18:03:11 25.02.2024
Stiri

DOC // Stoianoglo a RĂSPUNS la întrebările formulate de Comisia de anchetă privind dosarul „Laundromat”: „La acea perioadă nu-l cunoșteam pe Platon”. Grigoriu: „Răspunsurile accentuează perpetuarea lipsei de responsabilitate”

Actualitate 18.01.2021 10:12 Vizualizări4734 Autor: Ziarul National
DOC // Stoianoglo a RĂSPUNS la întrebările formulate de Comisia de anchetă privind dosarul „Laundromat”: „La acea perioadă nu-l cunoșteam pe Platon”. Grigoriu: „Răspunsurile accentuează perpetuarea lipsei de responsabilitate”


Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a oferit câteva răspunsuri la întrebările formulate de Comisia parlamentară de anchetă privind dosarul „Laundromat”, iar președintele acestei comisii, deputata Inga Grigoriu, declară că acestea ar demonstra „lipsă de responsabilitate în fața cetățenilor”.

Fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică și membru al Consiliului Suprem de Securitate (CSS) susține că a aflat din presă despre faptul că, prin intermediul unor bănci din R. Moldova, în anii 2010-2014, se efectuau un șir de tranzacții financiare suspecte în proporții deosebit de mari.

Totodată, Alexandr Stoianoglo a mai adăugat că nu se cunoștea cu Veaceslav Platon în acea perioadă, deși ambii au fost colegi în Parlament în perioada anilor 2009 - 2010.

Președintele Comisiei de anchetă privind dosarul „Laundromat”, Inga Grigoriu, care a publicat răspunsurile oferite de Alexandr Stoianoglo, nu este deloc mulțumită de abordarea procurorului general.

Citește și: Șeful PG afirmă că dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație: „Acolo nu e nimic”. Ce răspuns a venit de la Moscova vizavi de proveniența miliardelor de dolari trecute prin băncile și instanțele moldovenești

„Domnul Stoianoglo, într-un final, ne-a oferit răspuns la întrebările Comisiei „Laundromat”. Ținând cont de faptul că dumnealui a ocupat funcții importante între anii 2009-2014, ani în care s-au întâmplat evenimente nefaste pentru R. Moldova, ce au culminat cu jaful secolului, răspunsurile prezentate accentuează încă o dată perpetuarea stării de impunitate și lipsa de responsabilitate în fața cetățenilor. Le vom atașa la raportul Comisiei cu precizările de rigoare”, a scris Grigoriu pe Facebook.

Deputata a ținut să reitereze întrebările puse lui Alexandru Stoianoglo: „Între timp, vă las să le parcurgeți și să vă faceți o concluzie”.
***

Vă reamintesc care au fost întrebările Comisiei:

1. În ce an și în ce circumstanțe ați auzit/ați fost informat despre faptul că prin intermediul unor bănci din R. Moldova, în anii 2010-2014, se efectuează un șir de tranzacții financiare suspecte în proporții deosebit de mari?

2. Fiind membru al Consiliului Suprem de Securitate, ce funcționar sau ce instituție a informat CSS despre faptul că prin intermediul unor bănci se petrec tranzacții suspecte, în proporții deosebit de mari?

3. Ce decizii au urmat/emis CSS în legătură cu acest caz? Câte ședințe au avut loc și la câte ați participat nemijlocit?

4. Ce acțiuni ați întreprins dvs. din postul funcției pe care ați ocupat-o în anii 2010-2014? Ce propuneri ați formulat pentru a stopa această tipologie?

5. Care au fost acțiunile șefului CNA, guvernatorului BNM, Procurorului General, Șefului SIS cu referire la această tipologie? Vă raportau sau erați informați, conform atribuțiilor ce vă reveneau despre măsurile întreprinse?

