13:52:56 30.09.2020
 
Stiri

Veniturile din ultimii ani ale lui Viorel Morari și ale rudelor sale, făcute PUBLICE: „Unul dintre cei mai de încredere pioni sau executori ai regimului lui Plahotniuc, care a reușit să joace bine rolul de victimă”

Anticorupție 16.12.2019 15:30 Vizualizări3483 Autor: Ziarul National
Veniturile din ultimii ani ale lui Viorel Morari și ale rudelor sale, făcute PUBLICE: „Unul dintre cei mai de încredere pioni sau executori ai regimului lui Plahotniuc, care a reușit să joace bine rolul de victimă” moldova24.md


Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, ar fi fost „unul dintre cei mai de încredere pioni sau executori (profesioniști) ai lui Vladimir Plahotniuc”, care a reușit să joace bine rolul de victimă a regimului Plahotniuc. „Sub acest rol de victimă, imediat după declanșarea scandalului „Andy`s Pizza”, s-a eliberat „la timp” de la conducerea Procuraturii Anticorupție, pentru ca mai pe urmă să revină „pe cal alb” sub guvernarea blocului ACUM”, se arată într-un material publicat de moldova24.md.

După ce reia acuzațiile pe care presa le-a primit prin mail de la persoane anonime cu puțin timp înainte ca Morari să fie suspendat de la șefia Procuraturii Anticprupție, acest site publică și veniturile pe care le-ar fi obținut procurorul, dar și rudele sale din ultimii patru ani. Între averea reală a familiei Morari și veniturile indicate ar exista o mare discrepanță, arată aceeași sursă.

Citește și: Sturza: „Morari victimă? Vrea să-l gâdile la tălpi pe Dodon? Nu cred. El vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor”

Faptul că Viorel Morari avea acces liber la GBC nu mai contează, menționează sursa citată. „În societate există mai multe persoane care au suferit de pe seama acestei mafii, dar mai ales a mafiei din justiție și le este frică până în prezent să se adreseze în instanțe. Cel mai mult a avut de suferit statul. Această caracatiță nu ar fi funcționat, dacă nu ar fi drujba lui Morari cu persoane hapsâne pe care tot el le-a infiltrat la funcții-cheie, cum este, spre exemplu, Dorin Compan. Din păcate, justiția moldovenească nu a documentat corupția procurorului anticorupție, însă este destul de „grăitoare” situația lui materială, adică a rudelor până nu demult sărace”, se spune în material.

De asemenea, în material se face referire și la „caracterul disimulat și disproporționat al veniturilor declarate”. „Ca persoană cu funcție de demnitate publică, în perioada anilor 2014 – 2019 ar fi dobândit, pe numele rudelor, afaceri și bunuri mobile și imobile valoarea cărora depășește mijloacele și veniturile declarate”.

Potrivit datelor oficiale, în perioada anilor 2014 – 2018, procurorul Viorel Morari și rudele apropiate, ar fi obținut următoarele venituri:

MORARI Viorel Gheorghe – 1 425 262,98 lei, din care 42 100 lei a constituit ajutorul material din partea părinților, diurne: 7 596 euro și 1 547 dolari.
VIERU Nadejda Ion (soția) – 435 236,43 lei, din care 117 243 lei a constituit indemnizațiile alocate de CNAS și 3 600 RON indemnizațiile alocate de Direcția Asigurări Sociale Vaslui.
MORARI Oleg Gheorghe (frate) – 785 786,08 lei.
MORARI Eugenia Stepan (mama) – 112 465 lei.
MORARI Gheorghe Ivan (tata) – 45 763,44 lei.
DURBALĂ Vera Andrei (soacra) – 0 lei.
DURBALĂ Ion Vladimir (socru) – 251 578,35 lei.
MOROI Nicolae Gheorghe (cumnat) – 846 578,52 lei.
MOROI Ana Ion (cumnata) – 151 860,74 lei.

„Încă din perioada activității în Procuratura Generală, Viorel Morari a obținut anumite dividende financiare pe care le-a investit în afaceri de familie. Inițial, în anul 2013, mama acestuia, Eugenia Morari, a fondat SRL „IRAROM-GRUP” (înregistrată la 11.12.2013, cu un capital social de 3 907 290 de lei, având ca genuri de activitate în domeniul comerțului cu amănuntul în magazine nespecializate, vânzarea de produse alimentare, băuturi și produse de tutungerie importul și comercializarea benzinei, motorinei și a gazului lichefiat), compania fiind administrată de fratele procurorului, Oleg Morari.

Circumstanțele fondării și dezvoltării întreprinderii comportă elemente de proveniență suspectă a mijloacelor financiare. Sub gestiunea companiei, familia Morari a inițiat afaceri în domeniul comercializării petrolului. În acest scop, Viorel Morari ar fi finanțat procurarea terenului care a fost înregistrat pe numele mamei sale cu nr. cad. 3449106.002, cu suprafața de 0,12 ha, fiind edificată o construcție cu două nivele cu infrastructură destinată pentru stațiile PECO în valoare estimativă de cca 100 000 de euro”, scrie sursa citată.

Între anii 2015 – 2016, familia Morari ar dezvoltat afaceri în producerea energiei electrice din surse regenerabile, prin construcția parcului eolian (cu livrare în rețea). „În perioada vizată, SRL „Irarom-Grup” a procurat și a instalat trei stații eoliene de producere a energiei electrice (2 stații pe teritoriul adiacent uzinei de zahăr din or. Dondușeni și 1 stație în sat. Țaul, r-nul Dondușeni). În prezent, este în proces de construcție a 4-a stație eoliană. Deși, acestea ar fi second-hand, potrivit estimărilor specialiștilor, investiția ar fi estimată la cca 2 000 000 de euro. În perioada anilor 2016 – 2019, SRL „IRAROM-GRUP” a importat elemente pentru construcția stațiilor eoliene în valoare totală de 9 724 115,92 de lei.

Potrivit unui site de referință (https://en.wind-turbine.com), o stație second hand ar valora 115 000 de euro, fără cheltuieli de dezinstalare (în Germania/Polonia etc.), transportare și instalare (în Republica Moldova). La acest preț ar urma să se adauge și plățile vamale”.

Autorii materialului spun că stațiile eoliene instalate de către familia Morari ar activa cu derogări de la normele și condițiile tehnice, iar din această cauză au loc deconectări periodice a energiei electrice în rândurile consumatorilor din localitățile apropiate.

„Situația respectivă a creat mai multe nemulțumiri din partea locuitorilor și probleme în activitatea SA „RED Nord-Vest”. În aplanarea conflictelor, s-a implicat nemijlocit Viorel Morari care a acționat prin intermediul directorului general al SA „RED Nord-Vest” din acea perioadă. Reprezentanții SRL „IRAROM-GRUP” ar fi încercat să evite declararea în vamă, la scoaterea din țară, a sumei de cca 900 000 de euro, destinată achitării la achiziționarea stațiilor eoliene”.

Viorel Morari nu a comentat, deocamdată, aceste acuzații. Anterior, acesta menționa că are loc o campanie de denigrare a sa, urmare a dosarelor penale inițiate pe numele unor persoane influente.

Mai multe detalii AICI.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.09.2020 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Președinte pe vremea...

27.09.2020 10:02 Ziarul National Alecu Reniță // Factura pentru întârz...

25.09.2020 09:04 Ziarul National Nicolae Negru // Dodon, în campanie e...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile prezidențiale, programate să aibă loc pe 1 noiembrie 2020, trebuie amânate din cauza pandemiei de COVID-19?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md