07:40:34 08.12.2021
Stiri

Dodon spune că a IDENTIFICAT 11 deputați din Parlament care se vor ALĂTURA socialiștilor

Politică 14.11.2017 11:59 Vizualizări3082 Autor: Ziarul National
Dodon spune că a IDENTIFICAT 11 deputați din Parlament care se vor ALĂTURA socialiștilor


Președintele Igor Dodon susține că a identificat deja 11 deputați din Parlament care vor semna, alături de cei 24 de parlamentari socialiști, inițiativa prin care să fie blocat proiectul de lege cu privire la schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituție.

„Eu sunt un adept al păstrării limbii moldovenești, așa cum e prevăzut în Constituție. Acum Parlamentul discută despre modificarea Constituției în favoarea limbii române. Această inițiativă nu va trece. Noi deja am realizat niște acțiuni în acest sens. Pentru a împiedica această modificare, noi avem nevoie de semnăturile a 35 de deputați. Noi avem 24 de deputați, dar deja am purtat negocieri cu alți 11 parlamentari. Ei ne-au spus că nu vor susține introducerea limbii române în Constituție”, a declarat președintele Dodon într-un interviu pentru „Nezavisimaia Gazeta”.

Totuși, șeful statului nu a precizat cine sunt cei 11 deputați care vor semna inițiativa socialiștilor.

De asemenea, Igor Dodon a spus că va insista ca în școlile din R. Moldova să nu se mai studieze „Istoria Românilor”, ci „Istoria Moldovei”. „Avem nevoie de un program de stat pentru a contracara acțiunile îndreptate împotriva statalității. Noi vom reuși asta atunci când vom prelua puterea. Noi am propus un proiect de lege care urmărește interzicerea organizațiilor care pledează pentru lichidarea statalității, dar deocamdată nu avem susținerea necesară. Fără Rusia Moldova își va pierde statalitatea”, a mai spus Dodon.

Proiectul de lege cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” din art.13 al Constituției Republicii Moldova va fi prezentat miercuri, 15 noiembrie, de către deputata liberal-democrată Maria Ciobanu în Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Proiectul a fost înregistat în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a stabilit că inițiativa nu face altceva decât să pună în practică decizia Înaltei Curți din decembrie 2013, prin care magistrații au stabilit că Declarația de Independență, unde este este scris că limba vorbită în republică este româna, prevalează Constituției adoptată câțiva ani mai târziu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
06.12.2021 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un pas inedit, corec...

03.12.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Aisbergul lui Șor

29.11.2021 13:58 Ziarul National Ioan Aurel Pop, președintele Academie...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Considerați judicioase acțiunile CEC și ale justiției în cazul alegerilor locale noi de la Bălți: excluderea din cursă a candidatului Partidului „Șor”, Marina Tauber, și organizarea turului doi de scrutin pe 19 decembrie cu următorii doi candidați?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md