09:50:10 27.03.2023
Stiri

Limba română, materie OBLIGATORIE în două școli din Italia. Reacția părinților italieni

Social 03.10.2015 17:08 Vizualizări2734 Autor: Stela Mihailovici
Limba română, materie OBLIGATORIE în două școli din Italia. Reacția părinților italieni


Două școli din regiunea italiană Lezio au introdus în programa școlară cursul obligatoriu de „Limbă, cultură și civilizație română”. Decizia a provocat nemulțumiri în rândul părinților italieni care susțin că românii ar trebui să învețe limba statului în care se află, și nu invers.

Școlile „Corrado Melone” şi „Ladispoli 1” au motivat că auintrodus cursul de limbă română pentru că 20% dintre elevii înscriși la studii sunt est-europeni, scrie actualitatea.it.

Noua materie va fi predată o dată pe săptămână, dar elevii au posibilitatea să-și ia facultativ încă o oră de limbă română. Cursurile sunt predate de profesori români, selectați în urma unui concurs organizat de Ministerul Educaţiei din România.

„Ar trebui să introducă limba engleză obligatorie sau materii mai importante. Orele de limba română ocupă prea mult în programa şcolară. Şi apoi, imigranţii sunt cei care ar trebui să ne înveţe limba, nu noi să învăţăm româna”, susțin părinţii elevilor italieni.

„Cursul nu afectează cu nimic celelalte discipline, dimpotrivă, reprezintă o oportunitate pentru elevii italieni şi favorizează integrarea. Oricum, programa şcolară era bine ştiută de ceva timp. Părinţii care protestează ar fi trebuit să o citească”, au declarat directorii celor două şcoli.

Politicienii partidului extremist Liga Nordului nu au ezitat să critice decizia instituțiilor de învățământ pe care o califică drept o „nebunie”.

„ În loc să îi punem să înveţe istoria, cultura şi legile italiene, noi îi obligăm pe copiii noştri italieni să înveţe limba şi cultură celor care vin aici. Ministerul să trimită imediat inspectori acolo, care să întrerupă această insultă pentru copiii noştri”, a declarat Massimiliano Fedriga, un reprezentant al Ligii Nordului.

Proiectul „Limbă, cultură şi civilizaţie românească” este finanţat de Guvernul României și este menit să favorizeze integrarea şi îmbunătăţirea relaţiilor dintre elevii români şi colegii lor italieni.


Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md