12:32:31 25.04.2024
Stiri

Veaceslav Platon, CITAT de procurorii anticorupție pentru atac RAIDER asupra unei bănci cu bani proveniți din „LAUNDROMATUL rusesc”

Actualitate 29.10.2021 09:40 Vizualizări2141 Autor: Ziarul National
Veaceslav Platon, CITAT de procurorii anticorupție pentru atac RAIDER asupra unei bănci cu bani proveniți din „LAUNDROMATUL rusesc”


Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie curent, în vederea înaintării acuzării de preluare ilicită, în perioada anilor 2011 - 2015, a 43,11% din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA. Platon, fugit la Londra, este acuzat în „escrocherie săvârșită în proporții deosebit de mari” și „spălarea banilor în proporții deosebit de mari”.

Citește și: DOC // O firmă care îi aparține lui Veaceslav Platon a fost implicată în „JAFUL SECOLULUI” și în spălătoria rusească. Acest lucru este confirmat de SIS, după ce Procuratura Generală l-a scos basma curată pe Platon

Procurorii au constatat că, în scopul implementării planului infracțional, făptuitorii, folosind documente false și mijloace financiare provenite din „Laundromatul rusesc”, au organizat înregistrarea unor tranzacții în lipsa voinței proprietarilor legali sau a succesorilor acestora, ceea ce le-a permis să obțină un pachet de 28 051 de acțiuni al BC „Moldova-Agroindbank” SA, în valoare totală de 28 de milioane de lei.

Citește și: Raportul Comisiei Laundromat: Inga Grigoriu a explicat cum au fost spălate 22 de miliarde de dolari din Rusia prin intermediul Republicii Moldova. Platon, Plahotniuc și Șor printre cei implicați

Conform probelor administrate în cauza penală, după obținerea pachetului de acțiuni și pentru a deghiza originea ilicită a hârtiilor de valoare, făptuitorii au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Veaceslav Platon.

Citește și: Șeful PG afirmă că dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație: „Acolo nu e nimic”. Ce răspuns a venit de la Moscova vizavi de proveniența miliardelor de dolari trecute prin băncile și instanțele moldovenești

Astfel, în perioada anilor 2011 - 2015, făptuitorii au dobândit 43,11% din acțiunile BC „Moldova-Agroindbank” SA care erau deținute de o serie de companii în marea majoritate nerezidenți, beneficiar real al cărora a devenit Veaceslav Platon, ceea ce i-a permis ultimului să preia controlul asupra acestei instituții financiare pentru o anumită perioadă.

Procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, declara anterior că dosarul care vizează spălarea a circa 20 de miliarde de dolari provenite din Federația Rusă prin intermediul instanțelor de judecată și băncilor din R. Moldova, printr-o schemă numită „Laundromat”, nu ar conține nimic consistent, fiind, de fapt, „maculatură”. Potrivit lui Stoianoglo, controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, căruia i-a fost atribuită organizarea acestei scheme, nu are niciun statut în cadrul cauzei repective și nici nu a fost interogat vreodată.

Menționăm că și autoritățile ruse au deschis un dosar care vizează scoaterea miliardelor de dolari din Federația Rusă, care au ajuns în UE via R. Moldova. Învinuiți în acest dosar sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cetățeni ruși, cărora li se impută „scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Federației Ruse”.

Mai exact, autoritățile din Federația Rusă îi anchetează pe Platon și Plahotniuc pentru organizarea unui grup criminal care se ocupa de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Rusiei. Suma care ar fi fost scoasă de cei doi din Federația Rusă prin operații valutare ilegale ar constitui 37 de miliarde de ruble rusești.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md