03:05:48 31.05.2023
Stiri

O școală nouă românească a fost INAUGURATĂ la Cernăuți

Știri 12.01.2018 11:04 Vizualizări2270 Autor: Ziarul National


O școală nouă românească a fost INAUGURATĂ la Cernăuți Sursa: ziare.com

Teodor Meleșcanu, ministrul de Externe al României, și Liviu Pop, ministrul Educației, au participat, joi, la inaugurarea unei școli românești în Ucraina, în localitatea Iordănești din raionul Hliboca, regiunea Cernăuți.

„Inaugurarea școlii cu predare în limbă română din Iordănesti subliniază importanța pe care o acordăm minorității române și în mod special învățământului în limba română din Ucraina”, a declarat Teodor Meleșcanu la Cernăuți.

Meleșcanu a adăugat că România nu îi va uita pe cei care vorbesc limba română și a precizat că va sprijini Ucraina în domeniul educației.

„România nu o să îi uite niciodată pe cei care sunt vorbitori și care fac parte din etnia românească. Tot ceea ce ne stă în puteri facem pentru a vă ajuta, mai ales în cel mai important domeniu, care este domeniul educației și al școlii”, a mai spus Meleșcanu, conform paginii de Facebook a ministerului.

La finalul anului trecut, reprezentanții Ministerului Educației de la Kiev au declarat că Ucraina și-a însușit criticile Comisiei de la Veneția privitoare la Lege a Educației. Astfel, „n cazul școlilor cu predare în română și maghiară trecerea la studierea disciplinelor în limba ucraineană va fi treptată, iar procentul de discipline studiate în limba statului vecin va fi mai mic.”

Reforma sistemului de învățământ din Ucraina a stârnit un val de critici, comunitatea de români din Ucraina vorbind în toamna anului trecut despre un proces de lichidare a școlilor românești și de ucrainizare a minorităților etnice, scrie ziare.com.

Legea Educației adoptată de Parlamentul de la Kiev prevedea că în școli studiile se vor desfășura doar în limba de stat și astfel va fi desființat treptat sistemul de predare în limba minorităților naționale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.05.2023 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // „La ce bun o lume în...

26.05.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Integrarea europeană...

24.05.2023 09:14 Cazimir Țino Cazimir Țino // Învățămintele ultimul...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova va adera la Uniunea Europeană până în 2030?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md