15:58:05 21.02.2024
Stiri

Dodon spune că a IDENTIFICAT 11 deputați din Parlament care se vor ALĂTURA socialiștilor

Politică 14.11.2017 11:59 Vizualizări3676 Autor: Ziarul National
Dodon spune că a IDENTIFICAT 11 deputați din Parlament care se vor ALĂTURA socialiștilor


Președintele Igor Dodon susține că a identificat deja 11 deputați din Parlament care vor semna, alături de cei 24 de parlamentari socialiști, inițiativa prin care să fie blocat proiectul de lege cu privire la schimbarea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” în Constituție.

„Eu sunt un adept al păstrării limbii moldovenești, așa cum e prevăzut în Constituție. Acum Parlamentul discută despre modificarea Constituției în favoarea limbii române. Această inițiativă nu va trece. Noi deja am realizat niște acțiuni în acest sens. Pentru a împiedica această modificare, noi avem nevoie de semnăturile a 35 de deputați. Noi avem 24 de deputați, dar deja am purtat negocieri cu alți 11 parlamentari. Ei ne-au spus că nu vor susține introducerea limbii române în Constituție”, a declarat președintele Dodon într-un interviu pentru „Nezavisimaia Gazeta”.

Totuși, șeful statului nu a precizat cine sunt cei 11 deputați care vor semna inițiativa socialiștilor.

De asemenea, Igor Dodon a spus că va insista ca în școlile din R. Moldova să nu se mai studieze „Istoria Românilor”, ci „Istoria Moldovei”. „Avem nevoie de un program de stat pentru a contracara acțiunile îndreptate împotriva statalității. Noi vom reuși asta atunci când vom prelua puterea. Noi am propus un proiect de lege care urmărește interzicerea organizațiilor care pledează pentru lichidarea statalității, dar deocamdată nu avem susținerea necesară. Fără Rusia Moldova își va pierde statalitatea”, a mai spus Dodon.

Proiectul de lege cu privire la înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” din art.13 al Constituției Republicii Moldova va fi prezentat miercuri, 15 noiembrie, de către deputata liberal-democrată Maria Ciobanu în Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Proiectul a fost înregistat în Parlament, cu semnăturile liberal-democraților, liberalilor, popular-europenilor și ale unor deputați democrați, după ce Curtea Constituțională a stabilit că inițiativa nu face altceva decât să pună în practică decizia Înaltei Curți din decembrie 2013, prin care magistrații au stabilit că Declarația de Independență, unde este este scris că limba vorbită în republică este româna, prevalează Constituției adoptată câțiva ani mai târziu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

12.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Relații paradoxale, ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md