Dodon spune că a IDENTIFICAT 11 deputați din Parlament care se vor ALĂTURA socialiștilor
Președintele Igor Dodon susține că a identificat deja 11 deputați din Parlament care vor semna, alături de cei 24 de parlamentari socialiști, inițiativa prin care să fie blocat proiectul de lege cu privire la schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituție.
„Eu sunt un adept al păstrării limbii moldovenești, așa cum e prevăzut în Constituție. Acum Parlamentul discută despre modificarea Constituției în favoarea limbii române. Această inițiativă nu va trece. Noi deja am realizat niște acțiuni în acest sens. Pentru a împiedica această modificare, noi avem nevoie de semnăturile a 35 de deputați. Noi avem 24 de deputați, dar deja am purtat negocieri cu alți 11 parlamentari. Ei ne-au spus că nu vor susține introducerea limbii române în Constituție”, a declarat președintele Dodon într-un interviu pentru „Nezavisimaia Gazeta”.
Totuși, șeful statului nu a precizat cine sunt cei 11 deputați care vor semna inițiativa socialiștilor.
De asemenea, Igor Dodon a spus că va insista ca în școlile din R. Moldova să nu se mai studieze „Istoria Românilor”, ci „Istoria Moldovei”. „Avem nevoie de un program de stat pentru a contracara acțiunile îndreptate împotriva statalității. Noi vom reuși asta atunci când vom prelua puterea. Noi am propus un proiect de lege care urmărește interzicerea organizațiilor care pledează pentru lichidarea statalității, dar deocamdată nu avem susținerea necesară. Fără Rusia Moldova își va pierde statalitatea”, a mai spus Dodon.
Proiectul de lege cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” din art.13 al Constituției Republicii Moldova va fi prezentat miercuri, 15 noiembrie, de către deputata liberal-democrată Maria Ciobanu în Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.
Proiectul a fost înregistat în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a stabilit că inițiativa nu face altceva decât să pună în practică decizia Înaltei Curți din decembrie 2013, prin care magistrații au stabilit că Declarația de Independență, unde este este scris că limba vorbită în republică este româna, prevalează Constituției adoptată câțiva ani mai târziu.
Cutremur puternic, resimțit la Chișinău: Seismul s-a produs în Vrancea
Biroul Politici de Reintegrare, despre cazul scriitorilor interziși în Transnistria: „Retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă, nu există nicio deschidere pentru comunicare”. Mediatorii internaționali, sesizați
Nouă participanți la referendumul constituțional din 20 octombrie: Partidele care vor convinge oamenii să spună NU la referendum, în minoritate