14:55:58 23.02.2024
Stiri

VIDEO // Noi detalii despre „LAUNDROMAT”: „Acești bani nu s-au reținut pentru 15 minute în banca vizată, dar au generat îmbogățiri ilicite și au servit și pentru CORUPEREA demnitarilor de stat”

Actualitate 20.04.2021 12:08 Vizualizări2659 Autor: Ziarul National
VIDEO // Noi detalii despre „LAUNDROMAT”: „Acești bani nu s-au reținut pentru 15 minute în banca vizată, dar au generat îmbogățiri ilicite și au servit și pentru CORUPEREA demnitarilor de stat”


Șefa Comisiei parlamentare „Laundromat”, deputatul PPDA, Inga Grigoriu, susține că spălările de bani din anii 2010-2014, prin intermediul ordonanțelor judecătorilor din R. Moldova, au avut un impact și la nivel național. Spălătoria rusească a generat îmbogățiri ilicite, evaziuni fiscale, extrageri de numerar în proporții deosebit de mari, care au servit și pentru coruperea demnitarilor de stat.

„Pe parcursul investigării mecanismelor de implementare a spălătoriei rusești, nu mai putem vorbi doar despre aspectul și caracterul tranzitoriul al mijloacelor financiare provenite din Federația Rusă. Este greșit să credem că acești bani s-au reținut 15 minute în banca vizată, după care au plecat în off-shore, fără ca să genereze vreun impact la nivel național. Instituțiile responsabile au constatat date și conexiuni privind utilizarea acestor bani și pe plan național. Acești bani au generat îmbogățiri ilicite, evaziuni fiscale, extrageri de numerar în proporții deosebit de mari, care au servit și pentru corupere de demnitari de stat”, a precizat Grigoriu.

Sursa citată a prezentat un episod, care, pe plan intern, a vizat și luarea anumitor decizii politice.

„Printr-o tranzacție din februarie 2014, compania creditoare „Chester NZ Limited”, organele competente pot stabili ușor apartenența acestei companii înregistrate în off-shore, transferă din contul său curent mijloace bănești la contul deschis în banca vizată, în suma totala de circa 2,5 milioane de euro. Banii au fost transmiși persoanei fizice nerezidente, cetățean al Ucrainei, Ludmyla Prymak, având ca destinație acordarea împrumutului în conformitate cu un contract încheiat între părți. Remarc aici că una dintre particularitățile acestei operațiuni constă în faptul că toți reprezentanții așa-numitelor companii creditoare, înregistrate în off-shore, sunt cetățeni ai Ucrainei. Urmare a acestei tranzacții, prin banca comercială vizată, la data de 13 februarie 2014, Ludmylei Prymak i se eliberează mijloace bănești în numerar - peste 1,8 milioane de euro”, a adăugat Grigoriu.

Sursa citată a amintit că, ulterior, angajații Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB), Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție, într-un safeu metalic al unei bănci comerciale, alta decât cea vizată în această schemă, au identificat mijloace financiare în sumă de 500 000 de euro: „Acest subiect este menționat și în prezent într-o cauză penală pe care o urmărim cu atenție, inițiată de Procuratură pe marginea coruperii unor deputați din Parlamentul R. Moldova în anul 2014”.

Grigoriu spune că au fost analizate mișcările de pe conturile bancare ale persoanei fizice nerezidente, Ludmyla Prymak, reprezentantul companiei „Chester NZ Limited”, înregistrată în Noua Zeelandă, precum și ale altor persoane fizice: „În anii de referință, aceasta a extras în numerar 19,558,848.00 de dolari americani, 11,087,740.00 de euro și 27,955,851.00 de lei moldovenești. Și alte persoane fizice nerezidente, prezente în tipologie, au extras în numerar sume în proporții deosebit de mari, de ordinul celor enunțate, iar una dintre ele în prezent este condamnată în Federația Rusă”.

Astfel, Grigoriu se întreabă cum anume au fost integrate aceste mijloacele financiare extrase în numerar pe teritoriul R. Moldova și cum au urmărit instituțiile statului aceste acțiuni.

„În cadrul audierilor publice, reprezentanții SPCSB ne-au comunicat că o parte din acești bani au fost scoși prin segmentul transnistrean. Vă reamintesc că în următorii ani au început fluctuațiile politice în Parlamentul R. Moldova. De aceea, este important ca organele competente să continue investigațiile în acest sens, deoarece o comisie parlamentară de anchetă nu poate substitui rolul acestora. Sub acest aspect, chiar dacă mai multe elemente au fost elucidate de Comisie, totuși răspunsul la mai multe întrebări ține de instituțiile abilitate. Cel puțin, una dintre ele ne-a oferit un răspuns privind implicarea a câtorva persoane expuse politic, cetățeni ai R. Moldova, în această schemă de spălare de bani. Mai multe detalii le vom prezenta în Raportul final al Comisiei, la care vom anexa mai multe răspunsuri ale instituțiilor”, a conchis Inga Grigoriu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md