00:46:30 23.05.2024
Stiri

Soluția GUVERNĂRII pentru ajutorarea agricultorilor afectați de secetă – deschiderea unui CONT SPECIAL, unde toți doritorii, inclusiv partenerii externi, să ofere DONAȚII

Actualitate 12.08.2020 14:33 Vizualizări1726 Autor: Ziarul National
Soluția GUVERNĂRII pentru ajutorarea agricultorilor afectați de secetă – deschiderea unui CONT SPECIAL, unde toți doritorii, inclusiv partenerii externi, să ofere DONAȚII


Actuala guvernare PSRM – PD recunoaște că nu are la dispoziție resurse financiare pentru a satisface revendicările agricultorilor afectați de secetă, în afară de cele 300 de milioane promise de Guvern. Astfel, pentru a identifica resurse pentru agricultorii ieșiți la proteste, guvernarea a decis să deschidă un cont special pentru donații.

„Am decis să deschidem un cont special unde toți doritorii pot să vină cu un ajutor pentru agricultori. Sunt convins că și partenerii externi vor veni cu un suport în acest sens”, a declarat astăzi Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, în cadrul căreia s-a discutat despre revendicările înaintate de agricultori.

Citește și: VIDEO // Ședința CSS nu s-a soldat cu NIMIC pentru agricultori. Dodon: „Blocarea străzilor nu va aduce mai mulți bani la buget. Am alocat tot ce se putea de alocat”. Securitatea ALIMENTARĂ nu e în pericol

Și PD solicită misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale să sprijine R. Moldova în contextul secetei severe cu care se confruntă republica noastră. Astfel, liderul PD, Pavel Filip, a adresat un mesaj misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale acreditate în R. Moldova, solicitând „examinarea posibilității de a oferi sprijin autorităților de la Chișinău, în contextul secetei severe”.

Filip a menționat că lipsa precipitațiilor în perioada de toamnă-iarnă a compromis semănăturile de toamnă în măsură de 25% în regiunea de Nord și până la 60-100% în regiunile de Centru și Sud ale țării. „Din cele 303 mii ha de semănături examinate de către comisiile specializate, 259 mii ha s-au dovedit a fi afectate. La unele culturi, în special cerealiere, roada poate fi cu 50% mai mică față de cea estimată. Mai mult, această evoluție vine în cel mai nepotrivit moment, în care noi ne străduim să acoperim resursele financiare suplimentare, necesare pentru combaterea pandemiei”, se arată în mesaj.

Potrivit lui Pavel Filip, suportul partenerilor de dezvoltare va permite compensarea parțială a pierderilor fermierilor și le va oferi acestora posibilitatea de a se pregăti mai bine pentru roada viitoare. „Agricultura rămâne esențială pentru securitatea alimentară a țării mele și contăm mult pe înțelegerea și ajutorul domniilor voastre”, a subliniat președintele PD.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md