23:34:12 18.02.2019
 
Stiri

Unionismul în campanie electorală

Opinii 17.10.2014 09:40 Vizualizări2521 Autor: Vasile Gârneț
Unionismul în campanie electorală

Contre-jour // Indiferent de viteza cu care vom reuși să clădim „cărămizile” viitorului nostru comun, discuția despre Unire nu poate fi interzisă

O temă în campaniile electorale din România și din R. Moldova este unionismul. Dacă în Basarabia subiectul este abordat cu discreție, niciunul din partidele proeuropene parlamentare nu-și asumă pe față obiectivul unionist, în România toți candidații la președinție vorbesc despre Unire ca despre un punct esențial al programului lor. Mesajele pe care le lansează în Republica Moldova îi vizează, în primul rând, pe basarabenii cu pașaport românesc, care vor fi așteptați la urne în cele două tururi de scrutin – pe 2 și 16 noiembrie.

Însă apelurile unioniste sunt receptate nu numai de românofili, ci și de cercurile moldoveniste, antieuropene și antiromânești, care și-au făcut din „suveranitate” și „statalitate” niște vaci sacre. Astfel ia naștere și este amplificat până la absurd un fals pericol: imperialismul românesc. Deși adevărata amenințare la adresa securității și independenței R. Moldova vine din partea Rusiei. Numai reaua-credință te-ar împiedica să recunoști acest lucru.

Socialistul Dodon, cel care a traversat R. Moldova cu rockeri și trubaduri sovietici, iar acum poartă moaște de sfinți ruși prin republică în căutare de voturi, este una din trompetele cele mai stridente care „denunță” unionismul românesc. Dacă prim-ministrul Iurie Leancă s-a fotografiat alături de premierul român Victor Ponta, cu ocazia donării celor o sută de autobuze pentru școlile din Republica Moldova, a fost suficient ca să fie etichetat „unionist”. Pentru că – ține minte Dodon – Ponta a vorbit despre Unire la Alba-Iulia, deși între timp premierul român și-a nuanțat declarațiile, afirmând că Unirea se va realiza în cadrul Uniunii Europene și, dacă se va face, va fi un act democratic, cu participarea poporului de pe ambele maluri ale Prutului, în niciun caz o anexare, cum procedează Rusia.

Mesajele unioniste din România provoacă și dezaprobări mai ponderate, care invocă de asemenea „suveranitatea” și „statalitatea” R. Moldova, dar puse în legătură cu integrarea europeană. Într-un comunicat recent, Partidul Democrat pledează pentru relații bune cu România, dar precizează totodată că mesajele unioniste (este vizată în special Elena Udrea) „tensionează atmosfera din societate și pot genera reacții radicale contrare, de care nimeni nu are nevoie”.Pentru a clarifica lucrurile, ar trebui să ne întrebăm ce s-ar întâmpla cu democrația și cu drepturile omului în cazul în care R. Moldova și-ar pierde independența în favoarea Estului sau Vestului?... Proiectul anexionist al Rusiei înseamnă lichidarea valorilor democratice, instaurarea unui regim polițienesc – este exact situația din Crimeea ocupată de Putin! –, ca să nu mai vorbim de soarta limbii române. Unirea cu România ar aduce R. Moldova în cadrul unui proiect mult mai avansat din punct de vedere democratic și al statului de drept, asigurat de apartenența țării la Uniunea Europeană și NATO.

În realitate, fluturarea steagului unionist pe timp de alegeri reprezintă o goană indecentă după voturi. Prezidențiabilii români câștigă pe sentimentele pozitive, iar unii politicieni moldoveni pe sentimentele negative pe care aceleași sloganuri le trezesc în Basarabia. Or, Unirea se face prin investiții economice, burse de studii, poduri peste Prut, căi ferate, conducte de gaz, linii electrice interconectate, biblioteci, presă, teatru, reviste literare etc.

Indiferent de viteza cu care vom reuși să clădim „cărămizile” viitorului nostru comun, discuția despre Unire nu poate fi interzisă. Pentru că trăim în democrație.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!anti-"uniri", PRO-INDEPENDENTA 19.10.2014 19:15

SFANTA LIBERTATE cucerita prin jertfe dupa 500 de ani de neintrerupte ocupatii imperiale si "fratesti" a Moldovei de Est, ex-Basarabia, ex-Republica Democratica Moldoveneasca, ex-RSSM, azi R.Moldova. INDEPENDENTA NATIONALA si SUVERANITATEA STATALA - a niciunui din cele 200 de state de pe glob, inclusiv a R.Moldova, NU POATE FI SUBIECT DE DISCUTIE, negocieri, schimb, targ, vanzare, cersire, cedare, revizuire, speculatii etc. E suficient ca odata poporul si-a declarat VOINTA de a fi NATIUNE INDEPENDENTA si STAT SUVERAN, consfintite in Constitutia tarii, dupa care orice discutii, sugestii, "pofte", actiuni de LICHIDARE a Independentei Nationale si a Suveranitatii Statale, oricum nu s-ar numi si oricum n-ar fi camuflate - sunt de-facto actiuni ANTICONSTITUTIONALE, pun in pericol ordinea legala, constitutionala existenta in stat, ameninta SECURITATEA NATIONALA si se cer pedepsite conform Legii. Nu e in drept niciunui stat sa initieze, sa promoveze planuri,"proiecte" de lichidare a Independentei Nationale a unui alt stat - dreptul international califica asemenea acte drept AMESTEC in afacerile interne, NERESPECTARE a Independentei Nationale, AGRESIUNE, OCUPATIE NATIONALA. Romania desi de-iure a recunoscut Independenta Nationala a RM, de-facto deja de mai multi ani - ATENTEAZA in mod subversiv asupra Independentei Nationale a R.Moldova, duce (la fel ca Rusia in Ucraina) un "razboi hibrid" CONTRA INDEPENDENTEI NATIONALE a natiunii civice moldave a R.Moldova, contra semnelor sale nationale distinctive, neromanesti, contra numelui de limba oficiala constitutionala a statului si contra numelui de identitate nationala moldoveneasca de moldoveni ai R.Moldova. Unica deosebire fata de Rusia e ca structurile parastatale - "consiliul unirii" etc. nu-si inarmeaza "omuletii" sai "tricolori" si nu proclama intreg teritoriul RM sau pe municipii, raioane aparte - sub jurisdictia Romaniei. Ca in veacul de apoi - fratele mai mare il ameninta pe "fratele mai mic" nu cu moartea, ocupatia, capitularea, anexarea teritoriala, ci, vezi domane, numai cu..."unirea". In actul urmator al dramei nationale "Miorita" baciul moldovan rasaritean - nu are alta solutie deca sa-si APERE pamantul turma si DREPTUL de fi LIBER si STAPAN pe mosia sa, pe sfantul pamant al Moldovei mostenit de la Stefan cel Mare. Ne vom lupta pe viata si moarte cum se lupta si fratii ucraineni - fara jertfe nu se poate - LIBERTATEA si INDEPENDENTA nu se da nimanui de pomana, nici chiar "fratelui" pofticios de pamant si avere straina.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.02.2019 09:00 Nicolae Negru Suveranitate limitată, „statalism” fals

15.02.2019 09:28 Nicolae Negru Petru Cărare și cele două pălării ale...

11.02.2019 09:13 Nicolae Negru Unde se întâlnesc pro-Moldova lui Pla...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Procuratura Generală trebuie să deschidă un dosar penal după declarațiile lui Ilan Șor potrivit cărora acesta i-ar fi finanțat două campanii electorale anterioare și i-ar fi pus la dispoziție avionul privat președintelui Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md