14:33:17 26.04.2024
Stiri

Șeful PG afirmă că dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație: „Acolo nu e nimic”. Ce răspuns a venit de la Moscova vizavi de proveniența miliardelor de dolari trecute prin băncile și instanțele moldovenești

Actualitate 23.12.2020 14:02 Vizualizări4072 Autor: Ziarul National
Șeful PG afirmă că dosarul „Laundormat” ar fi „MACULATURĂ”, iar Platon nu ar avea nicio implicație: „Acolo nu e nimic”. Ce răspuns a venit de la Moscova vizavi de proveniența miliardelor de dolari trecute prin băncile și instanțele moldovenești


Dosarul care vizează spălarea a circa 20 de miliarde de dolari provenite din Federația Rusă prin intermediul instanțelor de judecată și băncilor din R. Moldova, printr-o schemă numită „Laundromat”, nu ar conține nimic consistent, fiind, de fapt, „maculatură”.

Cel puțin, așa afirmă procurorul general Alexandr Stoianoglo, potrivit căruia controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, căruia i-a fost atribuită organizarea acestei scheme, nu are niciun statut în cadrul cauzei repective și nici nu a fost interogat vreodată.

„Acum opt luni, i-am cerut Procuraturii Anticorupție să găsească procurori pentru a studia cauza și a-mi prezenta informația, pentru a planifica măsurile de mai departe și să tragem persoanele la răspundere. Procurorul-șef m-a informat că această cauză are 500 de volume. (...) Multă maculatură, conturi bancare, corespondență ș.a.m.d. Cinci sau șase procurori au studiat cauza pe parcursul a trei sau patru luni. Acum trei luni, în acest birou, ei m-au informat cum stau lucrurile. Primul lucru pe care mi l-au spus este că în dosarul „Laundromat” nu avem niciun fel de dovezi. (...) În afară de maculatură, acolo nu e nimic”, a declarat procurorul general ieri-seară, în cadrul unui interviu la „Tv8”.

Șeful Procuraturii Generale (PG) a dezvăluit că, în cadrul acestui dosar, deschis pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari, au fost reținute peste 40 de persoane care au stat câte aproape un an în închisoare și nici acum nu au scăpat de învinuiri. Acest lucru s-ar fi făcut pentru a le presa, astfel încât acestea să dea depoziții împotriva lui Platon.

CITIȚI și VIDEO // Laundromatul rusesc și familia modestă de la Ulmu

Mai mult, Stoianoglo afirmă că banii proveniți din Federația Rusă, care au ajuns via R. Moldova în Letonia și de acolo la mai multe companii din state UE, inclusiv din Germania, nu ar avea o proveniență dubioasă.

„Noi avem răspuns de la organele de drept din Federația Rusă. La întrebarea arătați-ne proveniența banilor, noi primim răspuns că nu ne pot prezenta proveniența ilegală a acestor bani. Drept urmare, rezultă că banii sunt legali. Avem răspunsul oficial al Procuraturii Federației Ruse”, a precizat Stoianoglo.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde

Astfel, dacă nici Rusia, de unde au plecat banii, nici statele UE, acolo unde aceștia au ajuns, nu vor avea „pretenții”, R. Moldova nu va mai avea „nimic” de făcut, decât să-și ceară scuze de la oamenii care au stat în pușcărie în cadrul acestui dosar.

Procurorul general admite, totuși, că Platon a fost implicat în această schemă, după ce a identificat breșe în legislație sau a pregătit terenul, inclusiv prin modificarea taxei de stat, de către Parlament, de la 3% din valoarea acțiunii sau din suma încasată prin decizie de judecată la 50 000 de lei.

CITIȚI și DOC, FOTO, AUDIO, INFOGRAFIC // INVESTIGAȚIE: „Spălătorii” de miliarde (II)

„De ce Platon nu a fost audiat timp de cinci ani? El era în pușcărie și nu era niciun impediment să fie interogat. Vă asigur că, dacă dl Platon era..., gândesc intuitiv că, desigur, a participat în asta, dar dacă în privința lui erau dovezi, credeți-mă că demult era condamnat”, a afirmat el.

Alexandr Stoianoglo a explicat și de ce judecătorii, care au emis decizii prin care au fost legalizate pretinse datorii de sute de milioane de dolari, au scăpat de învinuiri.

CITIȚI și LAUNDROMAT // Cinci judecători care au SPĂLAT 2,37 de MILIARDE de dolari din Federația Rusă, REPUȘI în funcție de CSM

„Să modelăm situația: un judecător stă în biroul său și primește o cauză în care o parte cere o datorie de la altă parte. Vin părțile la judecată și una spune: recunosc datoria. Ce decizie trebuia să ia acel judecător?”, a întrebat Stoianoglo, deși este de acord că acestora trebuiau să le trezească dubii sumele mari de bani.

Șeful Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, Vladislav Gribincea, este de părere, însă, că judecătorii trebuie trași la răspundere pentru „abuzurile comise în acest caz”, iar infracțiunea de spălare de bani, invocată în dosarul „Laundromat”, ar trebui recalificată.

„Nu cred că în această situație nu au fost comise alte ilegalități. Sunt convins că în acest caz nu a fost vorba de spălare de bani și am spus acest lucru din start. Dar am văzut o sumedenie de alte abateri, fie este vorba de neglijență, fie de abuz, fie de exces în exercitarea atribuțiilor de către funcționarii publici. Acele fapte trebuie investigatem dacă nu vrem ca asemenea situații să se mai repete”, a declarat Gribincea pentru Ziarul NAȚIONAL, adăugând că s-ar fi mers premeditat din start pe infracțiunea de spălare de bani pentru a putea ulterior clasa acest dosar.

Menționăm că și autoritățile ruse au deschis un dosar care vizează scoaterea miliardelor de dolari din Federația Rusă, care au ajuns în UE via R. Moldova. Învinuiți în acest dosar sunt Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon, ambii cetățeni ruși, cărora li se impută „scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Federației Ruse”.

Mai exact, autoritățile din Federația Rusă îi anchetează pe Platon și Plahotniuc pentru organizarea unui grup criminal care se ocupa de scoaterea ilegală a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari de pe teritoriul Rusiei. Suma care ar fi fost scoasă de cei doi din Federația Rusă prin operații valutare ilegale ar constitui 37 de miliarde de ruble rusești.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ion Chicu în fața is...

22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md