6. Ați solicitat pe acest caz rapoarte ale BNM privind controalele tematicela banca/băncile vizate în spălare de bani?

7. Ați fost informat dacă au fost efectuate tranzacții suspecte și prin intermediul altor bănci?

8. Credeţi că administraţia BNM a întreprins toate măsurile posibile pentru a stopa derularea schemei „Laundromat”?

9. Ați solicitat pe acest caz rapoarte ale CNA și SCPSB privind transferurile suspecte în proporții deosebit de mari atât timp cât v-ați exercitat atribuțiile funcționale? Ați fost sau nu informat despre faptul că banca/băncile vizate respectă sau nu legislația de prevenire a spălării banilor?

10. La acel moment v-au fost raportate/ați fost informat despre destinația finală a banilor, precum și dacă au fost sau nu extrase careva sume de bani în numerar pe teritoriul RM? Cunoașteți dacă extragerea banilor în numerar a afectat în careva mod securitatea economică și financiară a statului?

11. Vi s-a raportat / ați fost informat conform atribuțiilor ce vă reveneau că extragerea banilor în numerar proveniți din spălările de bani din Federația Rusă au servit coruperii deputaților?

12. Ce lacune au existat/au fost create în legislație ce au facilitat petrecerea tipologiei denumită generic „Laundromat”?

13. Ați susținut proiecte de legi ce vizau menținerea judecătoriilor economice de circumscripție împreună cu Chepteni V. și Platon V.? În ce relații erați cu aceștia?

14. La data de 12.03.2010 a fost înregistrat proiectul de lege cu privire la taxa de stat cu modificările de rigoare, autor A. Tănase. Care a fost poziția dvs cu referire la efectul produs de această modificare?

15. La data de 02.06.2010 a fost înregistrat un proiect de lege care prevedea completarea art. 14 din Legea 190 din 2007 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și se referea la procedura de suspendare a tranzacțiilor suspecte, autor V. Guma. În calitate de președinte al comisiei parlamentare ați sesizat sau nu vreun temei ce viza securitatea națională?

16. La data de 18.06.2010 deputatul Chepteni V. a sesizat CC cu privire la controlul constituționalității unor articole din legile Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției și Legea cu privire la combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. În ce relații erați cu acest deputat? În ce relații era acest deputat cu V. Platon? Ați sesizat sau nu în această cerere careva riscuri pentru securitatea financiară a Republicii Moldova?

17. La data de 11.06.2010 a fost înregistrat proiectul cu privire la Codul de Executare, înregistrat de Ministerul Justiției, unde printr-o altă serie de

propuneri a fost extinsă competența teritorială a executorilor judecătorești pe teritoriul țării. Ce opinie ați avut atunci cu referire la proiect de lege?

18. În 21 iulie 2014 Guvernul Leancă își asuma răspunderea pe o serie de legi. Cunoașteți de ce a fost nevoie de această asumare? Ați fost informat

sau s-a depistat astfel riscuri de securitate financiară /economică a statului în vederea necesității asumării de răspundere a Guvernului?

19. Considerați că această tipologie denumită generic „Laundromat” a afectat securitatea statului? Ce eforturi și de ce perioadă de timp a fost nevoie pentru a deveni membri ai organismelor internaționale de profil (FMI, Moneyval ș.a.) pentru a nu fi considerați paradisuri fiscale?

20.Cunoaşteţi dacă au mai avut loc tranzacţii suspecte în baza deciziilor de judecată până în anul 2009? Dacă da, pe cine ați informat despre acest

fapt?

21. Potrivit jurnaliştilor OCCRP, în Mai 2013 o asociaţie din Polonia, condusă de Mateusz Piskorski (liderul partidului pro-rus Zmiana), a primit 21.000 euro din schema laundromat . Cum considerați faptul ca prin Moldova să tranziteze fonduri care ulterior sunt folosite în operaţiuni subversive? Cum se încadrează acest caz în contextul securităţii naţionale şi regionale?

22. În opinia Dvs, la moment încă mai există lacune în legislaţie, care să permită o nouă tipologie de spălare de bani?

23. Aceste acțiuni sau inacțiuni au fost coordonate de către o persoană sau mai multe?


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md