08:16:48 24.09.2021
Stiri

Peisaj după alegeri: cum să eviți o temă care te descalifică

Opinii 24.11.2016 12:06 Vizualizări4309 Autor: Vasile Gârneț
Peisaj după alegeri: cum să eviți o temă care te descalifică


Contre-jour

În toată forfota de după alegerile prezidențiale din 13 noiembrie, este interesant să urmărești evoluția comentatorilor și analiștilor din holdingul lui Plahotniuc, experți care și-au ales drept țintă predilectă prestația Maiei Sandu în alegeri. Nu faptul că opțiunea de vot a basarabenilor a fost deturnată de o clică mafiotă se discută în emisiuni, în pagini de ziare și pe rețelele de socializare, ci se comentează copios, cu detalii și analize sofisticate, pe marginea defectelor Maiei Sandu: că este un lider slab, nepregătit, naiv, motiv pentru care a pierdut alegerile și că, prin urmare, ar trebui să-și dea demisia, că așa se procedează în partidele din Occident. Cum observa, scurt, dar foarte plastic, Sorin Ioniță, Maia Sandu – care n-a avut bani de campanie și nici expunere mediatică – se face vinovată, în opinia acestor mercenari, de înfrângerea la care tocmai ei, simbriașii lui Plahotniuc, au contribuit decisiv.

I s-a reproșat Maiei Sandu că a abordat cu prea puțină hotărâre chestiuni de geopolitică: n-a punctat decisiv pericolul Rusiei, nu l-a demascat pe Dodon ca agent plătit al unui stat străin, n-a insistat pe aderarea noastră la NATO, ca singură umbrelă protectoare a Moldovei, a neglijat strategia sau miza votului etnic și a vorbit despre o iluzorie „națiune civică moldovenească” (deși despre așa ceva n-a vorbit niciodată!). Pe de altă parte, tot acești comentatori i-au reproșat că n-a știut să atragă de partea ei mișcarea unionistă, fiind reticentă și evitând deliberat acest subiect. (Acum stau și mă gândesc, cunoscând realitățile din Moldova: ar fi câștigat Maia Sandu mai multe voturi, dacă îi dădea un ultimatum lui Putin să-și retragă trupele de ocupație din Transnistria și dacă ar fi declarat că va face Unirea în 2018?). S-au rostit și alte reproșuri la adresa Maiei Sandu: că este arogantă, că n-are priză la omul simplu, că e prea intelectuală...

Toate aceste interpretări și acuzații nu sunt decât o eschivă în fața adevăratei teme pe care analiștii holdingului ar trebui să o ia în discute: capturarea statului de către clanul lui Plahotniuc și faptul că nimic în Moldova nu se va schimba atâta timp cât această grupare deține frâiele puterii. Ei, acești comentatori pasionați, îngrijorați de destinul Moldovei, n-au voie să rostească numele celui care a ales pentru siguranța și confortul său personal – nu pentru binele Moldovei! – să-l facă pe Dodon președinte. Și tot acești „experți ai inefabilului” se feresc să vorbească despre campania absolut jegoasă pe care a avut-o Dodon și susținătorii săi în aceste alegeri. Doar la ruși mai găsești o revărsare atât de intensă de calomnii și diversiuni – socialistul nostru de acolo și-a luat modelul. Și toxicitatea pe care a degajat-o Dodon a dat roade. Am văzut cu toții, după alegeri, interviuri cu persoane din provincie care își motivau opțiunea de vot pentru Dodon, spunând că acesta este un adevărat patriot statalist și că-i iubește pe moldoveni. El va da ordin să fie prețuri sovietice la pâine și la salam, iar celălalt candidat va aduce pe capul nostru refugiați sirieni, jandarmi români și trupe NATO – „nu sunt minciuni, s-a spus la televizor, am citit despre asta și în ziarul „Socialiștii!”.

Dodon trebuie condamnat pentru că a răspândit în toată Moldova zvonuri false și murdării la adresa oponentului său, bulversând mintea basarabenilor, creând teamă, ațâțând fobii, instaurând o stare de insecuritate națională, așa cum o face și după 13 noiembrie, certându-ne cu vecinii și cu partenerii noștri de dezvoltare – pesemne i s-a urcat „președinția” la cap. Un asemenea șef de stat nu poate avea niciun fel de legitimitate, nu se poate pretinde „președinte al tuturor cetățenilor”. Ca să ai respectul lor, trebuia să fi învins într-o luptă dreaptă și cinstită.

