ale fiului lui Iurie Leancă

Anticorupție 09.10.2018 16:30 Vizualizări3177 Autor: Ziarul National
DOC // Un deputat solicită Procuraturii Generale să investigheze informațiile potrivit cărora Ilan Șor ar fi finanțat studiile din Marea Britanie ale fiului lui Iurie Leancă


Deputatul liberal Lilian Carp a expediat astăzi procurorului general Eduard Harunjen un demers prin care solicită investigarea informațiilor potrivit cărora Ilan Șor, condamnat de prima instanță la șapte ani și jumătate de închisoare pentru implicare în jaful bancar, i-ar fi finanțat studiile din Marea Britanie ale mezinului vicepremierului pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă.

Mai exact, prin intermediul „Tomton Trade Corp”, au fost transferate 20,882 de mii de dolari, convertiți în 12,912 mii de lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Leancă Jr. a absolvit această instituție de învățământ în 2014.

Compania „Tomton Trade Corp” este una dintre firmele nerezidente, implicate în furtul miliardului, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV, utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite.

Solicitat de jurnaliști, Iurie Leancă nu a vrut să comenteze aceste acuzații.

Vedeți mai jos întregul demers al deputatului Lilian Carp adresat Procuraturii Generale:

Domnului Eduard Harunjen, Procuror general al Republicii Moldova

Stimate domnule Procuror general al Republicii Moldova

La data de 07.10.2018, de către Unimedia a fost publicat un material, intitulat „Ilan Șor ar fi achitat pentru studiile făcute de către mezinul lui Iurie Leancă în Marea Britanie. Ce sumă a fost transferată".

În material este prezentată informația cum Ilan Șor, prin intermediul Tomton Trade Corp, a transferat 20 de mii 882 de dolari, convertiți în 12 mii 912 lire sterline, pe conturile companiei britanice Cambridge Arts and Sciences Limited cu specificația „plata pentru Liviu Tristan Leancă”. Cambridge Arts and Sciences Limited este tocmai compania care deține colegiul, unde Liviu Tristan Leancă a fost printre absolvenți în anul 2014.

O altă plată apare în extrasele bancare de pe contul în lire sterline al Tomton Trade pe 12 februarie 2013. Șor a transferat școlii din Cambridge pentru Liviu Tristan Leancă 12 mi 700 de lire sterline.

Mai exact, citează Unimedia, Tomton Trade Corp este una dintre firmele nerezidente, implicate în furtul miliardului –, care avea conturi deschise în banca letonă ABLV. Această companie este una dintre zecile de firme utilizate de Șor pentru spălarea banilor proveniți din credite. Potrivit schemei caracteristice „furtului miliardului”, sursele scoase din bănci ca împrumuturi treceau, înainte să ajungă la o destinație finală, printr-un șir de transferuri de la o companie la alta ( citat Unimedia).

Întrucât Iurie Leancă era la vremea respectivă viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și al integrării europene, iar ulterior prim-ministru, având în vedere că din postura sa de înalt demnitar a emis/adoptat decizii în beneficiul lui Șor (cedarea Băncii de Economii, cedarea Aeroportului Internațional Chișinău, acordarea permisiunea Băncii Naționale să scoată din rezervele de stat prima tranșă de 9,5 miliarde de lei pentru a astupa gaura formată în băncile controlate de Șor prin acordarea de credite frauduloase, rezolvarea litigiului internațional cu firma Le Bridge, concurenta lui Șor în comerțul Duty Free, eliberarea numerelor diplomatice oferite de ambasada Republicii Moldova la Moscova etc.), există indicii clare în privința întrunirii elementelor constitutive ale infracțiunilor prevăzute de art.324 din Codul penal (Corupere pasivă în proporții deosebit de mari) și art.326 din Codul penal (Trafic de influență cu primirea de bunuri sau avantaje în proporții deosebit de mari).

Rezumând cele expuse, solicit procuraturii să se autosesizeze şi să ancheteze cele menționate în articolul publicat de Unimedia dar și alte surse media referitor la acest caz, pentru a stabili dacă există încălcările menționate”.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Andrei Bunu 10.10.2018 21:41

In aceasta tarashenie sunt implicatte, de fapt, doua parti-cel care a dat mita si cel care a luat mita. Cel care a dat mita (Shor) nu a declarat-o, spre cea care i-a dat-o lui Filat. De ce nu se cere si un dosar de dare de mita intentat lui Shor?

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
03.08.2020 09:34 Nicolae Negru Nicolae Negru // Lukașenko va concura...

31.07.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Betonul rusesc al al...

27.07.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Duelul Tănase-Boțan:...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md