05:54:40 29.07.2021
 
Stiri

Unde e societatea civilă, unde e poporul?

Opinii 23.01.2015 08:00 Vizualizări2059 Autor: Vasile Gârneț
Unde e societatea civilă, unde e poporul?


Contre-jour // Moldovenii sunt spectatorii neputincioși ai bâlciului numit formarea noii coaliții de guvernământ

Blocajul politic la care asistăm de două luni încoace și care nu a putut fi rezolvat nici măcar de „serviciul de descarcerare” al emisarilor europeni, la discuțiile de marți de la aeroport, demonstrează că nu doar partidele sunt incapabile să-și învingă mediocritatea, corupția și lipsa de viziune, ci Moldova întreagă este blocată, scufundată în marasm.

Alegerile din 30 noiembrie au fost ultima încercare a adepților integrării europene de a-i responsabiliza pe politicienii moldoveni autodeclarați prooccidentali. Dar n-a folosit la nimic, din păcate. Partidele, niște SRL-uri de familie, solidare în infracțiuni, și-au demonstrat plafonul extrem de jos al aspirațiilor lor, s-au auto-descalificat moral și politic. Mai trist este că acestui dezmăț al clasei politice nu i se opune nimeni. Moldovenii sunt spectatorii neputincioși ai bâlciului numit formarea noii coaliții de guvernământ - un bâlci cu iz de putregai -, înjură la bucătărie, își varsă mânia pe neveste și copii, își îneacă amarul în alcool, dar nu sunt fulgerați, măcar periferic, de ideea că ar putea chiar ei să schimbe ceva.

Societatea civilă, cea care veghează, pune presiune, obligându-i pe șefii politici și structurile arondate lor să-și țină în frâu instinctele de prădători, este un proiect sublim, dar care lipsește cu desăvârșire în R. Moldova. Avem o puzderie de ONG-uri, uniuni de creație, asociații obștești și chiar sindicate cu zeci de mii de membri înregistrați, dar nu s-a reușit - chiar nimeni nu a avut această idee? - organizarea măcar a unui miting de câteva mii de participanți, la Chișinău, care să formuleze niște exigențe privind transparența negocierilor politice și respectarea interesului public, ca să nu mai vorbim de respectarea angajamentelor luate în fața susținătorilor și donatorilor occidentali, cei care au menținut R. Moldova pe linia de plutire în această perioadă.

Refrenul obsedant de după alegeri, provocat și de revenirea în forță a partidei pro-ruse, radicale, reprezentate de socialiștii lui Dodon, patronați de Moscova, era că „nu se mai poate pe vechi”. Au spus-o unii lideri politici, a spus-o prim-ministrul Leancă, având în față tabloul real al stărilor de lucruri din R. Moldova, au spus-o diverși comentatori și analiști politici. În van. Mocirla negocierilor postelectorale ne arată că se poate foarte bine pe vechi și chiar și mai rău decât a fost înainte. E loc pentru și mai multă nesimțire. Într-o situație economică internă extrem de precară, cu un război în plină desfășurare la Est de noi care ne poate afecta cumplit și deturna orice iluzie europeană, având un sector bancar autohton vraiște, în care orice bandit se plimbă nestingherit și dispare cu miliarde de lei fără să pățească nimic, aleșii noștri continuă să liciteze ministere și funcții bănoase, cum pare să fie – așa cum a transpirat din „dezbaterile platonice” PD, PLDM și PL -, Ministerul Transporturilor, acolo unde se vehiculează zeci de milioane de euro și mai picură generos și în buzunarele asfaltatorilor-prieteni.

Tragedia este că alternativa la aceste partide care ne-au dezamăgit atât de mult este și mai dezastruoasă: e perspectiva neantului rus, în care Kalașnikovul și sutanele pravoslavnice cu epoleți KGB-ști vor face legea, scufundându-ne într-un ev obscurantist și sălbatic, după modelul „republicilor populare” Donețk și Luhansk.

Sunt convins că, dacă ar fi existat o presiune a străzii (nu doar a blogurilor!), care să insiste măcar pe transparența negocierilor (așa cum sugera în primele zile de după alegeri Nicolae Negru) și pe aducerea unor moderatori europeni, n-am fi trăit dezastrul și deznădejdea de acum.

Dar tot din acest peisaj basarabean bolnav, aparent fără speranță, ar trebui să se nască societatea civilă, inițiativa populară care să schimbe lucrurile. Nimeni n-are să o facă în locul nostru.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Valeriu 23.01.2015 11:27

Refrenul e dat de liberalul Ghimpu, care se gindeste doar la interesele sale si-l neglijeaza pe cel de stat. Iata in ce consta toate problema. Ii este in cot lui Ghimpu de reforme - tot ce vrea el este de a acumula cit mai multe ministere si functii.

Ion Bordian 23.01.2015 12:25

Acum din ce in ce mai tare ma conving in faptul ca Ghimpu s-a vindut fratilor Topa, cred ca deja nu mai este timp ca sa se mai taraganeze si cei din coalitie trebuie sa ea decizia finala iar Ghimpu sa ramina in opozitie

Vasile 23.01.2015 15:44

Poporul e in soc total, ca sa vada cum din 3 Pro Europeni ramin doar doi, ca Ghimpu vrea functii si compromite si ii face de rusine si pe PD si PLDm in fata celor care si asa se uitau la Dodon.

Domneti 24.01.2015 12:48

Ca să vezi şi să nu crezui; în toate e vinovat M. Ghimpu. Un an şi jumătate Moldova a fost condusă fără el. În acest timp au fost pişate două bănci, înstrăinat ruşilor aeroportul, adusă la culme corupţia, etc. Dar e vinovat M. Ghimpu şi basta. El nu cedează şi cere funcţii. Iar cuminţii Filat şi Lupu nu cer funcţii, ei apără valori şi principii, ei sunt etalonul onoarei şi demnităţii naţionale. Dumnezeu să ne ferească, de judecată măgărească.

victoria 24.01.2015 23:55

Unde este dl Sturza cu platforma civica promisa dupa alegeri? Cati din noi ar dori sa adere, cel putin electronic. Asa s-ar putea vedea numarul oamenilor de rand, cu internet, pregatiti sa iasa in strada pentru vesnica cauza nationala.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.07.2021 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Jocul cifrelor și al...

23.07.2021 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // Politica României în...

20.07.2021 15:37 Ziarul National George Damian // Adio, Basarabia! Ren...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că trebuie să fie viitorul prim-ministru al R. Moldova, după victoria PAS din alegerile parlamentare anticipate?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md