20:14:57 18.02.2020
 
Stiri

VIDEO, GRAV // Mai mult de JUMĂTATE dintre loturile de pește congelat aduse în R. Moldova, INFESTATE cu paraziți: Maia Sandu spune că peștele respectiv era comercializat în piețe sau pus pe masa copiilor din școli și grădinițe

Economie 10.10.2019 13:09 Vizualizări1517 Autor: Ziarul National
VIDEO, GRAV // Mai mult de JUMĂTATE dintre loturile de pește congelat aduse în R. Moldova, INFESTATE cu paraziți: Maia Sandu spune că peștele respectiv era comercializat în piețe sau pus pe masa copiilor din școli și grădinițe


Șaptezeci și trei de loturi de pește congelat din cele 124 aduse în R. Moldova în perioada 20 august - 4 octombrie curent erau infestate cu paraziți, dar rezultatele de laborator au fost măsluite și peștele a ajuns în piețele din R. Moldova, în instituțiile de învățământ, în spitale sau penitenciare.

Informația a fost prezentată astăzi de premierul Maia Sandu, care a făcut referire la rezultatele unei verificări efectuate de Corpul de control al prim-ministrului, în comun cu Poliția.

Neconformitățile au fost depistate în cadrul investigațiilor efectuate de Centrul Republican de Diagnostică Veterinară, dar instituția nu a informat Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), pentru ca aceasta să ia măsuri, inclusiv prin nimicirea peștelui congelat cu paraziți.

Mai mult, Centrul a eliberat agenților economici certificatele necesare, care le ofereau acestora dreptul de a comercializa peștele periculos pe teritoriul R. Moldova.

„Din informațiile Corpului de control, de regulă, e vorba de pește ieftin, loturile de pește cu paraziți nu ajung pe polițele magazinelor, ci sunt comercializate direct la instituțiile din Horeca, și instituții publice ca grădinițe, spitale, penitenciare și în piețe”, a spus prim-ministrul.

Premierul Maia Sandu a dispus ANSA să pornească o anchetă de serviciu și să suspende din funcție conducerea Centrului Republican de Diagnostică Veterinară.

Totodată, Sandu a cerut Ministerului Educației, celui al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, dar și Ministerului Justiției să verifice minuțios loturile de pește achiziționate în ultima perioadă de instituțiile din subordine, iar inspectorilor ANSA să identifice prin piețe sau instituțiile publice loturile de pește de import pentru a preveni consumul acestora.

Maia Sandu a mai cerut lista companiilor implicate în această schemă, introducerea lor în lista de interdicție a Agenției de Achiziții Publice ca aceste companii să nu mai poată livra produse instituțiilor publice.

În cazul peștelui cu paraziți a fost pornit un dosar penal.

„Aștept ca Procuratura, CNA, judecătorii care vor gestiona acest caz să apere interesul cetățenilor, sănătatea copiilor acestei republici și să aplice pedepse cu toată severitatea. Până justiția își face treaba, rog cetățenii să fie atenți când fac achiziții de pește”, a încheiat Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md