15:26:13 23.05.2024
Stiri

Guvernul Chicu pune pe seama FMI refuzul de a îndeplini cerințele agricultorilor: „În manieră de bătaie de joc, prim-ministrul mi-a propus să scriem acest document în doi”

Actualitate 17.08.2020 18:30 Vizualizări1834 Autor: Ziarul National
Guvernul Chicu pune pe seama FMI refuzul de a îndeplini cerințele agricultorilor: „În manieră de bătaie de joc, prim-ministrul mi-a propus să scriem acest document în doi”


Măsurile fiscale pentru ajutorarea agricultorilor, propuse de Guvernul Chicu, nu ar avea sorți de izbândă, lucru recunoscut de premierul Ion Chicu și ministrul Finanțelor, Serghei Pușcuța. Despre acest lucru a anunțat astăzi vicepreședintele Parlamentului și membrul grupului de lucru pentru identificarea soluțiilor pentru agricultorii afectați de secetă, Alexandru Slusari.

„Am părăsit acum ședința de lucru cu participarea prim-ministrului Chicu. Am simțit clar, astăzi, că se dorește tergiversarea rezolvării unor probleme ale fermierilor disperați și se urmărește menținerea revendicărilor agricultorilor la nivelul promisiunilor. Astăzi am mai aflat că proiectul legii privind reeșalonarea datoriilor față de bănci nu are nicio perspectivă în opinia Guvernului, întrucât nu va fi acceptat de FMI. În manieră de bătaie de joc, prim-ministrul mi-a propus să scriem acest document în doi. Proiectul cu achitarea unor impozite ale agricultorilor prin rambursarea TVA în cont la fel trebuie să fie coordonat cu FMI. Ministrul Pușcuța a remarcat că, cel mai probabil, avizul va fi unul negativ. Bine, dar oare acest lucru nu a fost cunoscut de guvernare sâmbătă, când toți fermieri insistau asupra unor decizii de promptitudine maximă? Ideea de a elimina pentru anul curent certificatul privind lipsa restanței la buget în general a fost respinsă”, a remarcat Slusari.

Citește și: Premierul Chicu îi îndeamnă pe agricultori să accepte compensații de 1 500 de lei la hectar, pentru că ar putea să NU primească nici acești bani „Nu putem accepta ULTIMATUMUIRI. Și acește 300 de milioane au fost realocate”

Deputatul este convins că o soluție pentru agricultori poate fi găsită, fără a miza pe un răspuns favorabil din partea FMI: „Am propus ca, în cazul în care pe celelalte segmente nu putem oferi agricultorilor afectați soluții rapide și punem în pericol acordul cu FMI, haideți să alocăm până la 1 septembrie nu 300, dar 500 de milioane de lei pentru compensarea pierderilor. Am arătat explicit și două variante de realocare ale surselor pe intern: de la supermarketuri și benzinării - la agricultură. Nu s-a acceptat nici asta”.

Citește și: VIDEO // Protestul AGRICULTORILOR continuă. Fermierii au propus mai multe soluții autorităților, dar acestea sunt ignorate. La Chișinău sunt așteptați și agricultorii din alte raioane, care ezită să se pornească spre capitală

În acest context, Slusari spune că temerile sale s-au adeverit – guvernarea ar trage de timp.

„Nu o dată am menționat că nu avem nevoie de dialog de dragul dialogului sau a PR-ului unor politicieni, care se arată încântați de o eventuală coaliție largă. Însă acum vedem că guvernarea caută pretexte pentru a trage de timp și a nu face ceea ce a promis. Totodată, declarăm că niciodată nu vom face figurație pentru mimarea dialogului, de care guvernarea profită doar pentru a minți fermierii. În spatele protestatarilor stau zeci de mii de cotași și salariați. Vreau să cunosc în spatele cui se află unele agroholdinguri mari, care își doresc și așteaptă falimentarea producătorilor mici și mijlocii din satele noastre”, a conchis Slusari.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md