06:03:04 24.05.2024
Stiri

Veste bună pentru agricultori. Investițiile în acest sector vor fi extinse

Economie 20.08.2015 13:59 Vizualizări2291 Autor: Galina Munteanu
Veste bună pentru agricultori. Investițiile în acest sector vor fi extinse


Investițiile în reformarea infrastructurii de irigare din R. Moldova vor continua din fondurile disponibile, chiar dacă, după 1 septembrie curent, Programul Compact al Guvernului SUA își va încheia activitatea.

Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi a premierului Valeriu Streleț cu Consiliului de Observatori (CO) al Fondului Provocările Mileniului (FPM) Moldova.

În acest scop, membrii CO au propus reorganizarea instituției FPM Moldova, care va asigura durabilitatea investițiilor Programului Compact efectuate în ultimii cinci ani. Noua structură va susține activitatea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigare, extinderea suprafețelor irigate, promovarea modelelor de reabilitare a sistemelor de aprovizionare cu apă și identificarea investițiilor necesare pentru renovarea, în continuare, a infrastructurii de irigare.

Resursele necesare pentru continuarea reformării sectorului de irigare vor fi folosite din fondul de refinanțare, format ca urmare a rambursării creditelor Compact, contractate de producători agricoli din fondurile Corporației Provocările Mileniului. Activitățile vor fi realizate în perioada 2016-2017.

„Exprimăm recunoștință pentru toate lucrările efectuate cu sprijinul Dumneavoastră. Rezultatele sunt vizibile, iar cetățenii sesizează schimbările care au avut loc pe parcursul ultimilor ani. Mizăm pe continuarea unei bune colaborări cu Guvernul SUA”, a menționat Valeriu Streleț.

Totodată, premierul a solicitat ca noua structură să participe și la eventuala elaborare a unui nou Program Compact, orientat spre excluderea constrângerilor energetice.

Directorul rezident de țară al Corporației Provocările Mileniului, Leslie McCuaig, a declarat că Guvernul SUA percepe Programul Compact ca o investiție în viitorul Republicii Moldova. „Parteneriatul între Corporația Provocările Mileniului și Guvernul Republicii Moldova nu se încheie odată cu Programul Compact 1. Acesta va continua pentru asigurarea durabilității investițiilor efectuate în infrastructura rutieră și sectorul agricol”, a subliniat Leslie McCuaig.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii Consiliul de Observatori au audiat raportul despre rezultatele obținute de Programul Compact și activitățile ce vor fi desfășurate după 1 septembrie. Astfel, în perioada implementării Programului Compact, 2010-2015, au fost reparați 96 de km de drum național și circa 20 de km de drumuri locale, au fost construite circa 22 de km de trotuare și două poduri noi, iar alte 13 au fost reconstruite.

În aceeași perioadă, au fost inițiate lucrări de reconstrucție a zece sisteme de irigare care va permite irigarea a circa 12 mii de hectare de teren agricol. S-a oferit asistență în crearea a 11 Asociații ale Utilizatorilor de Apă pentru irigare, care întrunesc circa șase mii de fermieri, și s-a acordat suport fermierilor în valoare de circa 14 milioane de dolari în accesarea finanțelor pentru investiții în infrastructura post-recoltare și echipamente agricole.

Programul Compact a fost cel mai mare program de asistență de care a beneficiat R. Moldova, oferit pentru a contribui la creșterea economică și reducerea sărăciei prin reabilitarea infrastructurii drumurilor și susținerii tranziției la agricultura performantă. Valoarea programului a fost de 262 de milioane de dolari oferiți de Guvernul SUA prin intermediul Corporației Provocările Mileniului.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md