20:34:27 17.06.2024
Stiri

Un nou EMBARGO la importul fructelor și legumelor din R. Moldova impus de Federația Rusă din 4 decembrie. ANSA: „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova. Piața europeană apreciază produsele noastre”

Actualitate 04.12.2023 10:58 Vizualizări1283 Autor: Ziarul National
Un nou EMBARGO la importul fructelor și legumelor din R. Moldova impus de Federația Rusă din 4 decembrie. ANSA: „Embargoul rusesc nu are nicio legătură cu calitatea produselor din R. Moldova. Piața europeană apreciază produsele noastre”


Federația Rusă impune, începând de luni, 4 decembrie, un nou embargo la importul fructelor și legumelor din R. Moldova.

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a invocat, la sfârșitul săptămânii trecute, că ar fi depistat în produsele din R. Moldova mai multe insecte dăunătoare (Grapholita molesta, Frankliniella occidentalis, Bactrocera dorsalis ș.a.), care sunt interzise în statele Uniunii Economice Eurasiatice.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) arată că embargoul rusesc „nu are nicio legătură cu calitatea produselor din Republica Moldova” și că instituția nu a fost notificată oficial, până pe 1 decembrie 2023, de către autoritățile Federației Ruse despre intenția de aplicare a restricțiilor.

„Considerăm învinuirile aduse drept nefondate și pripite, deoarece Rosselhoznadzor a fost informat la timp despre acțiunile întreprinse de către autoritatea moldovenească la primele cinci notificări printr-un răspuns oficial, însoțit de rapoartele de laborator care demonstrează lipsa acestor dăunători în loturile de fructe și legume”, arată ANSA.

Instituția a ținut să puncteze că fructele și legumele moldovenești sunt exportate în peste 80 de țări ale lumii, sunt apreciate, în acest an dublându-se cantitățile de prune și de mere exportate în țările europene.

„În nicio țară, cu excepția Rusiei, nu au fost semnalate notificări asupra anumitor încălcări. Decizia autorităților rusești contravine principiilor fitosanitare internaționale și nu are la bază niciun argument real. Piața europeană, care are condiții stricte în ce privește calitatea produselor, are o cerere tot mai mare și apreciază fructele și produsele moldovenești. Rapoartele de laborator demonstrează lipsa dăunătorilor menționați în loturile analizate”, răspunde instituția responsabilă de siguranța alimentelor.

Aceeași sursă informează că, pe parcursul anului 2023, nu a primit nicio notificare despre probleme în raport cu produsele moldovenești, cu excepția ultimelor două luni, când la ANSA au venit opt notificări din partea autorităților rusești, dintre care trei perioada 24 - 29 noiembrie.

„ANSA a răspuns la toate, iar ultimele trei sunt în examinare și în cel mai scurt timp vor fi transmise răspunsuri oficiale. Cu părere de rău, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor constată că Serviciului Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse utilizează pârghii care contravin principiilor sanitare și fitosanitare, scopul acestora fiind altul decât protecția consumatorilor și a ramurii agricole din Federația Rusă”, acuză autoritățile de la Chișinău.

Menționăm că 63,9% din exporturile R. Moldova, realizate în perioada lunilor ianuarie-septembrie curent, au ajuns pe piața UE.

Cele mai multe produse din R. Moldova sunt vândute în România - 34,2%, în top urmând Ucraina - 16,3%, Italia - 6,7%, Germania - 5,4% și Cehia - 3,8%. Federația Rusă se află abia pe locul șase, pe piața rusă ajungând în acest an doar cu 3,6% din produsele moldovenești.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

14.06.2024 09:03 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce diferă preferi...

10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md