07:16:07 23.03.2019
 
Stiri

Un fost premier explică „aritmetica la moldoveni”: Din bănci s-a furat un MILIARD, apoi statul a acoperit jaful cu încă un miliard, evaporat și acesta. Prejudiciul ar fi de DOUĂ MILIARDE

Anticorupție 19.06.2018 10:00 Vizualizări7157 Autor: Ziarul National
Un fost premier explică „aritmetica la moldoveni”: Din bănci s-a furat un MILIARD, apoi statul a acoperit jaful cu încă un miliard, evaporat și acesta. Prejudiciul ar fi de DOUĂ MILIARDE

Cele trei bănci din R. Moldova ar fi fost jefuite de două ori - prima dată prin credite neperformante, iar a doua oară atunci când statul a acordat credite de urgență pentru a acoperi furtul, prejudiciul total ridicându-se la două miliarde de dolari.

Cel puțin, așa calculează fostul premier Ion Sturza, acuzându-l pe Ilan Șor, principalul învinuit în frauda bancară, că ar vrea să dea „aritmetica” peste cap.

„Moldovenii au fost, istoric vorbind, buni la aritmetică. Se cunoaște influența școlii matematice fundamentale sovietice. Dar vine „conaționalul”, mai nou și „patriotul" Șor (a se citi Ostap Bender de Orhei) și cu nonșalanță demnă de Ilf și Petrov ne spune că a furat nu un miliard, ci doar... 500 de milioane de dolari! Și asta s-a întâmplat sub influența... nu, nu a minții lui cleptocratice, ci a băiatului din beci. Realitatea însă este alta. Și nu este nevoie de Kroll. Sunt date publice! La începutul anului 2014, cele trei bănci aveau active (bănuiesc, multe dintre ele fictive!) de 1,7 miliarde de dolari. BNM a „alocat” sub garanția statului pentru a acoperi furtul 1.060 de miliarde de dolari(!). Banii au fost retrași (furați) în mare parte în zilele din ajunul alegerilor din noiembrie 2014. Mai mult, după ce BNM alocă generos UN MILIARD de dolari din rezerva sa, nimeni nu introduce administrație specială în aceste bănci și banii din nou tiu-tiu!!! În exterior au plecat dolari reali din rezerva BNM, nu lei „tipăriți" de Drăguțanu & Co. Așa că corect ar fi să adăugăm, nu să scădem. Suma se ridică la DOUĂ MILIARDE de dolari! Evident, nu toți au fost furați de Șor. El a ciordit „doar" un miliard. Altfel s-ar putea să ajungem să-i fim datori lui Șor. Căci el ușor, ușor ne „deprinde” cu ideea că este un mare patriot și tare ne mai poartă de grijă. Ce rușine!...”, comentează Sturza pe Facebook.

CITIȚI și VIDEO // Ilan Șor, despre furtul MILIARDULUI și beneficiarul FINAL al banilor sustrași din sistemul bancar: „Nu am fost beneficiarul niciunui dolar din BEM. Voi demonstra”

Fostul premier, care a avut mai multe încleștări publice cu primarul de Orhei în ultimii ani, se întreabă „când va sta făptașul la dubă”: „Răspunsul e la Cahul sau în altă parte? P.P.S. A nu se desconsidera munca procurorilor moldoveni. La o adică poate fi foarte utilă. Întrebarea e: Când va veni acel „adică”?”.

CITIȚI și Sturza: „Cu un picior în pușcărie, Șor continuă să joace rolul de idiot util pentru guvernare”. Șor: „Mai rău decât un idiot util este un idiot inutil”

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Sandu 19.06.2018 12:00

Asa imi pare rau ca moldovenii au o memorie atat de scurta si uita cum Sturza dadea salarii in calosi sau ceea ca a vandut un punct strategic rusilor, Moldovagaz.

Victor 19.06.2018 14:17

Aici nu are dreptate. De celalalt miliard au fost platite depozitele persoanelor care aveau relatii cu bancile falimentate. Statul, intru evitarea problemelor cu persoanele date, a achitat din fondurile sale toate depozitele persoanelor date. Cu toate că nu era obligat să o facă.

Mihai 19.06.2018 15:49

Pentru @Victor: obligatia statului fata de deponenti era de 280 mln. lei,care trebuia onorata din Fondul de Garantare a Depozitelor! Vedem un lucru foarte straniu - 96,5% dintre deponenti detineau in total doar 280 mln. lei sau 4,1% din totalul depozitelor,iar cei putini detineau majoritatea depunerilor,de 6,57 mlrd. lei! Apropo,depozitele insumau 6,85 mlrd. lei,de ce s-au luat credite de la BNM de peste 13 mlrd. lei (1 mlrd.$)???

Spencer 19.06.2018 16:06

Sturza expert? Nu mp faceți să râd! Unde era expertiza lui când dădea salriile în caloși?!

Vadim 19.06.2018 17:50

Adică Sturza e mai deștept decît o companie internațională cum este Kroll și vine acum cu propriile calcule, vrea omul să se bage și el oleacă în seamă pe suferința moldovenilor, rușine dle Surza.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.03.2019 09:51 Nicolae Negru Alegerile s-au încheiat, dar campania...

18.03.2019 09:17 Nicolae Negru După politica turtei dulci, vine poli...

15.03.2019 09:23 Nicolae Negru Când „principialitatea” politicienilo...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Ce coaliție de guvernare credeți că va fi formată în R. Moldova după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md