18:55:02 09.10.2024
Stiri

VIDEO // Putin, reacție ZEFLEMITOARE la adresa moldovenilor, după ce a impus un nou EMBARGO la fructe și legume: „Unde vor merge cu producția lor?”. Liderul de la Kremlin pretinde că Rusia aprovizionează și acum R. Moldova cu gaze

Actualitate 14.12.2023 16:14 Vizualizări2019 Autor: Ziarul National
VIDEO // Putin, reacție ZEFLEMITOARE la adresa moldovenilor, după ce a impus un nou EMBARGO la fructe și legume: „Unde vor merge cu producția lor?”. Liderul de la Kremlin pretinde că Rusia aprovizionează și acum R. Moldova cu gaze


Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a pomenit astăzi de mai multe ori R. Moldova și a avut o atitudine batjocoritoare la adresa agricultorilor moldoveni, după ce la începutul lunii decembrie Rusia a impus un nou embargo la importul fructelor și legumelor din R. Moldova. În cadrul conferinței sale de presă anuale, liderul rus a spus că R. Moldova este cea mai săracă țară din Europa și că prezența ei în Comunitatea Statelor Independente (CSI) nu valorează nimic.

„Construim procesele integraționiste în CSI exclusiv de bunăvoie și de interes pentru toți membrii. Între țările membre ale Uniunii Euroasiatice crește consistent schimbul de mărfuri, forța de muncă, capitalul, deschiderea pieței, plusurile rămase din URSS, limba rusă de comunicare, toate acestea cresc competitivitatea noastră, soluționarea mai multor probleme și provocări. Dacă (R.)Moldova nu vrea să fie parte a acestor procese, înseamnă că așa a decis conducerea de acolo. Pentru noi, prezența R. Moldova în CSI nu reprezintă nicio valoare. Dar noi nu îi refuzăm, pe nimeni nu alungăm. Vor să lucreze, atunci poftim, suntem bucuroși. Dacă nu vor, atunci e alegerea lor”, spus Putin.

În continuare, Putin a afirmat că R. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa și că ar fi primi și acum gaz rusesc. Mai mult, Putin a mințit că gazul rusesc ar fi mai ieftin decât cel cumpărat de pe piața internațională.

„R. Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa. Până de curând era cea mai săracă din Europa, iar acum Ucraina ocupă acest loc de cinste. Dacă una dintre cele mai sărace țări din Europa primește de la noi resurse energetice la prețuri mici, dar vrea să urmeze exemplul Germaniei, care cumpără gaz din SUA la un preț mai mare cu 30% decât cel livrat până nu demult de Rusia, atunci poftim. Ei au mai spus că refuză să mai primească gaz rusesc. De fapt, nu au refuzat ei nimic. Cum vor, așa să facă. Dacă au bani în plus, atunci să facă cum vor”, a adăugat liderul de la Kremlin.

CITIȚI și Un nou EMBARGO la importul fructelor și legumelor din R. Moldova impus de Federația Rusă din 4 decembrie. ANSA: „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova. Piața europeană apreciază produsele noastre”

Nu în ultimul rând, Putin i-a batjocorit și pe producătorii agricoli din R. Moldova, după ce Rusia a impus un nou embargo la fructe și legume, începând cu 4 decembrie curent.

„Producătorii agricoli din R. Moldova foloseau foarte activ piața rusă. Dar dacă nu vor, atunci nu avem nevoie. Unde vor merge ei cu producția lor? Vedeți că în Europa, în țări aliate ale Ucrainei, se blochează drumurile, astfel ca să nu pătrundă producția agricolă din Ucraina. Au închis tot. Fiecare are interesele sale și are cine lupta pentru ele… Unde vor merge moldovenii cu producția lor?”, a întrebat Putin.

Amintim că, recent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a anunțat că exporturile de cireșe din R. Moldova pe piața europeană au crescut de circa 35 de ori, cele de mere - de 11 ori, iar cele de prune - de circa două ori în zece luni ale anului 2023, comparativ cu anul 2021.

Astfel, dacă în anul 2021 R. Moldova a exportat circa 75 de tone de cireșe, în 2023 cifra a ajuns la 2 600 de tone. Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie tone, pe când în anul curent producătorii au exportat circa 11 mii de tone. Totodată, a crescut de circa două ori exportul de prune pe piața UE - de la 27 de mii de tone în anul 2021 la 55 de mii de tone în anul 2023.

O creștere semnificativă a fost înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte în UE circa 25 de mii de tone, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021.

„Consolidarea poziției Republicii Moldova pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din Republica Moldova către Uniunea Europeană. Astfel, șapte categorii de produse pot fi exportate fără restricții - roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri. Succesul exportului de fructe este datorat și eforturilor agricultorilor, care au făcut investiții în tehnologii moderne, aducând o valoare adăugată produselor noastre”, au explicat autoritățile de la Chișinău.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

04.10.2024 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // Klimenko, evoluția u...

30.09.2024 09:46 Nicolae Negru Nicolae Negru // Logica rezistenței

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md