După o repliere rușinoasă, când a fost obligat să-și anunțe de pe foaie retragerea din campanie (cu un ton de parcă și-ar fi citit propria sentință), supravegheat atent de adevăratul șef al PD-ului, Vlad Plahotniuc, ca prin minune a reapărut și Marian Lupu. Și el este supărat pe Maia Sandu că n-a învins în alegeri, că n-a știut să profite de ajutorul dezinteresat pe care i l-a oferit Partidul Democrat, că a dat cu piciorul în alegătorii PD, isterizând populația cu sintagme de genul „stat captiv”, „oligarhi pușcăriabili”, „hoți și mincinoși”. E șocantă și penibilă revenirea lui Marian Lupu, dar n-ar trebui să ne mai mire acest „atlet al nesimțirii” – calificativ cu care este de mai mult timp gratulat liderul formal al PD. Ieșirea la rampă a lui Marian Ilici vrea să însemne că șocul în rândurile PD s-a mai atenuat. Lumea este preocupată de orice, numai nu de lipsa de legitimitate a unui partid care și-a subordonat toate instituțiile statului. Așa că, pentru a îngroșa ceața, e mai bine să spui că, da, Dodon este „periculos”, dar să continui să o acuzi pe Maia Sandu de toate păcatele, chiar dacă tu, patronul și partidul tău, ați fost aceia care ați atacat-o și subminat-o consecvent în campanie.

Iată semnele unei dedublări, ale unei schizofrenii în politica și în presa moldoveană aservită. Purtătorii acestui virus însă nu sunt victime inocente, ei sunt conștienți de boala pe care o răspândesc.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Dragos 24.11.2016 13:22

...ca prin minune, dupa scuibatoarea libidinoasa faultata, Lupu Rosu cu pisica-n traista, au aparut alte lesuri politice, Scufitele Sure, Ghimpu si Chirtoaca, molfaind aceleasi gargare, trase de par si la indigo in Oficina de langa Gara. Toate personajele maligne care au lovit in dna Maia Sandu au fost complice, cu toata cloaca politica a Satrapului, la fraudarea scrutinului. Colaborationistii PDracului! Crapulosii naibii! Caprotinele de media criminala! Toti de-a valma, fosile neo-bolsevice care au imprastiat speculatii grosiere. Jocuri de culise, implicare criminala, fabricare de acuzatii false otravite, trafic de influenta, trafic de porcotine transnito-nistre, trafic de vomanti prin sate. Din cauza scortotinelor maniacale din tagma Uzurpatorului a fost ales fraudulos si printr-un accident al istoriei un nemernic. Un Iguanodon-don cu cazier bogat, boldire lacoma cat Farmazoana Rasista si gandire nestatornica. Asta e consecinta delirului mintilor bolnave!

Realist 24.11.2016 14:10

Foarte simplu: 2 lucruri care trebuia sa le faca Maia pentru a cistiga alegerile: 1) sa gaseasca priza la electoratul PDM care deschis a declarat ca se retrage in favoarea ei, 2) sa informeze diaspora ca pentru a vota, e necesara inregistrarea online prealabila. Daca dispora nu a stiut despre asta, inseamna ca ei nu au participat la alte scrutine

Sandu Miron 24.11.2016 17:20

Nustiu cum Maia a fost folosita sau a stiut, dar Nastase la sigur ea oferit castigul lui Dodon. In campanie electorala Plahotniuc era mai tare atacat decat Dodon de Nastase.

tun 24.11.2016 18:54

Doamnelor, Domnisoarelor si Domnilor, UNIREA se va face cu sigurantza in 2018 cu aceste conditzii :::::: 1 ) datzi si cetatzenia moldoveneasca tuturor basarabenilor refugiatzi in Romania precum si urmasilor lor. Votul sa fie prin . 2 ) Datzi cetatzenia moldoveneasca tuturor basarabenilor aflatzi in lume refugiatzi din Basarabia precum si urmasilor lor. 3 ) Incitatzi cat mai multzi romani din Romania si din lume sa ia cetatzenia moldoveneasca in vederea Unirii din 2018. 4 ) votul sa fie prin corespondentza dar si electronic pentru cei care doresc si au ordinator. Implicarea imediata a Domnului IOHANIS in acest proiect este mai mult decat IMPERATIVA . Va rugam multiplicatzi si difuzatzi aceasta propunere.

