12:35:04 27.10.2021
Stiri

Lupu, tot mai IZOLAT în rândurile PD? Diacov consideră că în Constituție demult trebuia să fie LIMBA ROMÂNĂ și pus PUNCT acestei probleme

Politică 21.03.2018 14:20 Vizualizări2686 Autor: Ziarul National
Lupu, tot mai IZOLAT în rândurile PD? Diacov consideră că în Constituție demult trebuia să fie LIMBA ROMÂNĂ și pus PUNCT acestei probleme Europa Liberă


Fondatorul și președintele de onoare al Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov, admite că în interiorul formațiunii sunt păreri diferite în ceea ce privește modificarea articolului 13 din Constituție, însă afirmă că această problemă trebuia rezolvată încă în anul 1994, prin includerea sintagmei „limba română” în Legea Supremă.

„Societatea este divizată și în această chestiune. Unii consideră că trebuie să fie limba moldovenească, alții consideră că trebuie să fie limba română. Eu consider de mulți ani că era bine să fie scris „limba română”. Punct. Cetățenii R. Moldova, moldovenii din R. Moldova vorbesc limba română, așa cum austriecii vorbesc limba germană, așa cum jumătate de Africă vorbește limba franceză sau portugheză, sau spaniolă ș.a.m.d., dar țările-s diferite. Așa cum Elveția vorbește și limba italiană, și limba germană, dar sunt elvețieni. Este o chestie care trebuie să treacă timpul”, a declarat Diacov într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit fruntașului PD, modificarea articolului 13 trebuie să fie realizată atunci când va exista o majoritate favorabilă acestei idei.

„Statul trebuie să facă tot ce-i posibil ca limba română să fie studiată pe întreg teritoriul R. Moldova și în zonele compacte unde trăiesc minoritățile naționale, fiindcă noi producem opoziție și în această chestiune. Dacă un copil termină școala și nu cunoaște limba de stat, inițial e o problemă de școală, dar pe urmă se transformă în problemă socială, politică și așa mai departe”, a conchis democratul.

Și președintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru știrile TVR că și-ar dori ca limba română să fie oficializată și în Constituție. Andrian Candu, susține că în pofida faptului că fostul lider al PD, Marian Lupu, afirmă că vorbește „limba moldovenească”, dânsul crede că denumirea corectă este „limba română” și își dorește modificarea Articolului 13 al Constituției.

Anterior, preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, spunea că dânsul vorbește limba română, însă nu ar fi o idee ca proiectul de modificare a Constituţiei, prin care sintagma „limba moldovenească” să fie înlocuită cu „limba română”, să fie adus în discuţii în Parlament, pe motiv că va diviza şi mai mult societatea.

Proiectul de modificare a art. 13 din Constituție se află în Parlament și ar urma să fie dezbătut până la finele actualei sesiuni parlamentare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


timofei 21.03.2018 14:35

faptul ca nu exista o pozitia comuna la absoluti toti membrii denota ca se respecta libertatile fiecaruia in cadrul formatiunii, dar aici are Diacov dreptate, trebuie de pus punct acestor discutii pe care speculeaza Dodon!

realist 21.03.2018 15:37

Voi deschideti in toata ziua Constitutia si va afecteaza ca acolo nu scrie limba romana? Iaca pe mine nu ma afecteaza

Rustin 21.03.2018 17:31

Atat timp cat noi invatam romana de la clasele primare, ar trebui sa fie si in constitutie.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.10.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șantajul și bluful G...

22.10.2021 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Criza de logică și c...

18.10.2021 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Natalia Gavril...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Alexandr Stoianoglo trebuie să se întoarcă la conducerea Procuraturii Generale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md