AVERTISMENTUL unui fost vicepreședinte al Parlamentului: „Dodon ar putea FUGI din R. Moldova, așa cum au procedat și ceilalți OLIGARHI. În loc să stea la Penitenciarul nr. 13, Dodon își dictează condițiile sale procurorilor…”
Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, ar fi trebuit să-și petreacă sărbătorile de iarnă la Penitenciarul nr. 13, consideră fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandr Slusari. Acesta a lansat critici dure la adresa noii conduceri a Procuraturii Generale, care nu ar avansa în mai multe dosare în care ar fi implicat socialistul Igor Dodon.
Potrivit lui Slusari, nu e suficient ca Igor Dodon să fie doar suspectat că, în perioada anilor 2008 - 2009, și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu în interesul unui grup criminal organizat.
„Au trecut aproape două săptămâni de la audierea lui Igor Dodon în cauza privind importul energiei electrice în 2008. E vorba de un prejudiciul de circa 12 milioane de dolari. În continuare ce urmează? Procuratura Generală nu are nimic de spus societății? Igor Nicolaevici, cel care a negociat acest contract în detrimentul intereselor R. Moldova, a venit la procuratura ca la el acasă. Față de el nu a fost aplicată nici cea mai blândă măsură preventivă. El a cerut timp pentru familiarizarea cu materialele dosarului și anchetatorul a acceptat solicitarea lui, fără că să fie stabilită măcar următoarea dată a audierii”, se arată indignat Slusari.
Liderul Platformei „DA”, care în 2019 a făcut front comun cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova, inclusiv cu Dodon împotriva lui Vlad Plahotniuc, avertizează că fostul președinte ar putea fugi peste hotare.
„Ce se întâmplă? În loc să stea la Penitenciarul nr. 13, Igor Dodon își dictează condițiile procurorilor. Apropo, după trei luni de schimbări la Procuratura Generală, așa și nu vedem nicio mișcare pe dosarele „кулёк”, „Bahamas” sau îmbogățirea ilicită, care a fost reflectată în mai multe investigații jurnalistice. Se dorește ca Dodon să plece din republică, așa cum au fugit ceilalți oligarhi? Sau dânsul are garanții geopolitice de imunitate?”, se întreabă Slusari.
Amintim că fostul ministru al Economiei și Comerțului pe timpul guvernării comuniste, Igor Dodon, a fost recunoscut, pe 29 decembrie 2021, în calitate de bănuit în dosarul „Energocom”.
„Remarcăm că, în cadrul audierilor de astăzi, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este bănuit. Concomitent, dumnealui pentru ziua de azi nu a dat careva declarații, solicitând acordarea unui termen pentru a discuta cu apărătorii săi și a se pregăti de audieri, ținând cont de complexitatea cazului”, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.
Astfel, în privința lui Igor Dodon a fost aplicată măsura procesuală de constrângere sub formă de obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală.
Citește și: Dodon ar avea IMUNITATE asigurată de RUȘI, va scăpa basma curată în dosarul „KULIOK” și nu doar. Mocanu: „Dodon a revenit acasă imediat ce a fost semnat acest acord, deoarece a fost parte a înțelegerilor politice dintre „Gazprom” și Guvern”
Citește și: Dodon, aflat la Moscova, le arată din deget POLITICIENILOR de la Chișinău, care îndrăznesc să opună rezistență la presiunile făcute de Rusia: „Faceți alianțe cu cine vreți, dar niciodată să nu-i ATINGEȚI pe ruși”
Procuratura subliniază că bănuiala adusă lui Igor Dodon este legată de activitatea acestuia din perioada anilor 2008 - 2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al Economiei și Comerțului în Guvernul condus de Zinaida Greceanîi. Mai exact, din poziția pe care o avea la acel moment, Dodon a eliberat avizul în baza căruia, în mai 2008, a fost semnat contractul privind procurarea energiei electrice pentru R. Moldova, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.
Urmare a acțiunilor nominalizate, statului, reprezentat de SA „Energocom”, i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de 11 927 173 de dolari, echivalentul a 123 957 916 de lei, bani care au fost transferați ulterior pe conturile unor companii off-shore.
Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai R. Moldova, conchide sursa citată.
La rândul său, Igor Dodon afirmă că, prin invitarea lui la audieri, actuala guvernare „încearcă să schimbe accentele înainte de Anul Nou”.
„Se putea de discutat și după Anul Nou, nimeni nu fuge nicăieri. S-a dorit anume astăzi, cu două zile înainte de Anul Nou, ca oamenii să aibă ce discuta (Dodon a fost chemat la audieri inițial pe 27 decembrie, dar a plecat din republică atunci - n.r.). Încearcă să acopere nemulțumirea societății legată de creșterea prețurilor. Eu îi înțeleg. Dar n-o să-i ajute. Acum încearcă să speculeze. Băi băieți, liniștiți-vă... 14 ani în urmă, căutați nu știu ce. Cu tentative de acestea m-am mai ciocnit cu patru ani în urmă”, a spus Dodon, după ce a ieșit de la audieri.
Cercetătorii din Republica Moldova și România, 90 de milioane de lei pentru proiecte comune: „Diplomația științifică, noile tehnologii nu au granițe, cu atât mai mult când vorbim aceeași limbă și care avem o mare parte de istorie comună”
Un expert în securitate ironizează pe seama logicii lui Putin, care anticipează o escaladare a războiului, dacă Rusia va fi atacată cu rachete occidentale: Ucrainenii atacă din 2022, cu rachete britanice, regiunile ocupate, declarate „pământ rusesc”
România și alte state care au relații bilaterale cu R. Moldova ar putea apăra statul nostru, dacă ar fi amenințat militar, spune Mircea Geoană: „R. Moldova nu este amenințată de niciun risc de natură militară în acest moment”