tun 26.11.2016 20:18

Dl Mihalache ne spune CE AR TREBUI SA SE INTAMPLE CA SA FIE BINE, in LOGICA si BUN SIMTZ. Problema este ca ce vrem noi depinde in proportzie de 99 la suta de vointza sau mai bine zis de BUNUL PLAC al marilor PUTERI. Cu toate acestea exista un SECRET ::::: acest UNU la suta care depinde de noi este suficient sa ne faca sa invingem ca popor DACA suntem UNITZI si avem VOINTZA sa ne SACRIFICAM viatza pentru EXISTENTZA NEAMULUI nostru romanesc. Marea UNIRE s-a facut contra vointzei marilor puteri prin sacrificiul romanilor si abnegatzia EXTRAORDINARA a regilor germani pe care i-am avut. Sa revenim la realitatzile noastre din Basarabia. Dodon a cazut ca musca in lapte in functzia de presedinte din aceasta gubernie prafuita a rusiei, ales nu se stie cum , de oameni care nici nu vorbesc limba romana ( sau moldoveneasca, daca vretzi ).Adeptzii lui Dodon vor sa mearga spre Rusia, este absolut normal, caci acolo este tzara lor de origine.Acum este randul nostru, a celor care suntem romani sa OPUNEM REZISTENTZA pentru a mai exista ca NEAM. Dodon ( as vrea sa spun Domnul Dodon dar nu pot caci Domnia sa nu prea are delicatetzea sa se adreseze cu "" Domnule CUTARE " sau cu "" Mult Stimata Doamna Sandu " par exemple, caci indoctrinarea komunista nu-i permite aceasta exprimare. Ramanem perplecshi cand auzim noul presedinte spunand ca el este in opozitzie cu parlamentul cu care trebue sa conlucreze.Ca vectorul europeean trebue schimbat spre Rusia; ca Romania si jandarmul romani sunt si vor fi dusmanii absolutzi.Unionistii vor dispare prin Decret, limba rusa isi va lua dreptul de limba de stat. Deci revin. Dodon ne aminteste in fiecare zi ca obiectivele anuntzate in focul alegerilor de preshedinte nu au fost glume ci ele raman a fi realizate cu orice pretz; prin alegeri anticipate sau prin VOINTZA POPORULUI cum accentueaza Domnia SA. Ce inseamna VOINTZA POPORULUI ?????? Daca Parlamentul refuza legile propuse de Presedinte sau parlamentul incearca sa-l DEMITA poporul se ridica la comanda Tavaricii Zinaida , si rezolvam totul prin RIVALUTZIE BOLSHEVICA..Trecand peste capul Parlamentului. ESTE clar si se vede cu ochiul liber ca TAVARICI DODON joaca cartea KRIMEII pentru Basarabia. Rusia va interveni imediat cu armata 14 la cererea presedintelui pentru apararea democratziei si minoritatzii ruse si iata-l pe Tavarici Dodon prezident pentru 20 de ani in RSS ruso -maldava. Aceste idei ale noului presdinte sunt reale si posibile ?????? DA? Posibile si realizabile IMEDIAT. SI America ???????? Pai americanii sunt rusofoni si-i doare in cot de basarabeni. Nu o sa faca razboi rusilor pentru noi. Si UE ??????? Pai Uniunea Europeeana este mai rusofona decat americanii. Vor fi fericitzi sa scape de aceasta piatra de moara legata de gatul lor care este Maldavia. Atunci ???????? Iata inca un conflict inghetzat pentru 50 de ani asteptand un nou razboi mondial care sa schimbe lucrurile altfel La revedere si pe maine. NOAPTE BUNA

sorin 29.11.2016 13:19

Maia Sandu a pierdut pentru ca nu merita sa castige

tun 01.12.2016 14:39

Trezitzi - va din Somnul cel de Moarte !!!!!!!!!! Simbolurile komuniste inclusiv statuele si armele de tot soiul :::::::: tankuri, etc., sunt simboluri de Moarte si Distrugere fizica si morala ale OMULUI din lumea intreaga. Ele trebue Distruse fara urma, topite si NU puse in muzee. Mortzii din tzara si din pustietatzile inghetzate ale Siberiei ne-o ordoneaza din mormintele lor. Daca as fi ziarist as cere Tavariciului Dodon sa ne spuna ce a simtzit cand un socialist de al sau a rupt harta Romaniei Mari in prezentza dansului. Nu de alta dar , din cand in cand acest tavarici este prins de o dragoste suspecta fatza de romani si fatza de jandarmul roman.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.09.2021 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Apatia transnistrean...

17.09.2021 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema Maiei Sandu

13.09.2021 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // O nouă practică poli...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că Maia Sandu trebuie să plece la Moscova pentru a-l ruga pe Vladimir Putin să vândă gaze mai ieftine Republicii Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md