21:52:10 28.09.2020
 
Stiri

VIDEO // Comisia de anchetă pentru elucidarea JAFULUI bancar merge la Penitenciarul 13. Slusari vorbește despre ROLUL lui Iaralov. „Așteptăm informații din România, SUA și alte state”

Economie 31.07.2019 10:26 Vizualizări1885 Autor: Ziarul National
VIDEO // Comisia de anchetă pentru elucidarea JAFULUI bancar merge la Penitenciarul 13. Slusari vorbește despre ROLUL lui Iaralov. „Așteptăm informații din România, SUA și alte state” captură


Reprezentanții Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din R. Moldova și investigării fraudei bancare vor merge mâine, 1 august, la Penitenciarul nr. 13, unde îl vor audia pe condamnatul Veaceslav Platon.

Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unui briefing de presă susținut la Parlament, de către președintele Comisiei de anchetă, Alexandru Slusari.

Slusari a menționat că ieri la audieri s-a prezentat fostul ministru al Economiei, Andrian Candu, dar acesta nu a oferit multe informații.

„A încercat să facă show. Candu a spus că nu cunoaște, că nu este implicat în unele tranzacții. El a vorbit mai mult de anul 2014, dar primele noastre întrebări au fost despre 2011. Este vorba despre un contract semnat între Iuri Contievski, un reprezentant al lui Vaceslav Platon, și Otiv Prime Holding. Acest contract este semnat de Andrian Candu. Întrebat dacă a existat o tranzacție secretă despre cesiunea acțiunilor de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), produsă după atacurile raider din 2011, când au fost sustrase 18,54% de acțiuni, Candu a spus că nu cunoaște nimic. În scurt timp vom obține probe în scris despre acele tranzacții din 2011, care au reprezentat fundamentul jafului bancar”, a precizat Slusari.

Referitor la anul 2014, Candu a spus în fața comisiei că decizia privind acordarea garanțiilor de stat a fost coordonată cu FMI, Banca Mondială și că nu era altă ieșire din situație. „Întrebat dacă guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, poartă vina pentru ce s-a întâmplat în sectorul bancar între 2011-2014, domnul Candu a dat un răspuns evaziv. Cel mai important este faptul că guvernarea, care a acordat la 7 noiembrie 2014 garanții de stat de 9,5 miliarde de lei, nu a insistat ca la băncile respective să fie instalată administrație de stat, că nu s-au luat măsuri de precauție. Domnul Candu a confirmat acest fapt. Întrebat dacă în opinia sa ar fi vorba de o schemă criminală, domnul Candu a spus că nu. Dar în opinia noastră e vorba de o schemă criminală. 956 de milioane au fost scoase din BEM, Banca Socială și Unibank”, a adăugat Slusari.

Președintele Comisiei de anchetă spune că a intrat în posesia unor documente importante din perioada anului 2013, atunci când s-a produs emisia suplimentară la BEM. „Consilier la Ministerul Economiei era atunci nimeni altul decât Serghei Iaralov. Noi am intrat în posesia unei corespondențe interne în cadrul Guvernului, în care toate mesajele privind ce trebuie de făcut cu BEM, cum trebuie de făcut erau coordonate cu Iaralov”.

Slusari a mai adăugat că, după audierea lui Platon la Penitenciarul 13, va fi întocmit Raportul final al comisiei. Acest lucru se va întâmpla până la finele lunii august, iar în septembrie, odată ce Parlamentul își va relua lucrările, va fi prezentat în plen.

Ulterior, raportul va fi remis organelor de drept, în primul rând Procuraturii Generale.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Vadim 31.07.2019 12:12

Se face si Slusari ca lucreaza.

realist 31.07.2019 15:35

Slusari a primit o gramada de bani de la Platon ca sa-i spele din pacate

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md