22:35:32 01.06.2023
Stiri

VIDEO // Socialiștii și comuniștii și-au scos ortacii la un PROTEST în apărarea „limbii moldovenești”. „Eu doar limba RUSĂ o știu, dar vreau „limba moldovenească”, nu limba statului vecin. Ну шы́ всё”. Replica GUVERNĂRII

Actualitate 06.03.2023 14:21 Vizualizări2656 Autor: Ziarul National
VIDEO // Socialiștii și comuniștii și-au scos ortacii la un PROTEST în apărarea „limbii moldovenești”. „Eu doar limba RUSĂ o știu, dar vreau „limba moldovenească”, nu limba statului vecin. Ну шы́ всё”. Replica GUVERNĂRII


Blocul comuniștilor și socialiștilor, în frunte cu Vladimir Voronin, Vasile Bolea și Vlad Batrîncea, și-au scos astăzi ortacii la un protest în apărarea „limbii moldovenești”. În fața Curții Constituționale au venit cetățeni care recunosc faptul că nu știu „limba moldovenească”, dar se declară împotrivă ca limba vorbită de majoritatea cetățenilor R. Moldova să se numească română. De partea cealaltă, reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate spun că „dezbaterile” despre limba română se vor încheia subit când Voronin&Co vor spune care e diferența dintre „bună ziua” în română și „bună ziua” în așa-zisa „moldovenească”.

Citește și: OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament care introduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilit pe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii”

O protestatară, care trăiește de zeci de ani în R. Moldova, a recunoscut că știe doar limba rusă, dar vrea ca limba oficială a acestui stat să fie „moldoveneasca”.

CITIȚI și DOC, UPDATE // ADOPTAT în primă lectură! BĂTAIE în Parlament înaintea votului care ar face DREPTATE LIMBII ROMÂNE în legislația R. Moldova. Puterea: „Trădătorii”; Opoziția prorusă: „Anticipate”

„Eu doar limba rusă o știu. Înțeleg ce se spune aici, cunosc un pic limba de stat. Eu sunt o reprezentantă a comunității rusești și am o familie multinațională. Cu ce nu sunt eu de acord? Eu mă aflu în Moldova și vreau ca și limba să fie moldovenească. Să nu fie limba statului vecin. (Cum se întâmplă că trăiți în R. Moldova, insistați pentru „limba moldovenească”, dar nu o vorbiți?, a insistat reporterul) Eu printre ai mei vorbesc, dar nu posed limba literară. Și gata (Nu șî vsio)”, a spus femeia de peste 70 de ani.

Citește și: DEMNITATE // Nicu Popescu răspunde Rusiei, care e indignată de înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba ROMÂNĂ” în legislație: „Decizia ne aparține și nicio țară din lume nu are dreptul moral și politic să comenteze aceste lucruri”

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, Vlad Batrîncea, spune că a venit să „apere Constituția”.

Citește și: Un fost deputat a PLÂNS de fericire, după ce Parlamentul a decis înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „LIMBA ROMÂNĂ”. Mărturisiri EMOȚIONANTE

„Noi am venit în fața Curții Constituționale pentru a spune că nimeni nu este mai presus de lege. Cei care consideră că sunt mai presus de Constituție vor ajunge pe mâna procurorilor. Am venit să apărăm Constituția R. Moldova, care este baza și temelia statului moldovenesc. Astăzi ei vor să modifice Constituția fără referendum, printr-o lege simplă în Parlament. Este o faptă care trebuie pedepsită penal. Trebuie să-i oprim acum, pentru că mâine vor anula neutralitatea. Decizia privind denumirea limbii aparține poporului. Curtea Constituțională nu trebuie să tacă atunci când se modifică textul Constituției după bunul plac al politicienilor. Ei vin cu subiecte radicale pentru a destabiliza situația, dar nu vom permite acest lucru”, a spus Batrîncea în fața protestatarilor.

Vicepreședintele PAS, Radu Marian, susține că Parlamentul nu face decât să restabilească un adevăr științific.

Citește și: „Limba moldovenească” pleacă în istorie. Sintagma „limba ROMÂNĂ” va figura în Constituția R. Moldova: „Prezenta inițiativă legislativă nu constituie o inițiativă ordinară de modificare a Constituției, ci una tehnică”

Dezbaterile despre limba română se vor încheia subit când îi veți întreba pe alde' deputații socialiști&comuniști care e diferența dintre „bună ziua” în română și „bună ziua” în așa-zisa „moldovenească”. Este pur și simplu ridicol ca un adevărat științific, legal, istoric și moral - și anume faptul că în R. Moldova se vorbește româna, este încă pus la îndoială. Asta e rezultatul spălării de creiere de pe timpul ocupației sovietice și al conducerii comuniste dintre 2001 - 2009. E timpul să lăsăm în urmă această „dezbatere” și să ne căutăm de treabă”, a punctat Radu Marian.

Liderul Partidului Unității Naționale, Anatol Șalaru, a ținut să remarce felul în care unii ruși s-au îndrăgostit brusc de „limba moldovenească”.

„Minoritățile care nu știu limba română brusc s-au îndrăgostit de „limba moldovenească”, deși nu o cunosc și nu știu care-i diferența în raport cu cea română. Exact ca în vorba clasică: își iubește meseria, deși nu o cunoaște. Tradițional, în URSS și mai apoi in Rusia, s-a protestat împotriva operelor marilor scriitori, deși nu i-a citit nimeni, împotriva filmelor pe care nu le-au vizionat, împotriva țărilor pe care nu le-au vizitat și împotriva libertăților pe care nu le-au avut niciodată. Se pare că pentru Rusia acest articol din Constituție este foarte important. Eu cred că se va obișnui cu ideea. Și dacă tot au chef de proteste pot traversa strada și protesta în fața ambasadei ruse împotriva războiului criminal din Ucraina, împotriva atrocităților comise de militarii ruși și chiar pot cere plecarea armatei ruse de ocupație din R. Moldova”, a scris Șalaru pe Facebook.

Inițiativa legislativă care vizează schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba română” a fost votată săptămâna trecută în prima lectură, de către 56 de deputați. Potrivit majorității parlamentare, decizia vine să îndeplinească prevederile obligatorii ale deciziei Curții Constituționale din decembrie 2013 care a statuat că Declarația de Independență, unde este scris că limba vorbită în R. Moldova este română, prevalează asupra Constituției, adoptate ulterior.Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

ion 06.03.2023 16:11

Kuliocarii si acolitii, multi cu cetatenie romana, tinandu-i de prosti pe acesti rataciti, isi justifica lefurile pentru activitatile antinationale, primite de la curatorii lor din Kremlin. Unde esti tu, Tepes doamne?!

Gheorghe 06.03.2023 16:51

Astia is gloata neghioaba (imebecilii societatii) nici nu trebuie luati in seama ci ajutati sa mearga in Rusia (Putin are nevoie de carne de tun pentru maika lor Rusia sa ajunga la Nipru). Niste cazaturi umane nu alta! Rusine pentru pro-rusi sa foloseasca amaratii astia care mai degraba starnesc mila sociala decat orice altceva.

Constantin B. 06.03.2023 16:47

Acesti vorbitori de rusă nu vor limba română ,ei vor limba moldovenească . Dar ei nu știu nici limba moldovenească ,știu doar rusește. Oricum nu-i obligă nimeni să vorbească românește ,dar vor fi obligați să renunțe la cetățenia română !

Stop PaRasha! 06.03.2023 17:12

”lingva malda_ivănească” ei vor ! - no comments !

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
31.05.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Uniunea Europeană - s...

29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md