00:12:48 21.08.2018
 
Stiri

UTIL // Care este cel mai SĂNĂTOS tip de brânză

Știri 13.04.2018 18:30 Vizualizări919 Autor: Ziarul National
UTIL // Care este cel mai SĂNĂTOS tip de brânză sursa: clicksanatate.ro

Fie că preferăm brânza de vaci, telemeaua, urda sau caşcavalul, brânzeturile sunt un aliment de bază. Află cum alegem brânza, ce tip de brânză este indicat în funcţie de problemele de sănătate, dar şi care sunt cele mai sănătoase sortimente pentru cei mici!

Brânzeturile sunt sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Indiferent de tipul ales, brânzeturile pot completa aportul de vitamine (A, D, E, K) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu), motiv pentru care sunt un aliment de bază pentru toate categoriile de vârstă.

Cum îți dai seama că este proaspătă

În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.

Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemănător cu cel al amoniacului), atunci nu este proaspătă.

„Nu este suficient ca un produs să arate proaspăt ca să fie sănătos. Cel mai bine este ca brânzeturile să fie cumpărate doar din locuri speciale, cu condiţii adecvate de păstrare şi transport”, explică Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriţie, boli metabolice.

Cele vegetale, ideale în caz de intoleranță

Unele persoane nu pot digera lactoza din brânzeturi (intoleranţă la lactoză). În acest caz, consumul de lactate poate duce la apariţia stării de greaţă, a balonării şi a crampelor abdominale. Cu toate că lactatele trebuie excluse din alimentaţie, ele pot fi înlocuite de unele produse speciale, fără lactoză.

O variantă tot mai răspândită este şi cea brânzeturilor vegetale, cum sunt cele din soia.

Mozzarella, brânza de vaci

Din categoria brânzeturilor care trebuie incluse în dietă nu lipsește brânza de vaci, urda și mozzarella. Acestea nu numai că sunt o sursă importantă de proteine, ci au și un conținut caloric redus, mai exact 30 de grame conțin în medie 70-80 de calorii.

Brânzeturile moi le poți consuma la micul dejun pentru că sunt hrănitoare, dar și pe post de gustări în timpul zilei. Spre deosebire de alte sortimente, brânza moale are avantajul că nu este un produs procesat și că se păstrează o mare parte din substanțele nutritive din conținut.

Nu da copilului brânză topită

Fiind o sursă importantă de proteine şi calciu, brânzeturile proaspete nu trebuie să lipsească din alimentaţia copiilor. Deşi în comerţ se găsesc tot mai multe feluri de brânzeturi care se folosesc uşor la prepararea gustărilor, nu toate aduc beneficii sănătăţii, spune nutriţionistul.

„Este foarte important ca gustările copiilor să fie făcute în casă. În ceea ce priveşte brânzeturile, sfătuiesc părinţii să aleagă produsele cu un conţinut mai mic de grăsimi, fără amidon, fără zahăr sau margarină. Eticheta unui produs de brânză topită conţine o listă lungă de conservanţi! Dacă vreţi să cumpăraţi caşcaval pentru cel mic, cel mai indicat este să alegeţi produsul care conţine mai puţină sare”, spune nutriţionistul Mihaela Gologan. Brânzeturile cu multă sare nu sunt indicate nici hipertensivilor şi celor cu boli renale.

Cum alegem brânza dacă avem boli cronice!

Afecţiuni cardiovasculare - brânzeturile cu un conţinut redus de grăsime sau de sare, cum este brânza de vaci;
Afecţiuni hepatice - brânza de vaci şi telemeaua desărată;
Afecţiuni renale - brânza de vaci proaspătă, caşul de oi proaspăt sau frământat fără sare;
Diabet - brânza de vaci, caşul, urda.

Sursa: clicksanatate.ro

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că alegerile locale noi din Chișinău trebuiau să fie anulate, așa cum au decis instanțele de judecată?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md