21:09:22 17.06.2024
Stiri

Kazahstanul se RETRAGE dintr-un acord important al CSI, după ce Rusia a aplicat o lovitură puternică exportului de petrol kazah

Actualitate 08.07.2022 14:10 Vizualizări4474 Autor: Ziarul National
Kazahstanul se RETRAGE dintr-un acord important al CSI, după ce Rusia a aplicat o lovitură puternică exportului de petrol kazah


Kazahstanul se retrage din Acordul din 1995 al Comunității Statelor Independente (CSI) privind Comitetul Monetar Interstatal, transmite agenția Zonakz.net.

„Se aprobă protocolul privind încetarea acordului privind înființarea Comitetului Monetar Interstatal din 26 mai 1995, realizat la Minsk la 25 octombrie 2013”, se arată în decretul președintelui Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokaev.

Potrivit sursei citate, comitetul a fost creat pentru a promova organizarea cooperării multilaterale în domeniul plăților valutare și a relațiilor de credit, convergența și îmbunătățirea legislației valutare, care afectează decontarea multilaterală și relațiile de credit, precum și și metodelor de coordonare a politicilor monetare și valutare ale statele părți.

Citește și: Răzbunarea lui Putin. Liderul de la Kremlin PEDEPSEȘTE Kazahstanul, după ce președintelui Tokaev a refuzat să recunoască autoproclamatele republici din Donbas

De menționat că relațiile dintre Rusia și Kazahstan s-au răcit foarte mult luna trecută, după declarația președintelui Tokayev privind refuzul Kazahstanului de a recunoaște autoproclamatele republici din Donbas (LDNR). Ulterior, autoritățile ruse au dat o lovitură exportului de petrol kazah.

Tokayev s-a oferit și să ajute Europa să facă față crizei energetice cauzate de reducerea livrărilor de hidrocarburi din Rusia pe fondul războiului cu Ucraina.

Agențiile de presă ruse relatează că un tribunal din Novorossiysk (regiunea Krasnodar, Rusia) a dispus suspendarea operațiunii Consorțiului de conducte „Caspian” pentru 30 de zile, pe motiv de încălcare a mediului, notează The Moscow Times.

Acest terminal primește o conductă din Kazahstan cu o capacitate de 67 de milioane de tone pe an, după care petrolul este încărcat în cisterne și exportat.

Motivul formal al deciziei instanței a fost presupusa descoperire a „unor încălcări ale mediului” în activitatea consorțiului.

Compania a spus deja că va face recurs împotriva deciziei.

Analistul economic rus Anatoli Nesmiyan notează pe canalul său de Telegram că acest lucru este direct legat de declarațiile președintelui Tokaev la forumul economic de la Sankt Petersburg.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md